Bericht van Onderzoeker Will, juni 2024
NATUURJAAR 2024-22 juni: Zomer in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: ZOMER juni 2024: Deze week in de NTR: Laatste Natuureducatiemorgen, Waterdiertjes de TOPPERS van leerlingen, Het is ZOMER!, NATUUREDUCATIE voor kinderen op de basisschool,Natuurwijs 100+ opdrachten, Natuurherstelwet aangenomen: Historische overwinning, Maak van je TUIN een KRAAMKAMER! THE CLIMATE CHAIN, Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes.
Zaterdag (2024-06-22), Een zonnige start van de dag, het lijkt dat de zomer echt begint. Ook de weersvoorspelling voor deze week, is voor buitenmensen en kampeerders een lang gekoesterde wens. Deze week is alweer de laatste Natuureducatiemorgen voor de basisscholen; Waterdiertjes scheppen en een wandeling door de tuin en omgeving De Bundertjes. Dit jaar zijn zes schoolklassen langs geweest om Natuurbeleving in de praktijk te beleven. Ook voor het Natuureducatie team is het leuk dat de leerlingen het een succes vinden. Na afloop hoorde ik een uitspraak van een enthousiaste leerling ”Heb nog nooit in mijn leven zoveel waterdiertjes op een dag gezien”.
De TOPPERS van de leerlingen tijdens het Waterdiertjes scheppen
Het is ZOMER!
De zomer begint op de langste dag van het jaar. Op die dag staat de zon het hoogste aan de hemel. Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. Meestal wordt die datum aangehouden, maar toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. In 2020 en in 2024 is dat al op 20 juni. De zon bereikt dan de Kreeftskeerkring. Hierna worden de dagen in het noorden weer korter. Meteorologen rekenen juni, juli en augustus tot het zomerseizoen. Maar ook voor en na die tijd kan het zomers zijn. Het zomerhalfjaar duurt van april tot en met september.
Zomer 2024 (Noordelijk halfrond). Van: donderdag 20 juni tot zondag 22 september (Bron: KNMI)
NATUUREDUCATIE voor kinderen op de basisschool.
Vandaag lopen verschillende Natuurgeïnteresseerde bezoekers de Natuurtuin binnen. Een ervan is Fanny, zij is bezig -aan het voorbereiden- met een natuurproject voor schoolkinderen op de basisschool.De Natuurwijzer biedt een overzicht van (gast)lessen, activiteiten en programma’s op gebied van natuur, milieu en duurzaamheid, gericht op het onderwijs. Daarbij werkt Natuurwijzer samen met zo veel mogelijk lokale en regionale partijen die een aanbod hebben voor het primair onderwijs.
Ontdekkend en onderzoekend leren in de natuur! Dat is NatuurWijs: natuurbeleving en natuureducatie voor kinderen op de basisschool. Zelfontdekkend leren in de natuur, door de natuur, van de natuur, over de natuur. We hebben voor iedere groep een passend en tegelijkertijd uitdagend aanbod. Zelf, per keer, samenstellen uit het aanbod kan ook. Zo sluit de buitendag van jouw keuze naadloos aan bij het thema of leerdoelen waar je op dat moment mee bezig bent in de klas.
Tijdens de natuurdagen van NatuurWijs ligt de nadruk op het beleven en ervaren van de natuur. Je gaat samen met een deskundige NatuurWijzer op pad. De NatuurWijzer heeft beroepsmatige kennis van de natuur en is uitgebreid getraind in didactische vaardigheden. Kinderen leren veel meer door iets zelf te ontdekken met alle zintuigen, zodat het een echte belevenis wordt. De kinderen kunnen de natuur zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. NatuurWijs geeft natuuronderwijs in schoolverband aan kinderen van groep 1 t/m 8, brede scholen en bso’s. De programma’s worden op maat gemaakt en sluiten aan bij de kinderen, de leerdoelen, de natuurmethode van school, het seizoen en het natuurgebied.
