NATUURJAAR 2024-27 september: Herfst in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Zaterdag (2024-09-21), HERFST: Het is HERFST een nieuw jaargetijde staat voor de deur. Vooraf aan dit seizoen een weerbeeld van de Zomer. Tijdens de vogeltelronde was het stil in de struiken. Vorige week zag en telde ik nog diverse foeragerende vogels in de Lijsterbes; o.a. Zanglijster, Merel, Zwartkoppen en een Viegenvanger. De knalrode bessen van de Gelderse roos worden gegeten als de nachtvorst over de vruchten is geweest. Je zou kunnen zeggen zoals bij de boerenkool dat die het lekkerste smaakt na een nacht vorstje.
Groeit bessen in augustus. Deze blijven tot medio februari aan de plant hangen. De bessen van de Gelderse roos zijn in augustus redelijk bitter, waardoor de meeste vogels ze laten hangen. Als er in de winter een vorstperiode over deze rode bessen trekt, dan worden ze minder bitter. De knalrode Bessen aan de Gelderse roos.
Bonte vliegenvanger
BONTE VLIEGENVANGER Ficedula hypoleuca verbleef lange tijd onder de radar. Welke vogelsoort het is -kwam aan het licht- toen Stan vorige week een videofilmpje opname stuurde van de cameraval.
Introductie: Wanneer je in een park of tuin een zwart-wit vogeltje ziet dat vanaf een opvallende uitkijkpost steeds een kort stukje vliegt om een insect uit de lucht te pakken dan heb je vrijwel zeker een Bonte Vliegenvanger in het vizier. Schijnbaar onvermoeibaar wordt op die manier het ene insect na het andere gevangen. Soms zijn de gevangen vliegjes zo klein dat je je afvraagt of het niet meer energie kost om ze te vangen dan dat de prooi aan voedingswaarde oplevert.
Kenmerken: Eind april klinkt weer de zang van de bonte vliegenvanger, tenminste, als je je bevindt in halfopen loof- en gemengde bossen op de hoger gelegen zandgronden van ons land. Daarbuiten is dit mooie vogeltje nauwelijks te vinden. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is soms verrassend klein. Je leest het in dit artikel. Website Vogelskijken: Zo herken je de Bonte vliegenvanger.
BODEMDIEREN ZOEKEN in de Natuurtuin.
Gisteren na het opruimen van het gemaaide gras en de koffie opzoek naar Bodemdieren de ‘witte bak’ uit de werkschuur gehaald. Stan verzameld droog vegetatie materiaal van de takkenrillen zoeken naar de allerlei verschillende insecten die zich verstoppen.
Entomologen, beroepsmatig of uit liefhebberij, bestuderen insecten en hun gedrag. Meestal is het nodig de dieren eerst te vangen. Hiervoor bestaan een aantal vangtechnieken en -methoden. Zuigexhauster: Dit instrument, in Brits Engels kortweg ‘pooter’ (poeter) genaamd, is in essentie een doorzichtige plastic slang waarmee de insecten met de mond worden opgezogen. Om te voorkomen dat er dieren worden geïnhaleerd is er een potje of wijder stuk buis in de slang opgenomen waar het dier wordt gedeponeerd, en de zuigslang die vanuit dit reservoir naar de mond leidt is in het potje met een fijn gaasje afgedekt om inhalatie te voorkomen. Het is dus wel van belang aan het goede eind van de slang te zuigen! Wie ook de inademing van geuren of dampen wil vermijden kan een type pooter met blaasactie kopen; hierbij blaast men door een instrument met een straalpijpje waardoor in de fles een onderdruk wordt getrokken, als bij een waterstraalpomp. Door de andere slang bij het insect te houden wordt dit weer naar binnen gezogen, nu zonder enig risico. De zuigkracht is bij dit type wel minder. De vangst geregeld overbrengen naar bewaarpotjes anders loopt men het risico dat de bewoners van het reservoir elkaar te lijf gaan of anderszins beschadigen. Als men het potje wil legen kan men iets etherdamp opzuigen om de vangst te verdoven voor men de dop losmaakt om ontsnappen te voorkomen. Zuigexhausters zijn bij de vakhandel te koop.
