2020.08.08.1LOGO

juni 2021

NATUURJAAR 2021- 23, Zomer in Natuurtuin De Robbert

Vandaag: Klimatologische lente!, de lente van 2021, Grote keizerlibel - larvenhuidjes, KNNV Libellenschoolkrant en Libellen vliegtijdenschema.

Zaterdag (2021-06-05), Is het nu zomer of lente?

Is het op 1 juni zomer of lente? Wat is het verschil tussen de meteorologische zomer en de astronomische zomer? In dit artikel kom je te weten waarom de zomer op verschillende momenten begint.

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd.

Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus. (Bron: weeronline.nl)

Lente 2021 was opvallend koud en nat

De lente van 2021 was koud en nat, maar had toch iets meer zonuren dan gebruikelijk. De gemiddelde temperatuur komt in De Bilt uit op 8,1 graden tegen 9,9 graden normaal. Vooral de maanden april en mei waren koud en de combinatie van die twee maanden komt op een 4e plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden sinds 1901, na 1941, 1902 en 1938. Opvallend was dat het in alle drie de maanden ergens in het land nog tot sneeuw kwam, in april zelfs op 10 dagen. Ook mei kende nog 3 dagen waarop het ergens in het land sneeuwde en dat is sinds de jaren ’80 niet gebeurd. (Bron: weer.nl)

Slootdiertjes schepsessies

Nu de buitentemperatuur oploopt vliegen de Libellen en Juffers weer boven de poelen in de Natuurtuin. Tijdens de slootdiertjes schepsessies -speciaal georganiseerd voor de scholen en de IVN-jeugdgroep- en die succes vol verlopen zijn. Werden door de jonge onderzoekers larven huidjes gevonden tussen de rietstengels en grassen. Heb uitgezocht isw met de libellenmonitoring site van welke libel dit larvenhuidje was. Door foto’s te maken van het achtergebleven huidje is de naam op de kenmerken bepaald: Grote keizerlibel (Anax imperator).

Pas-uitgeslopen-Grote-keizerlibel-vrouw
Pas-uitgeslopen-Grote-keizerlibel-vrouw (Anax imperator)
larvehuid libelle
larvehuid libelle
 grote keizerlibel (Anax imperator)
 grote keizerlibel (Anax imperator)

De grote keizerlibel (Anax imperator)

Is een echte libel (Anisoptera) uit de familie van de glazenmakers (Aeshnidae). Het is een zeer grote en opvallende libel die algemeen voorkomt. De soort is zeer mobiel en weet nieuwe leefgebieden snel te bereiken.

De grote keizerlibel is de grootste vertegenwoordiger van de glazenmakerfamilie. Het is in België en Nederland na de zeer zeldzame gewone bronlibel (Cordulegaster boltonii) de grootste libel. De lichaamslengte van volwassen dieren ligt tussen 64 en 84 millimeter. Ook de larve is groot tot zeer groot (45–59 mm), met een lang halsvormig ingesnoerd prementum en ovaalvormige ogen met een licht gebogen achterrand.

Libellen schoolkrant
Libellen schoolkrant

Libellen info

Kwam tijdens het zoeken op het web naar informatie over Libellen dit KNNV-krantje tegen. Neem een kijkje- in de Libellenschoolkrant.

Klik op de Link: https://knnv.nl/wp-content/uploads/2021/02/libellenschoolkrant_0.pdf

Ook een handig overzicht -wanneer vliegen ze? is het vliegtijden libellenschema van ca. 50 soorten verdeeld over de (zomer) maanden april – oktober.

Libellen vliegtijden

Vliegtijden Libellen
Vliegtijden Libellen

Tot volgende week, dan zitten we in het nieuwe seizoen ZOMER, en gaan we weer op zoek naar de:

volgende nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’

kom gerust op zaterdag eens langs

(De Natuur gaat zijn eigen gang en staat niet stil)

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.