NATUURJAAR 2025-12 maart: Lente in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: LENTE 2025: Deze week in de NTR: Voorjaar Weer, LENTE in ons ‘groene’ tuin-reservaat met Dagvlinders Gewone Wolzwerver en zingende Cetti’s zanger,Oranjetipje gezien, midden deze week, flextellingen! oproep van de Vlinderstichting,Vroege Vogels TV | 30 maart 2025 | Meten en (Monitoren) is weten, ‘Insect van het Jaar 2025‘ Start, en Landelijke Kikkerdriltelling 2025, Tel mee! tot en met 4 april.

Zaterdag (2025-03-29), LENTE: Het weerbeeld van afgelopen week: de buitentemperaturen zakten ‘s nachts richting het nulpunt. De middagtemperaturen lopen uiteen van 11°C op de Wadden tot 16°C in het zuiden. Het was duidelijk te merken aan het aantal rondvliegende Dagvlindersoorten tegen de middag in een aangename temperatuur.

Vanmorgen in de Natuurtuin breekt de zon al door en loopt de buiten temperatuur op. De eerste dagvlinders warmen op komen na een uurtje of twee tot leven. De eerste soort de Gehakkelde aurelia laat zich zien tijdens de koffie pauze. Het Klein koolwitje vliegt nu ook rond en vlak erna is ook hier het Oranjetipje wakker uit de winterrust. Tegen het middag uur staan we bij elkaar met aantal gasten te praten over de Natuur in de tuin. Tussen het gesprek door horen we met luide toon een Cetti’s zanger zingen, het is mijn eerste die ik hoor binnen de ‘groene’ grenzen van de Natuurtuin. Als even later als Stan een foto knipt van de Gehakkelde aurelia zie ik vlak naast de plek -op het droge gras in de zon- een Gewone wolzwever zitten.

Gewone Wolzwever

Ze lijken een beetje op hommels en bijen maar zijn het niet: de Gewone wolzwevers (Bombylius major). Een onschuldige vlieg, die dus ook helemaal geen familie is van de bij, doet zich voor als een minder onschuldig insect en misleidt zo eenieder die hem op wil eten. Net zoals sommige zweefvliegen doen. Nu (april-juni) is het moment dat je ze rond ziet vliegen in je tuin.

Herkenning 9-16 mm. Een lichtbruine Wolzwever met een lange tong en verschillende vlekjes in de vleugel naast een duidelijke vlek langs de voorrand. De buikbeharing is donker. Voorkomen: Algemeen in het rivierengebied, daarbuiten zeldzaam. Biotoop: Vochtige graslanden, bosranden en tuinen. Fenologie adult: Half maart tot begin juli met een piek in april. Ga naar Nederlands Soortenregister: https://www.nederlandsesoorten.nl/nsr/concept/0AHCYFBCUVPF

INFO Vroege Vogels: Gewone wolzwever, de donzige vlieg in je tuin: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/weetje-de-gewone-wolzwever

Het eerste Oranjetipje gezien, midden deze week.

24 maart 2025) – Tegen het einde van een Vogeltelronde wandeling door een Natuurgebiedje nabij mijn woonomgeving zag ik het eerste Oranjetipje van dit jaar. Naast deze opvallende kleurrijke soort telde ik in het ‘groene’ laantje ook de volgende Dagvlinders: Atalanta, Klein koolwitje, Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder.

Oranjetipje Anthocharis cardamines (man) zit op bloeiende Hondsdraf om nectar te tanken. Het Oranjetipje is een typische voorjaarsvlinder, die maar een generatie per jaar heeft die vliegt in april en mei. Tijdelijk wijkt het Oranjetipje uit naar andere bloeiende bloemen. Op dit moment komt de Pinksterbloem – Cardamine pratensis langzaam tot bloei. Voor het Oranjetipje zijn de waardplanten: Pinksterbloem en Look zonder look de belangrijkste.

Een van de schoonheden van onze vochtige tot natte graslanden en moerassen is Pinksterbloem. Het is een middelhoge in het voorjaar bloeiende plant met prachtige licht-lila tot roze of paarse bloemen met een fraaie adering.

INFO: https://www.floravannederland.nl/planten/pinksterbloem

Doe mee met flextellingen! oproep van de Vlinderstichting.

Een flextelling is een telling waarbij je van een wandeling een compleet lijstje doorgeeft, in plaats van hier en daar een losse waarneming. Nog nooit gedaan? Probeer het eens uit! Het gaat nauwelijks extra werk kosten, het is eigenlijk heel makkelijk én het levert gegevens op die we kunnen gebruiken voor onze trends van soorten.

Info & Apps flextelling: https://www.vlinderstichting.nl/wat-wij-doen/tel-mee1/flextellingen/

Vroege Vogels TV | 30 maart 2025 | Meten en (Monitoren) is weten.

klik plaatje voor meer info vroege Vogels

Nederland is wereldkampioen inventariseren, monitoren en meten. Maar waarom doen we dat eigenlijk? In deze seizoensspecial trekken we samen met bevlogen vrijwilligers en onderzoekers de natuur in. Wat drijft hen? Welke geheimen ontrafelen hun metingen? Menno Bentveld duikt, letterlijk, de Oosterschelde in om het bruisende onderwaterleven te tellen. We speuren naar de sporen van bevers die onze dijken kunnen beschadigen, en biologen laten zien hoe we kwetsbare vogels, zoals het goudhaantje, kunnen beschermen door ze te volgen en te onderzoeken. Door al deze kennis begrijpen we niet alleen wat de natuur nodig heeft, maar helpen we ook onszelf.

Uitzending: zondag 30 maart 2025 – 19.25 uur – NPO 2

Vierde editie ‘Insect van het Jaar 2025‘.

Stembussen verkiezing Insect van het Jaar, Stemmen kan tot en met 2 april!

Natuurminnende stemmers van Nederland kunnen naar de digitale stembus voor de kriebeligste verkiezing van het jaar. Vijf bijzondere inheemse insecten voeren campagne, elk bijgestaan door een bekende Nederlander, in de hoop de felbegeerde titel Insect van het Jaar in de wacht te slepen. Tot en met 2 april kan iedereen via stemmen op de genomineerden. Zo krijgen ze meer positieve aandacht en waardering.

Voor de vierde keer op rij vindt de verkiezing Insect van het Jaar plaats. Een belangrijk initiatief, want insecten zijn onmisbaar voor het leven op aarde. Ze zijn niet alleen voedsel voor andere dieren, maar ook rommelopruimers, recyclespecialisten en bestuivers van onder andere groenten en fruit. Toch worden deze wezens zelden gewaardeerd.