De insecten ’highlights’ vangsten tijdens de bodemdagen in de Natuurtuin.
Bonte rietloper
Bonte rietloper Odacantha melanura Hygrofiel, paludicol. De soort is in belangrijke mate geassocieerd met riet (Phragmites australis). Een oeverbewoner van vooral eutrofe meren en poelen, in zeldzame gevallen ook aan brak water (Lindroth 1974, 1986). Het terrein kenmerkt zich meestal door een modderige, kleiige bodem met een hoge vegetatie, waarvan o.a. riet en lisdodde (Typha) deel uitmaken en waarop hij vaak wordt gevonden
Zwartblauwe baardloper: Leistus fulvibarbis
De zwartblauwe baardloper is een keversoort uit de familie van de loopkevers. De wetenschappelijke naam van de soort werd in 1826 gepubliceerd door Pierre François Marie Auguste Dejean
Dromedarisluis: Tuberolachnus salignus
De Dromedarisluis is een luis in de familie Aphididae. Ze staan bekend als de grootste bladluizen, met een lichaamslengte tot 5,8 mm. Hij komt vooral voor op wilg, maar soms ook op populier. Dromedarisluizen kwamen hier oorspronkelijk niet voor, maar hebben zich vanuit Azië over de hele wereld verspreid. Het zijn meteen de grootste onder de bladluizen en kunnen bijna 6 mm groot worden. Je komt ze vooral tegen op wilg en ook wel op populier. En net zoals alle bladluizen scheiden zij een vloeistof af en die is dieprood van kleur. Je komt ze niet vaak solo tegen, want ze leven in dichte kolonies. Vanaf juni tot begin november kan je die kolonies tegenkomen. De naam heeft deze bladluis te danken de opvallende bult op zijn achterlijf.
Het is HERFST in het Natuurgebied de Bundertjes, In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Herfst van het Jaar 2024 Opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.
NATUURJAAR 2024-26 september: Herfst in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: HERFST september 2024: Deze week in de NTR: ‘Insecten in het Natuurgebied de Bundertjes, Taigaboomkruiper gezien, Mulmholk? Wood Mould Boxes? Overwinteringsboxes?, Kleine zeenaald tussen het Wier DK, Vogelbescherming 125 jaar 1899 – 2024 en De Bodemdierendagen 2024.
Zaterdag (2024-09-14), HERFST: Voordat ik op de fiets stap loop ik nog even naar binnen om mijn handschoenen te pakken. De buiten temperatuur is vanmorgen 5 graden. De afgelopen week is nogal wat regen gevallen en nu deze morgen deze lage temperatuur. Onderweg zie ik -mede door het warme water in het kanaal- de waterdamp condensatie. Een goudenlint boven het kanaal een prachtig kleurrijk gezicht met de opkomende zon erop. Later als in de Natuurtuin het hooien gedaan is, is de temperatuur opgelopen de eerste Libellen en Juffers vliegen rond. Ook de Sprinkhanen -nu de kruidenbegroeiing en grasgemaaid is- zijn weer te zien. Maak een paar foto’s om vast te stellen welke insectensoorten er rondvliegen in de Nieuwe Stadsnatuur tuin. Van dichtbij zie je hoe prachtig deze insecten zijn.
Taigaboomkruiper gezien
Een lang gekoesterde wens ging in vervulling tijdens mijn vakantie, heb de Taigaboomkruiper Certhia familiaris Linnaeus, 1758 gezien in Zweden. Zo af en toe zag ik bij voorgaande natuurterrein bezoeken de onopvallende gecamoufleerde vogel. Tijdens een middagssessie verscheen de Noordelijke vogel -een familielid van de boomkruipers- boven me in een Berk. Snel mijn camera gepakt en afdrukken maar, dit is het resultaat.
Leefgebied: De taigaboomkruiper broedt (in Scandinavië en verder (zuid-)oostelijk) in gemengde bossen met groter aandeel van (zilver-)spar en in mindere mate den. Op plekken waar boomkruiper ook voorkomt, wordt habitatvoorkeur beïnvloed door deze. De kortsnavelboomkruiper komt vooral veel voor in oude (gemengde) loofbossen met enige ondergroei en dood hout en/of los schors.
