Onderzoeksverslagen

Verder kijken dan je neus lang is

In de natuurtuin werken we aan de plaatselijke biodiversiteit. Dat levert mooie plaatjes op, maar net zo makkelijk slordige rommelbosjes. Veel mensen vinden dat mooi, anderen juist helemaal niet, smaken verschillen. Goede biodiversiteit gaat niet over mooi of lelijk, maar over hoe gezond een leefomgeving is. Planten, waterleven, insecten en andere organismen in de natuurtuin worden jaarrond genoteerd. Zo bouwen we elk jaar een beter beeld op van wat er “achter de schermen” echt gebeurt.

Ga zelf op onderzoek uit

Onderstaande verslagen zijn zeker ook bedoeld als aanmoediging voor iedereen die “niets van de natuur weet” om zelf op onderzoek uit te gaan. Wie het leuk vindt, kan meteen beginnen met leren over de eigen leefomgeving. Verder kijken dan je neus lang is, is makkelijker dan je denkt. De meeste onderzoeken zijn uit te voeren met weinig hulpmiddelen. Mobiele telefoon, de herkennings-app Obsidentify en wat tijd voor jezelf zijn voldoende voor de eerste stappen. Gaandeweg bouw je kennis op en verandert kijken in inzicht.

Sommige onderzoeken doen we al een paar jaar. Voor een beter overzicht worden soms de gegevens van vorige jaren opgenomen in de nieuwe. De oude verslagen vervallen dan en worden van de site gehaald.