Klik plaatje voor meer info Insect van het Jaar 2025

INFO website Insect v/h Jaar 2025: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33617

Landelijke Kikkerdriltelling 2025, Tel mee! tot en met 4 april.

Hoe werkt het?

Heb je een vijver in je tuin? Tel dan tijdens de teldagen het aantal eiklompen en bruine kikkers en geef dit door via deze site.

klik plaatje voor meer info Kikkerdriltelling

RAVON organiseert vanaf 28 februari de jaarlijkse terugkerende landelijke kikkerdriltelling. We gaan in een aantal weken tellen hoeveel eiklompen van de bruine kikker er in je tuinvijver zijn afgezet. De telling loopt door tot en met 4 april. De precieze datum van de kikkerdriltelling is afhankelijk van het moment waarop de eerste eiklompen worden gemeld.

INFO RAVON en Telling starten met Telformulier:

https://www.tuintelling.nl/tellingen/landelijke-kikkerdriltelling/7583b1c0-b613-11ef-bf10-87f6ac0a58b0

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten aan het kwartaalseizoen LENTE van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.


NATUURJAAR 2025-11 maart: Lente in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: LENTE 2025: Deze week in de NTR: Voorjaar Weer, Zomerse LENTE start in ons ‘groene’ tuinreservaat,De BOERENZWALUW is terug in NL., ‘Insect van het Jaar 2025‘ Start, WiLL’s Boekenrubriek –Op Bruine kieken raakt niemand uitgekeken, Help de Bruine kiekendief! ,Steppekiekendief in de Groninger akkers, Waarom het slechter gaat met de mus?, ‘Schooltuin moet net zo normaal worden als een gymlokaal’ Handboek Schooltuinen, Boom van het Jaar verkiezing 2025 en Wat betekenen bomen voor natuur, klimaat en mens?

Zaterdag (2025-03-22), LENTE: Deze week lopen de buitentemperaturen op naar zomerse waarden. Overal staan de bloeiende heesters en bomen in volle bloei. Roze, gele en witte bloesems kleuren in de tuinen en parken. De Lente krijgt een boost van de warme start. De vroege bloemen van de Sneeuwklokjes en Speenkruid zijn bijna uitgebloeid. Zie de vogels om me heen in de weer met takjes en mosjes voor de bouw van hun nest. Ondanks -de oplopende temperaturen- blijven de aantallen Dagvlindersoorten die ik zie rondvliegen aan de lage kant. Vanmorgen als ik dit artikel afrond heeft het even geregend. Het nieuwtje van vandaag is dat de Wilde eend die vorige week regelmatig mijn ‘groene’ tuin bezocht op zijn nest zit te broeden. De eerste Boerenzwaluwen zijn over onze landsgrenzen gevlogen komende week zullen de aantallen toenemen, HET IS LENTE.

De BOERENZWALUW is terug in NL.

De eerste Boerenzwaluw van dit voorjaar is gemeld op zondag 2025-03-09 13:53, Locatie Driel – Stuwcomplex (GE)

 Beste Bas, Gefeliciteerd met het verbeteren van het vroegte record (met bewijs) voor de regio Arnhem e.o.

Met vriendelijke groeten
Ronald, Regio admin, Arnhem e.o.

Er wordt nog weleens gezegd één zwaluw komt nooit alleen en dat klopt ook! Want de tweede boerenzwaluw is op zondag middag 13032013, 3.00uur later op Texel – De Slufter (Noord-Holland) gezien. Nu de eerste zwaluwen van dit jaar zijn gezien zullen er nog vele duizenden volgen. In Nederland staat de boerenzwaluw als gevoelig op de Rode Lijst van broedvogels.

Het is een talrijke broedvogel van dorpen en agrarische gebieden. Zijn nest bouwt het zwaluwenpaar in boerenschuren, onder bruggen en zelfs onder het dak van een vakantie trekkershut. Je kunt de nestplaats zoekende boerenzwaluwpaartjes ook helpen, door een kunstnest te plaatsen. Een boerenzwaluw is al gauw tevreden met een nestschaaltje of houtennestbakje, geschroefd aan een houtenbalk vlak onder de hooizolder in een boerenschuur. Doet u mee en helpt u de boerenzwaluw aan nestgelegenheid en om ze van de Rode Lijst van broedvogels te krijgen? Voorjaar staat voor de deur en het vogelbroedseizoen is nog net niet begonnen. Succes en dank alvast voor uw hulp, namens de familie(s) boerenzwaluw.

Vierde editie ‘Insect van het Jaar 2025‘van start

Stembussen verkiezing Insect van het Jaar, geopend

Natuurminnende stemmers van Nederland kunnen naar de digitale stembus voor de kriebeligste verkiezing van het jaar. Vijf bijzondere inheemse insecten voeren campagne, elk bijgestaan door een bekende Nederlander, in de hoop de felbegeerde titel Insect van het Jaar in de wacht te slepen. Tot en met 2 april kan iedereen via Insectvanhetjaar.org stemmen op de genomineerden. Zo krijgen ze meer positieve aandacht en waardering.

Klik plaatje voor meer info

Voor de vierde keer op rij vindt de verkiezing Insect van het Jaar plaats. Een belangrijk initiatief, want insecten zijn onmisbaar voor het leven op aarde. Ze zijn niet alleen voedsel voor andere dieren, maar ook rommelopruimers, recyclespecialisten en bestuivers van onder andere groenten en fruit. Toch worden deze wezens zelden gewaardeerd.

bekendmaking vijf kandidaten terugluisteren: klik dit plaatje

De vijf kandidaten:

Omdat insecten zelf hun geweldige verhaal niet goed kunnen vertellen, hebben de volgende vijf kandidaten ieder een enthousiaste bekende Nederlander die optreedt als ambassadeur:

  • 3) Zorgzame harkwesp – Bembix rostrata – bijgestaan door meervoudig verkozen beste vrouwelijk strafpleiter Bénédicte Ficq. Nederlands grootste graafwesp met haar grote, groene ogen zorgt goed voor haar kinderen: ze brengt haar larven steeds verse vliegen om te eten.
  • 1) Koele sneeuwspringer – Boreus hyemalis – gepromoot door presentator en talkshowhost Ajouad El Miloudi. Dit kleine insect is actief in de winter en plant zich dan voort: de vrouw zit dagenlang boven op de man. Hij houdt haar poten daarbij vastgeklemd met vleugels die vervormd zijn tot boogvormige haken.
  • 5) Paradoxale gewone perenbladvlo – Cacopsylla pyri – vertegenwoordigd door een van de meest gewaardeerde stemmen op NPO 1 Lara Billie Rense. Dit fraai gekleurde diertje laat zien dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen averechts kan werken, omdat juist natuurlijke vijanden erdoor gedood worden.
  • 4) Schooiende kleine knotssprietkever – Claviger testaceus – met de veelzijdige actrice en schrijver Georgina Verbaan als ambassadeur. Deze kleine blinde kever is zo aangepast aan zijn gastheer dat hij bijna een mier lijkt. Dat komt goed uit, omdat hij in nesten van weidemieren leeft, zich door hen laat voeren en hun eieren en larven eet.
  • 2) Schuchtere schaamluis – Pthirus pubis – gesteund door dichter, met voorheen een schepnet, René Oskam. ‘s Lands meest intieme insectensoort. Wij mensen met onze dikke, wat afgeplatte schaamharen zijn zijn enige natuurlijke habitat. Maar scheren en harsen bedreigt de biotoop van ons ‘platje’.