De taigaboomkruiper lijkt erg op de boomkruiper en zorgvuldige bestudering en geluid zijn erg belangrijk. Er zijn twee ondersoorten mogelijk in Nederland: de nominaat familiaris, die als trekvogel in oktober tot in de winter te zien is, en de Midden-Europese broedvogel macrodactyla (kortsnavelboomkruiper) die in Limburg en Oost-Nederland broedt. De kortsnavelboomkruiper is een broedvogel in kleine aantallen sinds 1993 in Nederland, met name in Zuid-Limburg, en sinds 2005 ook in Overijssel en Gelderland. Sinds 2011 lijken de aantallen zich te stabiliseren.
Vogeltrek: Taigaboomkruiperis als zeldzame trekvogel uit Scandinavië en Oost-Europa (Baltische staten) te verwachten vanaf half oktober, met name op de Waddeneilanden en verder zuidelijk langs de kust. Geeft er de voorkeur aan om geen grote wateroppervlaktes over te steken. Kortsnavelboomkruiper is hoofdzakelijk standvogel.
Uitleg soorten: – ‘gewone’ Boomkruiper – Taigaboomkruiper en Kortsnavelboomkruiper op de Website Vogelwerkgroep Meijendel https://www.vwg-m.nl/soorten/vogel.asp
Mulmholk? Wood Mould Boxes? Overwinteringsboxes voor allerlei dieren en insecten.
Wanneer ik het vlinderveldje in een Natuurgebiedje op Oland (S) bezoek zie ik een Mulmhonk? Een houten overlevingsbox geplaatst tegen een boom met een verklaring van zo’n bouwwerk, nog niet eerder gezien. Op verschillende plaatsen in het Natuurgebied kom ik deze overlevingsvoorziening tegen. Monitoring en onderzoek van deze boxen zal het nut van deze voorziening -waar voor het bedoeld is- of het nuttig is om deze te plaatsen.
Een Kleine Zeenaald Syngnathus rostellatus tussen het zeewier
Met een schepnetje langs het strand, peuren tussen het wier en diverse algen. Kijken na het uitspoelen van het schepnetje in de ‘witte bak’ dan zie een Kleine zeenaald -nog nooit gezien- verbaast kijken en in me opnemen. Dat snuitje lijkt op een Zeepaardje later na het lezen van de beschrijvingen blijkt het een familielid te zijn van het Zeepaardje. Ook in Noordelijk Denemarken bij een biologisch educatiecentrum zie ik ze -tijdens een vangstsessie- daar leven ze tussen het Zeegras. De kleine zeenaald is een straalvinnige vis uit de familie van zeenaalden en zeepaardjes, orde zeenaaldachtigen, die voorkomt in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot Noord-Spanje.
Vorige week schreef ik dit stukje tekst. Heb deze week de vakantiefoto’s gesorteerd en kwam een tweetal detail opnamen tegen van het zuigsnuitje van de Kleine zeenaald tegen. Op de website van Natuurmonumenten heb ik een toepasselijk stukje gevonden van het boeiende leven van het Zeepaartje
Zeepaartje zuigsnuit Paringsdans Jongen uit broedbuidel (man)
Zeepaardje: Met een zwierige zwaai slingert hij zijn staart om een waterplant. Het is zomer, een ideaal moment om zijn jongen ter wereld te brengen. Met pufjes perst hij ze uit zijn broedbuidel naar buiten. Daar gaan ze, op naar een eigen leven in de Noordzee. Lees hier alles over het leven van een zeepaardje.
Paringsdans: Het leven van zeepaardjes zit vol romantiek. Zo blijven man en vrouw elkaar langere tijd trouw. Na een uitgebreide paringsdans, waarbij ze ook van kleur veranderen, haken ze hun staarten in elkaar.
Broedbuidel: Na de paringsdans dropt het vrouwtje haar eitjes in de broedbuidel van het mannetje. Daar bevrucht hij ze. De embryo’s nestelen zich in de wand van de buidel. Het mannetje zal ze nu verder verzorgen tot ze groot genoeg zijn om op eigen benen te staan.