INFO website Insect v/h Jaar 2025: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33617

WiLL’s Boekenrubriek;

Het is Boekenweek, allerlei boeken met tal van onderwerpen staan uitgestald in de boekenwinkels en bibliotheken. Lezen is een ontwikkeling en verrijking en van je kennis en geest. De Natuur staat onder druk verrijk je kennis o.a. door boeken te lezen.

Klik plaatje voor info en/of bestellen

Op Bruine kieken raakt niemand uitgekeken

De passie voor kiekendieven in het algemeen en voor bruine in het bijzonder ontstond bij Gerard Ouweneel (1937) in het begin van zijn tienerjaren. In juni 1947, met zijn ouders op vakantie op Texel, voerde bij een rondleiding door De Muy een Staatsbosbeheer-gids de excursie-deelnemers langs nesten van zowel de grauwe kiekendief als de bruine. Die gebeurtenis was richtinggevend. Sindsdien loopt de bruine kiekendief als een rode draad door het driekwarteeuw lange vogelaarsbestaan van de auteur. Eerst keek hij nadrukkelijk naar ze in excursie-gebieden rond zijn geboorte- en jeugdwoonplaats Rotterdam, waaronder ook op het legendarische natuurmonument De Beer. Nadien volgde hij ze in Laag-Nederland en daarna in Europa en daarbuiten.

Ouweneel schreef over ze in tijdschriften als Limosa, De Takkeling, In Vogelvlucht en Sterna. De meeste ervaringen deed hij op in de Delta. Mede dankzij herstel van oude kreken werd schrijvers woonstreek, de Hoeksche Waard, een broedbolwerk. Bij beschrijvingen van zijn onderzoeksresultaten in de Delta en ook binnen en buiten Europa heeft Ouweneel een open oog voor het decor waarin bruine kiekendieven leven en de veranderende wereld die de soort het hoofd moest en nog steeds moet bieden.

INFO website: https://landschapsbeheerzeeland.nl/sites/default/files/2020-06/SLZ_Leaflet%20Kiekendief_0.pdf

Klik op plaatje voor meer info

Nieuwe film over Steppekiekendief in Groninger akkers.

De steppekiekendief is een vaste gast geworden in ons land. Niet alleen als doortrekker, ook als zomergast. Waarnemers en onderzoekers volgen al enkele jaren achtereen een mannetje in de Groninger akkers op de voet. Dit leverde spectaculaire, nooit eerder vertoonde beelden op. Beleef de première in dit bericht.

INFO Film en Boek: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33619

Vorige week schreef ik in NATUURJAAR-10 2025; een stukje over de Tuinvogels; Beleef(de) de Lente, in ons eigen tuin ‘reservaat’ 2015/2016. Vanmorgen lees in de dagelijkse informatie van de Nederlandse Natuur, het onderstaande artikel over de veranderingen in de natuur. Hierin wordt uitgelegd waardoor deze tal van veranderingen (kunnen) ontstaan.

Waarom het slechter gaat met de mus?

Nature Today, Vogelbescherming 18-MRT-2025 – Veranderingen in de natuur gaan vaak geleidelijk. Huismussen sterven niet uit van de ene op de andere dag, maar langzaamaan worden het er minder. Door vogels te tellen worden we ons daarvan bewust. Dan kunnen we ervoor kiezen om ons gedrag te veranderen en de huismus en vele andere stadsvogels weer een kans te geven. Wat kies jij?

Help ook door te tellen:

Huismus (Vr.) met ring, plaatselijk vogelonderzoek.

Je kunt ook meehelpen met het in kaart brengen van waar de huismussen nog zitten in Nederland. Naast de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming kun je ook meedoen aan de Jaarrond Tuintelling. Of als je nog een stapje verder wil gaan, met de MUS-telling van Sovon Vogelonderzoek. Zo help je niet alleen de mus in je eigen tuin, maar draag je ook bij aan het in kaart brengen van de populaties in Nederland.

Klik op de link: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33601

‘Schooltuin moet net zo normaal worden als een gymlokaal’

Uit Fins onderzoek blijkt dat kinderen er baat bij hebben om structureel in de natuur te spelen. Dat zorgt voor een beter immuunsysteem en een daling van het aantal chronische aandoeningen. “Hoog tijd dat we in Nederland ook beseffen hoe groot het belang is van natuur voor de gezonde ontwikkeling van kinderen”, vindt Ian Mostert, projectleider Kind en Natuur bij het IVN. “Er is veel meer aandacht nodig voor de vergroening van schoolpleinen, buitenlessen, een schooltuin waarin kinderen aan de slag kunnen en natuur in de kinderopvang”, aldus Mostert.

Klik plaatje om boek te downloaden

Lekker naar buiten in de schooltuin

“Daarnaast strijden we er binnen de Alliantie Schooltuinen voor dat ieder schoolkind in een schooltuin aan de slag kan”, vertelt Mostert. “Nu heeft nog niet eens de helft van de scholen een schooltuin, terwijl lekker met je handen wroeten in een moestuin leuk, leerzaam en gezond is.” Het IVN hoopt dat dit Finse onderzoek de schooltuin nu ook meer op de kaart zet. “Wat ons betreft wordt een schooltuin net zo normaal als een gymlokaal.”

Klik plaatje voor meer info
Klik plaatje voor meer info

Websites INFO: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/schooltuin-moet-net-zo-normaal-worden-als-een-gymlokaal

https://alliantieschooltuinen.nl/starten-met-een-schooltuin/handboek-schooltuinen

Waarom bomen belangrijk zijn

Wat betekenen bomen voor natuur, klimaat en mens?

Klik plaatje voor meer info

Kent u een bijzondere boom?

Klik plaatje voor meer info

T/m 01 mei 2025 kunt u uw boom met uw verhaal aanmelden voor de verkiezing Boom van het Jaar 2025. Dat hoeft niet de grootste, oudste of mooiste boom te zijn. Bij deze verkiezing gaat het vooral om het verhaal achter de boom. Het belang van de boom voor zijn omgeving, de maatschappij en zijn geschiedenis. Dat zijn de elementen die belangrijk zijn voor de beoordeling.

INFO: https://www.deboomvanhetjaar.nl/aanmelding-van-uw-boom

https://www.deboomvanhetjaar.nl/waarom-bomen-belangrijk-zijn

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten aan het kwartaalseizoen LENTE van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.


NATUURJAAR 2025-10 maart: Lente in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: LENTE 2025: Deze week in de NTR: Voorjaar Weer, LENTEDAG in ons ‘groene’ tuinreservaat, Petitie #muszoekthuis 52.000 handtekeningen van Vogelbescherming, Tuininrichting Vogelvriendelijk,WiLL’s Boekenrubriek -Tuinieren voor wilde dieren,Onderzoek/Monitoring van Broedvogels in 2015 en 2026, Nationale Bijen telling 2025 en Spandoeken weer zijn opgehangen in de Bundertjes.

Zaterdag (2025-03-15), LENTE: Vanmorgenop weg naar de Natuurtuin. Aan het begin van de dag het weerbeeld gelijk aan de voorgaande dagen, temperaturen een paar graden onder nul later op de dag ruim boven nul. De paddentrek is begonnen -op enkele fietspaden zie je alweer de plat gereden opgedroogde amfibieën huidjes op het asfalt liggen. Tijdens de wekelijkse vogeltelronde in de Natuurtuin gelijk speuren in de overstromingszone naar kikkerdril. Door de wisselende koele temperaturen zoeken de Padden en Kikkers wel elkaar op, maar de ei afzetting stellen ze nog even uit, heeft nog niet plaats gevonden in het koude poelenwater.

Pad -’s avonds in tuin- op ‘vrijers’ voeten
Bruine Kikker -paar in amplex- op weg naar de poel (foto’s: Will van Berkel)

Minister Keijzer ontvangt 52.000 handtekeningen van Vogelbescherming.

Beste Vogelaar,

Samen met bijna 52.000 anderen heb je de petitie #muszoekthuis getekend. Afgelopen donderdag 6 maart is Vogelbescherming met deze steun het gesprek met Minister Mona Keijzer aangegaan.

Helaas houdt de minister vast aan het regeerakkoord, waarin staat dat nestvoorzieningen niet verplicht worden gesteld. Wél heeft ze toegezegd te onderzoeken of deze verplichting kan gelden voor andere gebouwen dan woningen. Zonder jouw stem was deze stap niet mogelijk geweest. Dankjewel voor jouw steun! https://e.vogelbescherming.nl/1/5/1812/28/WQtNDFtZyVThvNbl2bb3G0DKPo3OYBX8AJJbqXhgLakgz0WvWqWcuz1WPfvswWb1q-YuuzVREJOMGMJEWHO7dAM13hunQJ4fu33mFvnGEmGkdB0Tvro0fkoOylZEqfi-cDkO5P9saVvCs6z4f-PszCxz3TuWUISoBluhCLnZNw

We geven niet op!

Huismussen en andere stadsvogels hebben neststenen in gebouwen nodig, maar óók struiken om veilig te rusten en bloeiende bloemen met insecten en zaden voor voedsel. Hoe groener een stad of dorp, hoe gezonder voor vogels én mensen. Vogelbescherming blijft zich hier hard voor maken.

Help de vogels! De Tuininrichting Vogelvriendelijk.

Vogels maken graag gebruik van tuinen. Ook van een balkon of een kleine stadstuin kun je een vogelvriendelijke tuin maken. Vogelbescherming heeft veel praktische tips om jouw tuin vogelvriendelijk te maken op een rij gezet. Kom je er niet uit? Schakel dan een van onze Tuinvogelconsulenten in voor een persoonlijk tuinadvies. INFO weblink: https://www.vogelbescherming.nl/in-mijn-tuin/tuininrichting Een nieuwe herziene uitgave dit boek, het kan je op weg helpen – nieuwe inzichten en adviezen- hoe je je tuin aantrekkelijk kunt maken voor het ‘leven’ in je tuinreservaat.

WiLL’s Boekenrubriek; Tuinieren voor wilde dieren

voorbeeld kaft

De natuur is dichterbij dan je denkt. Je hoeft maar uit je raam te kijken of een stap in de tuin te doen, en je ontdekt het veelzijdige (dieren)leven in je tuin: dieren die voedsel zoeken, met soortgenoten (of rivalen) communiceren, nesten bouwen of zich verschuilen tussen de bladeren en doornen. Fascinerend om te volgen vanachter het keukenraam of vanuit je tuinstoel. Dit boek laat zien hoe je je tuin aantrekkelijk kunt maken voor vogels, vlinders, bijen, hommels en andere tuindieren.

Alles wat de tuindieren nodig hebben is voldoende voedsel, een veilige schuilplaats en een plek om zich voort te planten en om te overwinteren. In dit boek vind je praktische tips om je tuin diervriendelijk in te richten en observatietips. Kijk eens onder een bloempot, observeer het eetgedrag van vogels, leg een (mini)vijver aan en hang nestkasten voor bijen en vogels op.

voorbeeld pagina

Een tuin vol vogels, insecten, amfibieën en reptielen, bodemdieren en zoogdieren. Met eenvoudige aanpassingen wordt je tuin (groot of klein) een waar paradijs voor dieren. Er is zoveel te zien, als je weet waar je op moet letten.

Barbara Rijpkema is bioloog en werkt als adviseur Jeugd bij Staatsbosbeheer. Ze schrijft graag over dieren, seizoenen en creativiteit.

Inleiding: monitoring van de nestelende vogels in mijn ‘Tuinreservaat’

Het is een tijdje geleden 2015/2016 dat ik voor het clubmagazine van de VWG De Klamper dit artikel schreef. Een monitoring van de nestelende vogels in mijn ‘Tuinreservaat’. Nu terugkijkend naar welke vogelsoorten broeden er na vijftien jaar nog in mijn ‘Groene tuin’. Door veranderende biotoop omstandigheden; door verhuizingen, nieuwe tuin inrichtingen, verstening, verlichting en zwembaden. Ook de invloeden van/door het milieu-invloeden zoals, tuininrichtingen beplanting en verstening, klimaat hitte, regen en stikstof is een ander broedklimaat ontstaan dan vijftien jaar geleden. Enkele vogelsoorten hebben het in de tussentijd moeilijk gekregen. Door monitoring en onderzoek is vast komen te staan dat door ziekte en voedselgebrek (insecten) de: Merel, Groenling, Heggenmus en Huiszwaluw tegenslag hebben.