Speciale snuit: Met zijn snuit zuigt het zeepaardje razendsnel piepkleine kreeftjes en vislarven op uit het zeewater. Tanden of maag heeft hij niet, dus hij kan zijn voedsel niet kleiner maken om het gemakkelijker te verteren. Om voldoende binnen te krijgen, eet een zeepaardje dan ook de hele dag door. Z’n ogen kan het zeepaardje onafhankelijk van elkaar draaien. Zo kan hij prooien én vijanden goed in de gaten houden. Omgekeerd blijft hij voor hen vrijwel onzichtbaar dankzij z’n bruingrijze camouflagepak.
Schuilen in het zeegras: Een zeepaardje verschuilt zich meestal tussen zeegras en wier. Zeegrasvelden waren in Nederland vrijwel verdwenen, maar de afgelopen jaren is hard gewerkt aan het herstel door zeegras in te zaaien. Door zijn kleur aan te passen, valt het zeepaardje nauwelijks op. Met zijn staart houdt hij zich vast aan stengels van waterplanten. Een sterke zwemmer is deze vis niet. Met zijn rugvin peddelt hij rechtopstaand door het water. Zo beweegt hij traag van plant naar plant. Vaak zal hij ook in zijn territorium blijven en jaar op jaar op dezelfde plek leven. Voor grote afstanden laat hij zich meedrijven met zeestromingen.
Komen er in Nederland zeepaardjes voor? In Nederland leven twee soorten zeepaardjes, waarvan het korsnuitzeepaardje het meest voorkomt. Ze worden maximaal vijftien centimeter lang. Ze zitten voornamelijk in de Oosterschelde, Waddenzee en Noordzee. Ons land ligt aan de noordrand van het verspreidingsgebied. De laatste jaren spoelen er steeds vaker zeepaardjes aan op de Nederlandse stranden. Een teken dat ze in opmars zijn. Mogelijk heeft dat te maken met het opwarmen van het zeewater. Tegen onze februaristormen zijn ze niet bestand. In het woelige water kunnen ze zich niet goed vasthouden en raken ze op drift. https://www.natuurmonumenten.nl/dieren/zeepaardje
Vogelbescherming 125 jaar 1899 – 2024
Begin deze week viel het Jubileumnummer vogels van Vogelbescherming op de deur mat. Een en een kwart eeuw beschermd de 125-jarige als eerste grote vereniging Vogels. Het lijfblad dat voorheen ‘De Lepelaar’ heette is gewijzigd omdat Vogelbescherming ‘opkomt’ voor alle soorten vogels. Over de landsgrenzen heen werkt Vogelbescherming samen met Europese partners in BirdLife internationaal verband.
Het Lijfblad
2024 is het jaar dat Vogelbescherming Nederland 125 jaar bestaat. Een lange periode waarin veel wordt bereikt voor vogels. Dat heeft Vogelbescherming alleen voor elkaar kunnen krijgen dankzij onze leden, (vogel)vrijwilligers, andere natuurorganisaties, partners en de mensen en partijen die ons met geld steunen. Aan de hand van enkele memorabele momenten nemen we mee door de geschiedenis van Vogelbescherming.
Ontstaansgeschiedenis: Vogelbescherming Nederland bestaat sinds 1899. Damesmode was de directe aanleiding voor het oprichten van de Vereniging tot Bescherming van Vogels. In 1912 wisten de vogelbeschermers van het eerste uur alle wilde vogels in Nederland beschermd te krijgen, daarmee was Nederland het eerste land in Europa dat vogels beschermde.
Het gebruik van dode vogels op hoeden, zoals dwergsterns, was in die tijd in de mode. De vereniging uitte haar verontwaardiging over dit gebruik van vogels. Korte tijd later richtte de vereniging zich ook op andere onderwerpen, zoals jacht, landbouw en de waarde van vogels in de natuur.