-Het usutuvirus is een vogelvirus dat door muggen overgedragen kan worden.

-De verwekker van het Geel is de parasiet Trichomonas gallinae. De parasiet veroorzaakt ontstekingen in de snavelholte, keel, krop en slokdarm, Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika

Het Geel: https://dwhc.nl/2020/05/groenlingensterfte-trichomonas-het-geel/

Beleef(de) de Lente, in ons eigen tuin ‘reservaat’.

Onderzoek/Monitoring van Broedvogels in 2015 en 2026 (auteur en foto’s: Will van Berkel).

01 juli 2016) – Het vogelbroedseizoen is voor enkele soorten alweer (bijna) ten einde -en de camera ’s van Vogelbescherming ‘Beleef de Lente’ zijn op ‘zwart’ gezet. Nu maak ik ook de balans op van de broedende vogels in ons tuin ’reservaat’.

Pimpelmees jong, 24 mei 2016, zal binnenkort uitvliegen uit nestkast

Beleef de lente 2016.

Op zondag 14 februari werden de camera’s van Beleef de Lente door Vogelbescherming tijdens de radio-uitzending van Vroege Vogels aangezet. Via webcams kon je weer live meekijken met het ‘wel en wee’ van de vogelpaartjes en hun jongen. Dit jaar zag je enkele oude en nieuwe vogelsoorten, tijdens de broedperiode zowel buiten als in de nestkasten. Sinds 2007 kun je met de webcams van Vogelbescherming Nederland rechtstreeks in vogelnesten kijken, live, 24 uur per dag, van half februari tot 1 juli! ‘Natuur ’beleving met de vogelparen. Drama, van jong geluk tot agressie, verbazing en verwondering van wat zich afspeelt – ‘in de natuur’- rondom en in de nestkasten. Alles is ook te volgen via de sociaal media -reageren en discussiëren- via; Facebook, Twitter en bijbehorende filmpjes kijken via You Tube.

Bekijk de Website: www.beleefdelente.nl

Dit jaarlijkse spektakel bracht me op het idee –om dit jaar dichter bij huis in eigen tuin(reservaat)- de voorkomende broedvogelsoorten van nabij -met vogelkijker en fotocamera, op gepaste afstand- zelf live te volgen. Al enkele jaren noteer ik jaarrond gegevens van de aanwezige (broed)vogelsoorten in eigen tuin, maar niet specifiek ‘het wel en wee’ tijdens de nest- en broedperiode. Onze groene tuin, met de aangrenzende tuinen en de daarbij horende woningblokken zijn in -z’n geheel- één (geschikt) broedbiotoop? Of dat zo is -zal blijken- uit het hierna opgetekende broedvogelsoorten verslag.

Onze groene tuin.

In de tuin bevindt zich een vijver met daarin waterplanten, amfibieën en een vijftal goudvissen. Vele libellen- en jufferssoorten maken graag gebruik van het vijverwater om daarin hun eitjes af te zetten. Zo kunnen hun larven op- en uitgroeien tot volwassen exemplaren. Ook komen verschillende dag- en nachtvlinders, insecten en bijen graag langs om te verblijven en nectar te (bij) te tanken. Verschillende soorten struiken, bloemen, kruiden en een Turkse boomhazelaar -een mooie parkboom- geven een ‘groen’ geheel en uitstraling aan het tuin ’reservaat’. Naast vele schuil mogelijkheden in het aanwezige gebladerte en gecreëerd door opgestapelde bakstenen, houtstobben etc. heb ik o.a. een vlinder/bijenhotel en twee nestkasten opgehangen, één tegen de berging van het huis (links) en één tegen de gemetselde scheidingsmuur (rechts).

Gedeeltelijk overzicht vijver en tuin
Gedeelte van de vijver

Het weer.

Het weer was over het algemeen goed tijdens de eerste periode. Vanaf 11 juni hebben we een periode met (soms veel) neerslag hoewel er regionaal grote verschillen zijn. Gelukkig zijn het vooral korte stevige buien en geen lage periodes met neerslag. Wel hebben deze plaatselijk voor overlast gezorgd o.a. overstromingen en op enkele plaatsen zelfs hagelbuien –zo groot als tennisballen- deze grote hagelstenen veroorzaakten ernstige schade aan woningen, kassen en eigendommen.

Als we kijken naar het 3e Sovon verslag van de “2e MUS-telling 2016 gevende de (voorlopige) resultaten aan, “dat er veel soorten in lagere aantallen zijn waargenomen dan vorig jaar. Zien we dat nu ook gebeuren -de invloed van het weer- op de korte duur van aanwezigheid van de zuidelijke trek(broed)vogels? Zoals de Gier- en Huiszwaluw die nu -op dit moment- nauwelijks meer gezien worden in de lucht boven het tuin ‘reservaat’?

De broedvogels:

Gierzwaluw (Apus apus)

De Gierzwaluw –tijdens hun zomerverblijf-regelmatig foeragerend boven het ‘groene’ tuinreservaat, samen met de Huiszwaluwen.

Gierzwaluw vliegt onder de kantpan, 07 mei 2015

Aanwezig, in het broedseizoen van 2014, 2015 en 2016, de Gierzwaluw bivakkeert bij de buren onder het dak. Regelmatig ‘schiet’ hij en zij onder de kantpan. Vliegt met grote snelheid in een nestingang van 60×35 mm. Al eens een bericht over geschreven in de KK (sept 2014) ‘Schimmenspel in de Topgevel’.

Mede dit jaar -door de aanhoudende vele regenbuien- de Gierzwaluwen onregelmatig gezien tijdens het broedseizoen. In het begin van de broedperiode -weinig regen- regelmatig gezien. Opgezette tijden rondvliegend, in de lucht foerageren, en ook het invliegen naar zijn nestplek. Laatste twee/drie weken van juni 2016, bijna dagelijks niet gezien tijdens foerageervluchten of nabij nestplek. Broedseizoen, lijkt Mislukt?

Groenling (Chloris chloris)

Het paartje ‘Groene vink’ slepen met nestmateriaal en bouwen aan een nest -in dezelfde struik- vlak bij het tweede Merelkoppel. Zag en hoorde regelmatig meerdere paren Groenlingen in en rondom de nabijgelegen tuinen. Verstoring door tuinrumoer?