1899 OPRICHTING Eind 19e eeuw floreert de internationale handel in vogels en vogelveren. Hoeden en kleding worden versierd met (exotische) vogelveren en opgezette vogels. De maatschappelijk betrokken freule Cécile de Jong van Beek en Donk richt in 1892, samen met haar moeder en zus Elsa, de Bond ter bestrijding eener gruwelmode op. Zij roepen dames op om te zien van de mode die zo onnoemelijk veel vogelleed veroorzaakt. Ook is er de ‘Bond ter bestrijding van den Vogelmoord’. In december 1898 bundelden de organisaties hun krachten in de Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Vogels. De statuten worden bij Koninklijk Besluit van 13 maart 1899 erkend. Vogelbescherming Nederland is een feit.
Aankomend weekend zijn weer de Bodemdierendagen 2024
Lees alvast de mededeling voor volgende week door:
Het is HERFST in het Natuurgebied de Bundertjes, In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Herfst van het Jaar 2024 Opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.
NATUURJAAR 2024-25 september: Herfst in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: HERFST september 2024: Deze week in de NTR: en Het is HERFST in het Natuurgebied de Bundertjes.
Zaterdag (2024-09-07), HERFST: Voor de weerkundigen begint de herfst op 1 september. Op 23 september begint de astronomische herfst. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.
Luister terug; KNMI lanceerde in oktober 2023 een podcastserie over de ‘seizoenen van de toekomst’: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/podcast/
Als je na zes weken de tuin bezoekt zie je de verschillen, het beeld van de Natuur dat je als laatste mee neemt op vakantie hou je vast. Nu deze week zie je het resultaat van; de groei ontwikkeling en de invloeden van het weer en klimaat. Vandaag begin ik met het belichten van beleving en de eerste indrukken van de Nieuwe Stadsnatuur in de tuin.
Zwaluwen gaan weer op reis, de trek is in volle gang.
Na de vakantie-recessie pakken we de draad weer op en gaan we weer opzoek en voeren Onderzoek uit ‘Naar Nieuwe Stadsnatuur’ in de Natuurtuin. Het eerste wat me vanmorgen opvalt als ik de tuin binnen stap is dat er geen Zwaluwen meer te zien is en te horen zijn. Nadat de drie Zwaluwensoorten hun jongen grootgebracht hebben, vertrekken ze allen naar het overwinteringsgebied. Gierzwaluwen waren de eerste die op de wieken gingen, de drie laatste vogels op trek die ik zag was op 20 augustus jl. op mijn vakantieadres.
Wie helpt een handje mee?
Wat ook opvalt is dat -nu Stan met het maaien van het te lange gras is gestart- komende weken veel hooi van het land gehaald moet worden. Lees eens de intro op onze website: https://www.derobbert.nl/nazomer-maaibeurt-2024/ Wellicht krijg U ook inspiratie om een handje mee te helpen en ontdek hoe leuk het is werken in een Groene omgeving en in de Natuur om je heen.
Ook de stroom van Natuurboeken en Apps staat niet stil
Vorige week las ik het bericht in Natura Today dat er een nieuw boek is verschenen in de reeks van Eis Entomologische Tabellen zijn rijk geïllustreerde determinatiesleutels voor diverse groepen insecten en andere ongewervelden.
2-SEP-2024 – Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische tabel ‘Haften van de Benelux’ waarmee je de 83 soorten op naam kunt brengen. Vandaag de gewone tweevleugel. Een week lang zijn verschillende Haftensoorten beschreven. In het eerste bericht in deze serie werd uitgelegd wat eendagsvliegen of haften zijn. In eerdere berichten stonden de gewone tweevleugel, het schoraas, de gele driestaart en de gewapende eendagsvlieg centraal, vandaag is de goudvleugel aan de beurt.
SoortSafari App.
Aan het begin van mijn Vakantie is een nieuwe App gelanceerd Voor de schooljeugd in samenwerking met het Klokhuis en Naturalis
17-AUG-2024 – Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om kinderen hier bewust van te maken presenteert Het Klokhuis de SoortSafari: een app om planten en dieren te verzamelen, gewoon in de buurt. De app is mede mogelijk gemaakt door Naturalis en gebruikt data van Waarneming.nl.