Groenling met nestmateriaal, 12 mei 2016

Dit jaar bleef het bij een (nest)poging -een kort periode- het bouwen duurde een paar dagen. Twee jaar geleden wel een geslaagd broedsel in de beukenstruik tegen het huis. Niets gemerkt tijdens de nestfase en broedperiode. Af en toe een fluitende man in de conifeer bij de buren. Op een gegeven moment zat een Jong Groenling op het tuinterras.

Huismus (Passer domesticus)

De Huismus is de laatste jaren jammer genoeg hard achteruitgegaan, ook in dit tuin ’reservaat’. Begin 2010 was deze stads- en tuinvogel de algemene bekende. Langzaam veranderde het leef biotoop van de Huismus in de ‘groene’ tuinen. Verblijf- en slaapbomen werden verwijderd, door gewijzigde tuininrichtingen en aanbrengen van nieuwe bestratingen. Door onwetendheid is geen aanvullende broedgelegenheid aangeboden, door bijvoorbeeld een mussenkast(en) op te hangen.

Heggenmus (Prunella modularis)

Dit jaar wel een Heggenmus paar gezien, op het dakje van de houtopslag op verkenning- in de tuin? Geen nest kunnen ontdekken. Twee jaar geleden een nest met jongen in de klimop tegen het houtopslag hok. Alle jongen zijn uitgevlogen. Sinds maart/april 2010 broedt het ‘blaauwke’ met enige onregelmatigheid in onze tuin. Dit voorjaar ook minder horen fluiten en bezig gezien in de tuin.

Heggenmus, 21 juni 2014,

Ook tijdens winterperiode regelmatig gezien. Dagelijks op de grond foerageren, op het ‘val’ voer vanaf de voedertafel.

Houtduif (Columba palumbus)

Houtduif met jong
Houtduif, 06 november2015, zeer laat Jongen

Vandaag een foto gevonden van een jonge houtduif op het nest (28 juli 2010) in de Boomhazelaar. Houtduiven broeden met enige regelmaat in het tuin ’reservaat’, wisselen wel vaak van nestplek. Dit jaar was het ‘kommer en kwel’, het eerste nest was gebouwd midden in de hazelaarboom. Toen de eieren waren uitgebroed vond ik een dood jong een aantal meters van het nest op het gazon. Kraaienwerk van Ekster of Gaai? Was mijn eerste reactie. Een week of twee later werd een nest gebouwd in een zilverspar. Er waren dit jaar meerdere vogels -o.a. merel en nu ook de Houtduif- die voor de nestbouwen de keuze lieten vallen op ‘Preventieve beplanting’ een hulstboom en zilverspar. Extra bescherming in verband met toch aanwezige nestplunderaars. Toen ik een paar weken terug een op vakantie ging lag een stoppelveren houtduifje in het nest. Bij terugkomst een weekje later was de nestkom leeg. Tot op dit moment nog geen nieuw nest kunnen ontdekken. Maar zie wel flirtende Houtduiven, -zoals alleen duiven kunnen doen- in ons tuin ’reservaat’. We wachten rustig af en misschien valt de “Lente” nog in september. Zoals vorig jaar met de (late) uitvliegende jonge houtduiven, begin november 2015. In het Meetnet Urbane Soorten (MUS) is de Houtduif, na kauw en Merel, de meest getelde soort. Vermoedelijk broed een kwart van alle Houtduiven in stedelijk gebied. De dichtheden in Hoog-Nederland zijn duidelijk hoger dan in Laag.

Kauw (Corvus monedula)

Opzoek naar voedsel in het gazon in de tuin

Al enkele jaren achtereen broeden de Kauwtjes in een schoorsteen. Dit jaar heeft twee paar Kauwen een schoorsteen kunnen ‘bemachtigen’ als nestgelegenheid, die niet was afgesloten d.m.v. een schoorsteen kap. Eén paar zit in het woningblok (links) van de buren het andere paar zit ‘hoog en droog’ in de schoorsteen van de woning van de achterburen (links).

In de broedperiode is het kraaienpaar rustig, wanneer er jongen zijn worden ze met de dag luidruchtiger tijdens het voeren. Dan valt het op dat er vogels in de schoorsteen zitten, maar beide nesten ze zijn uitgevlogen, heb ik geconstateerd geen geluid meer.

Koolmees (Parus major)

Vorig jaar broedpogingen in nestkast 2. Zag ze regelmatig hakken, passen en ‘meten’. Invlieg openingen –van nestkast 1 en 2- te klein denk ik. Uiteindelijk gekozen voor de nestkast bij de achterburen. Succes vol broedresultaat 2015. Vandaag gezien in de voortuin áfgevlogen’ Koolmees opzoek naar voedsel voor zijn jongen?

Koolmees man, ff uitrusten van het inspannende broedseizoen, September2015

Merel (Turdus merula)

Merel vrouwtje, maart 2016
Merel jong uitgevlogen, 27 juni 2016

Voor het Merelpaar was het dit jaar ‘vallen en op staan’. Drama, teleurstelling en uiteindelijk succes. Vorige week zijn eindelijk twee gezonde jongen uitgevlogen. Het eerste nest werd gebouwd in de klimop die groeide tegen de tussenmuur. Knip- en snoeiwerkzaamheden en onwetendheid was de oorzaak, dat de eerste nestpoging -met zeer vroege jongen- verloren ging. Het tweede nest werd een paar meter verderop in de beplanting tegen de tussenmuur gemaakt. Regelmatig zag ik ook de Eksters en Gaaien hun ronde doen -door het totale tuinreservaat- op zoek naar voedsel voor hun jongen. Wellicht mede debet aan deze geregelde bezoeken, is na de korte bouwperiode, ook dit nest verlaten. Twee weken later bemerkte ik een merel man, die zich ‘verdacht’ ophield aan de andere zijde van de tuin. In een grote hulst en op een hoger plek, daar had het paar hun domicilie gekozen. Op 27 juni 2016 zijn twee gezonde jongen met succes uitgevlogen.

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)

Nestbouw in kast 2, april/mei 2016
Ouder vogel voert jongen, juni 2016

De succesvolste vogelsoort is dit jaar de Pimpelmees, 100% score. Beide nestkasten waren bezet en alle jongen uitgevlogen. Vele rupsen en insecten zijn naar binnen gebracht, zo groeiden de jonge Pimpelmezen als kool. Op 24 mei 2016 ’s middags vlogen de eerste pimpels uit nestkast 1, ruim een week later op 01 juni 2016 de volgende lichting uit nestkast 2. Wanneer je de laatste berichten leest van Sovon m.b.t. de Kool- en Pimpelmezen zijn de legselgrootte laatste jaren zeer klein. Deze vermindering van de legselgrootte is al sinds 2010 een opvallend fenomeen. Andere soorten volgen deze trend niet. Onze Pimpelmezen jongen waren binnen een paar uur na uitvliegen verdwenen -al voedsel zoekend met hun ouders- op naar de grote boomkruinen in omgeving. Wellicht keren zij in de komende herfst- en winterperiode terug naar hun geboortegebied, in het groene tuin ’reservaat’.

Roodborst (Erithacus rubecula)

Dit voorjaar een Roodborstpaar in de tuin, regelmatig gezien met elkaar. Van de week -zag ik een glimp van een jonge vogel- zittend en kwiek rondkijkend op het dak van het tuinhuisje van de buren. Toch stiekem gebroed in het tuinreservaat? Zonder dagelijks op te vallen in het monitoringsgebied.

Roodborst, 02 maart 2015 ‘tikkend’ op een heestertak.

Spreeuw (Sturnus vulgaris)

Het Spreeuwenpaar in onze wijk -binnen de grenzen van het tuinreservaat- nestelt al jaren onder het dak van een eindwoning (rechtsachter) in de zijstraat. Vorig jaar zag ik de spreeuw driftig het isolatiemateriaal onder uit de nokpan weg trekken. Grote vlokken isolatiemateriaal dwarrelden naar beneden -via de achterzijde van de woning de tuin in- de bewoners hadden niets in de gaten van het moderniseren van de nestplek. Het paar betrekt deze locatie vanaf; april 2014.

Jonge spreeuw, 25 juni 2015, beland –na eerste vliegles- in de tuinvijver.

Turkse tortel (Streptopelia decaocto)

De Turkse tortel heeft dit jaar niet gebroed in het tuin’ reservaat’. Voorgaande jaren nestelen zij regelmatig in de Boomhazelaar en in een boom die staat in de voortuin van de buren. Het lijkt erop dat de Turkse tortel in aantal op zijn retour is, door voedselgebrek? Tiental jaren geleden was er veel voedsel te vinden op de landbouwakkers, rondom landerijen en graanoverslag plaatsen. Nu gebeurd alles veel ‘cleaner’ en wordt er minder graan gemorst.

Turkse tortel, 23 mei 2015, jonge vogels die kortgeleden zijn uitgevlogen.

Bijkomende vogelsoorten.

Dit voorjaar hoorde ik ook nog regelmatig andere (zang)vogels zingen, binnen het monitoringsgebied: o.a. Vink: deze soort heeft voorgaande jaren gebroed in een boomkruin, achterzijde van de tuin. Winterkoning: vorig jaar bezig gezien met nestbouw in kamperfoelie struik aan voorzijde van het huis. Zanglijster: zit net in biotoop buitengebied aansluitend op de zuidzijde het tuin ’reservaat’. In het vroege voorjaar zijn een enkele keer zingende Tjiftjaf en Zwartkop waargenomen.

Huiszwaluw: nestelt in de woonwijk onder de dak overstekken. Sinds mei 2012 is de Huiszwaluw gesignaleerd met het bouwen van nesten onder de dak overstekken van woningen in de wijk rondom het tuin ’reservaat’. Het aantal broedende Huiszwaluw paren (5 á 7) verschild nogal per jaar. Afhankelijk van de aantallen oudere vogels die terugkeren uit Afrika, voedsel voorraad en voorhanden nestmateriaal. Nest wordt gemaakt van leem- en kleibolletjes, vermengd met stootjes. Binnenzijde nest, bekleed met veertjes.

Huiszwaluw, nest met jonge vogels, bouwen nest onder het dak overstek van een woning of loods.

Met ‘gevederde’ groet: Will van Berkel.

Vijf dagen lang bijen tellen voor de Nationale Bijentelling 2025

de oproep voor de nationale bijentelling

De Nationale Bijentelling roept heel Nederland op om tussen 10 en 14 april een half uurtje wilde bijen te tellen. Door mee te tellen in de tuin, op het balkon of een groen plekje in de buurt, helpen deelnemers de wetenschap. Zo krijgen de onderzoekers hopelijk een beter inzicht in de staat van de wilde bijen in Nederland.

Meetellen is gelukkig heel makkelijk en je hebt er niet veel bijenkennis voor nodig. Op nationalebijentelling.nl vind je tijdens het telweekend een interactief telformulier waarmee je in de tuin kunt turven. Hier vind je ook de bijengids met uitgebreide informatie over zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die je kunt zien vliegen in april. Wie zich via de website nu alvast inschrijft, ontvangt komende weken tips en weetjes om zo goed mogelijk voorbereid mee te kunnen tellen van 10 tot en met 14 april. INFO: https://www.nationalebijentelling.nl/

De spandoeken zijn weer opgehangen in de NATUUR

oproep van de gemeente helmond

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten aan het kwartaalseizoen LENTE van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.


NATUURJAAR 2025-09 maart: Lente in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: LENTE 2025: Deze week in de NTR: Voorjaar Weer, eerste LENTEDAG in ons ‘groene’ tuinreservaat, Landelijke dag 2025 Vlinderstichting, We gaan Vlinders tellen verslavend! , Winterakoniet in bloei, Eerste ‘Lente’ vogels gezien, Eerste kievit ei gevonden, Camera’s van Beleef de Lente 2025 gaan weer aan!, Voorjaars KIKKERDRILTELLING 2025 gestart en Spandoeken weer zijn opgehangen in de Bundertjes.

Zaterdag (2025-03-01), LENTE: Vorige week; de eerste Lentedag van 2025. In Nederland begint de meteorologische lente sinds 1780 op 1 maart. Dat is toen door de Societas Meteorologica Palatina, een van de eerste internationale weerorganisaties, besloten. Zij besloten dat elk seizoen steeds drie opeenvolgende kalendermaanden lang is. Wat is het verschil tussen de astronomische en meteorologische lente? Wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat begint bij ons de lente. De astronomische lente begint in Nederland op donderdag 20 maart. Het begin van de lente (20 of 21 maart) is bepaald op basis van een afspraak.

Dit weekend Zaterdag (2025-03-08), in onze ‘groene’ tuinreservaat zie ik ‘s morgens al een dag of drie een vrouwtje Wilde eend. Gezien het gedrag van het vrouwtje heb ik het idee dat de watervogel het een goede omgeving vindt voor een nest. Ook het Eksterpaar komt langs om nestmateriaal te halen uit de Turkse hazelaar. Verder zie ik nestplek zoekende actieve vogelparen: Heggenmussen, Roodborsten en Turkse tortels. De Lente is in beweging!

Landelijke dag 2025 Vlinderstichting; Libellen en vlinders tellen is verslavend!