Met in totaal 52 soorten is er altijd iets te vinden! Website: https://www.naturetoday.com/nl/nl/nature-reports/message/?msg=32705
SoortSafari is een innovatieve app die ondersteund wordt door een televisie-uitzending, wekelijkse vlogs en lesbrieven. Een jaar lang wordt iedere week een nieuwe soort geïntroduceerd. Zo leren kinderen, ouders en onderwijzers dat bijzondere natuur alledaags en overal is. De 52 soorten zijn namelijk vrijwel allemaal te vinden in iedere buurt. Kinderen hoeven dus niet per se de bossen en de velden in, maar dat mag natuurlijk wel. De aflevering over soorten is het startpunt van de SoortSafari. Daarna gaat Klokhuis-presentator Janouk Kelderman 52 weken lang op pad met natuurfilmer Bram Sturm om een vlog te maken. Website: https://npo.nl/innovatie/npo-proeftuin/soort-safari
Zeearenden op het strand van het eiland Öland (S)
Illustraties uit het boek Zeearend van Jens Gregersen bioloog (DK)
Tijdens een van mijn bezoeken aan een natuurgebied Bejershamn op het eilandÖland (S) zag ik de eerste foeragerende steltlopers weer die een lange reis gemaakt vanaf de Noordelijkse broedgebieden. Zilver – en Goudplevieren Bosruiters, Groenpootruiters en zelfs de nog roodgekleurde Kanoeten. Maar de opvallendste vogels op het strand nabij de vloedlijn zijn de Zeearenden. Een grote robuuste vogel die ook broedt en te zien zijn in Nederland. Maar samen met tienen aanwezig op het strand is het een prachtig imposant gezicht.
Een kleine Zeenaald Syngnathus rostellatus tussen het zeewier
Met een schepnetje langs het strand peuren tussen het en diverse algen. Kijken na het uitspoelen van het schepnetje in de ‘witte bak’ zie een Kleine zeenaald -nog nooit gezien- verbaast kijken en in me opnemen. Dat snuitje lijkt op een Zeepaardje later na het lezen van de beschrijvingen blijkt het een familielid te zijn van het Zeepaardje. Later Noordelijk in Denemarken bij een biologisch educatiecentrum zie ik dat -tijdens een vangstsessie- dat daar tussen het Zeegras de Kleine zeenaald leeft.
De kleine zeenaald is een straalvinnige vis uit de familie van zeenaalden en zeepaardjes, orde zeenaaldachtigen, die voorkomt in het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot Noord-Spanje.
Kortsnuitzeepaardje Hippocampus hippocampus (Linnaeus, 1758)
Dit zeepaardje was aangespoeld op het strand van Ameland. Via het Tromppad komt men er en dan rechts afslaan en een eind doorlopen. Dit zeepaardje leefde helaas niet meer. Al eerder was er een zeepaardje op een strand gevonden las ik in het AD, deze wordt nu opgevangen in Ecomare op Texel. De snuit aan de linkerkant van de foto, gelijkt op de snuit van een zeepaardje. https://www.anemoon.org/beheer/website/bewaar/soorten/id/348/kleine-zeenaald
De Wilde Noordzee FILM 2024
Een onontdekte wildernis onderwater
Wij Nederlanders denken dat we elke vierkante centimeter van ons land kennen, terwijl we onze grootste wildernis, de Noordzee, nauwelijks hebben gezien. Dat gaat nu veranderen. De Wilde Noordzee gaat de vele geheimen van de Noordzee onthullen in een spectaculaire bioscoopfilm en een verwonderende tv-serie.
De Noordzee is één van de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Er wordt intensief gevist en is hét podium voor een enorme energietransitie. Maar bovenal is het ons grootste natuurgebied! De Noordzee heeft een fascinerende onderwaterwereld en een verrassende rijkdom aan zeeleven. De Wilde Noordzee gaat deze natuur op indrukwekkende wijze delen met het brede publiek. Het zal de kijker doen genieten, verbazen en nieuwe inzichten geven.
Bioscoopfilm en tv-serie Bekijk hier waar de film bij jou in de buurt te zien is. Website: https://www.thewildnorthsea.com/nl/welkom/
Het is HERFST in het Natuurgebied de Bundertjes, In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Herfst van het Jaar 2024 Opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.