Vorige week zaterdag. 3-MRT-2025 – Afgelopen zaterdag waren weer zevenhonderd mensen aanwezig op de Landelijke Dag van De Vlinderstichting in Theater Junushoff in Wageningen. Wat steeds weer opvalt bij deze jaarlijkse bijeenkomst is het enorme enthousiasme dat van de bezoekers uitgaat. In veel van de gesprekken in de wandelgangen gaat het over de passie van het tellen – na de lange winter staat men te popelen om weer te beginnen.

de oproep van de Vlinderstichting

Jaarrond tellen wij ‘onze’ Natuurtuin de Vlinders en Libellen. Ook kun je tijdens uw vaste wandelroute Vlinders of Libellen tellen. Een telingen van een kwartier door het veld is al waardevol voor de wetenschap.

Vanaf april starten de meetnettellingen voor de dagvlinders weer. Voor libellen starten die in mei en de nachtvlinders kun je eigenlijk jaarrond monitoren. De meetnetten zijn van groot belang om bij te houden hoe het met de diverse vlinders en libellen gaat. Omdat de tellingen via een vast protocol worden uitgevoerd, kun je harde conclusies trekken uit de waarnemingen. Er wordt op een vast traject of een vast punt geteld. Lees de INFO: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33554

Winterakoniet in bloei, weer massaal boven het maaiveld

De eerste lenteboden kondigen zich aan. Bij die eerstelingen mag zeker de winterakoniet worden gerekend. Als we geluk hebben met de weersomstandigheden heeft zij haar knoppen al door de grond en de losse dode bladeren omhooggeduwd.

Winterakoniet, Eranthis hyemalis is een welkome bron van vrolijke kleuren in een tijd dat borders er wat kaal uit kunnen zien. De heldere, goudgele bloemen, met een karakteristieke groene kraag, verschijnen begin februari op bodem bedekkende planten.

Eerste ‘Lente’ vogels gezien.

Deze week tijdens de vogeltellingen in en rondom mijn leefomgeving zag ik de eerste terug gekeerde vogels uit hun overwinteringsgebied. Opeens hoor je weer het bekende zangdeuntje van een klein bruin zangvogeltje de Tjiftjaf ook de witte-zwarte opvallende Ooievaar zag ik zittend op het paalnest in de weide. In een paardagen tijd heeft de Vink in mijn achtertuin zijn zang de ‘Vinkenslag’ voor de vrouwtjes paraat. Zie dat de Roodborst nu een tweede exemplaar man/vrouw? binnen zijn biotoop duld. In het buitengebied zie ik de eerste Kieviten buitelen boven het grasland. De LENTE IS IN AANTOCHT!

Het eerste landelijke kievit ei gevonden.

Eerste kievitsei van het jaar -op 7 maart 2025 om 13:04 uur- gevonden. Het eerste kievitsei van dit jaar is vrijdagmiddag gevonden in Ravenstein in Noord-Brabant. De vondst werd om 13.04 gemeld bij natuurorganisatie Landschappen NL. Met de vondst is het weidevogelseizoen 2025 begonnen.

De camera’s van Beleef de Lente 2025 gaan weer aan!

de herkenningskaart van Beleef de Lente

Vanaf zondag a.s. kun je weer ongegeneerd gluren naar de kerkuil, steenuil en slechtvalk. In de radio-uitzending van Vroege Vogels zetten we om (ca. 07:55 uur) de eerste camera’s van Beleef de Lente officieel aan! Vorig jaar volgden 1,5 miljoen mensen online de belevenissen van de broedvogels. Hoe gaat het dit jaar met de ooievaar, de kievit, de torenvalk, de visarend en al die andere sterren?

Beleef de Lente bestaat al sinds 2007. En traditioneel is de bosuil de eerste vogel die je broedend kunt volgen. Maar dit jaar is er nog geen enkel ei te zien. Wat is er aan de hand met echtpaar bosuil? Ook spannend is het bij het zeearendenpaar in Friesland. Vogelbescherming verwacht hier al binnen enkele weken het eerste ei. Zondag gaan de camera’s aan bij de kerkuil, de steenuil, de slechtvalk, de boerenlandvogels (kievit, grutto en scholekster) en bij de zogeheten ‘vijvervogels’.

INFO Weblink: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/de-cameras-van-beleef-de-lente-gaan-dit-weekend-weer-aan

TEL OOK MEE! Landelijke kikkerdriltelling 2025 GESTART.

Bij de start van de lente is de Bruine kikker een van de eerste amfibieën die zich voortplant. Vorig weekend zijn in de Natuurtuin de eerste ‘wakkere exemplaren’ gezien. Deze algemeen voorkomende Kikkersoort trekt rond deze tijd massaal naar het water om binnen enkele dagen eieren (kikkerdril) af te zetten.

De eiklompen zijn goed zichtbaar en eenvoudig individueel te tellen. Al is het is nog lang geen Pasen, maar eieren zoeken kan nu al! Vandaag begint namelijk het amfibieënseizoen en dat betekent: op jacht naar kikkerdril! De komende vier weekenden kun je in je eigen vijver op zoek gaan naar eiklompen. De eerste zijn zelfs al gespot – op

Hoe werkt het? Heb je een vijver in je tuin? Tel dan tijdens de teldagen het aantal eiklompen en Bruine kikkers en geef dit door via deze site.

Deze telling is gericht op de Bruine kikker. Dit is namelijk een van de eerste amfibieën die zich in de lente gaat voortplanten. Andere kikkers leggen hun eitjes later in het voorjaar, op de Heikikker na. Omdat de Heikikker maar bij hoge uitzondering voor komt in tuinen maken we geen onderscheid tussen de eiklompen van de Bruine kikker en die van de Heikikker.

De eiklompen zijn goed zichtbaar aan het wateroppervlakte en zijn grote klompen. De eiklompen zijn per stuk te tellen. Elk kikkerpaartje legt namelijk één eikomp. Door het aantal klompen met twee te vermenigvuldigen, weten we dus exact hoeveel kikkers er in onze tuinen leven. Tegelijkertijd met de Bruine kikker legt de gewone pad haar eitjes; in de vorm van snoeren. Deze snoeren liggen echter echt onderwater, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. De paddensnoeren nemen we dan ook niet mee in de telling.

Kikkerdril herkennen

Wil je kikkerdril leren herkennen, en onderscheiden van de eitjes van andere amfibieën zoals Salamanders en Padden? Bekijk dan de herkenningskaart op de website van RAVON. Weblink: https://www.ravon.nl/Soorten/Soortinformatie/kikkerdriltelling

Zag gisteren dat de spandoeken weer zijn opgehangen in de NATUUR

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten midden in het seizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.