In de natuur zijn heeft ook een positief effect voor de algemene ontwikkeling van kinderen. Kinderen die veel in de natuur zijn:
√ kunnen beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen
√ overwinnen hun angsten en verleggen hun grenzen
√ kunnen zich beter concentreren
√ zijn in beweging en blijven makkelijker op een gezond gewicht
√ voel zich verbonden met de natuur, nu én later
https://www.natuurwijs.nl/natuureducatie
https://www.natuurwijs.nl/natuuropdrachten
Natuurherstelwet aangenomen: Historische overwinning voor Europese natuur ?
Di. 18-JUN-2024 – Vandaag heeft de Europese Milieuraad de Natuurherstelwet goedgekeurd, waarmee een belangrijke stap is gezet in de bescherming van natuur en klimaat in Europa. Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de Europese natuur en het klimaat. Deze uitkomst markeert dan ook een cruciale overwinning voor de toekomst van onze leefomgeving.
De wet werd aangenomen met steun van een meerderheid van twintig lidstaten. Oostenrijk wijzigde op het laatste moment haar eerdere standpunt, waardoor de wet toch kon worden veiliggesteld.
“De stemming van vandaag is een langverwachte overwinning voor de Europese natuur en voor de burgers die al zo lang oproepen tot actie om de achteruitgang van de staat van de natuur te stoppen. Met goedkeuring van de Natuurherstelwet zeggen de lidmaatschappen toe om de aangetaste natuurgebieden te gaan herstellen. We rekenen erop dat de lidstaten deze wetgeving effectief uitvoeren, in nauwe samenwerking met alle betrokkenen. Natuurherstel komt ten goede aan het klimaat, de biodiversiteit en de mens.”
Jelle de Jong, algemeen directeur WWF-NL, namens de gezamenlijke groene organisaties
Overgenomen uit Nature Today: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32455
Maak van je TUIN een KRAAMKAMER! Help Vlinders en Bijen met waardplanten
17-JUN-2024) – Het gaat niet goed met vlinders en wilde bijen. Dit roept de vraag op hoe we ze kunnen helpen. Waardplanten zijn alles in één: voedsel, schuilplek en kraamkamer! Dat maakt ze van onschatbare waarde. Er is daarom de actie: Planten van waarde gestart.
Je noemt een plant een waardplant als deze noodzakelijk is voor de voortplanting van bijvoorbeeld een insect. Ook vlinders leggen hun eitjes op waardplanten. Zodra die eitjes uitkomen, eten de rupsen hun buikje vol aan de plant. Zonder waardplanten kunnen vlinders en bijen niet overleven. Het woord waardplant komt van het woord ‘waard’, oftewel de gastheer in de herberg die zijn gasten voorziet van een hapje en een drankje.
INFO: https://www.natuurvoorelkaar.nl/
Nature Today: https://www.natuurvoorelkaar.nl/project/81/natuurinclusief-bouwen—wonen-in-een-natuurlandschap–#wonen-in-een-natuurlandschap
THE CLIMATE CHAIN
Zondag 23 juni 2024 om 14:00 uur 🌎 De langste human chain in Nederland ooit, voor meer en snellere klimaatactie.
Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes, Houd U rekening met de Dieren in uw leefomgeving?
In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Zomer, in het begin van het Jaar 2024 Opzoek naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.
NATUURJAAR 2024-21 juni: Zomer in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: ZOMER juni 2024: Deze week in de NTR: Landelijke Libellentelling 2024, Libel of juffer?, Blauwe juffers herkennen verschillen in bouw, Libellen Juffers en Insecten tellen in de NTR, -Hoornaarvlinder, Azuurwaterjuffer, Bruin zandoogje en Kleine bijvlieg- , Sieralgen en Sprinkhanen opname 2024, Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes.
Zaterdag (2024-06-15), Donderdag j. l. was het educatieteam en ik ’s morgens in de Natuurtuin met groep 6 en waterdiertjes scheppen. Tegen elf uur liep de buitentemperatuur op en ik zag de eerste Libellen en Juffers over de waterspiegel scheren.
Het weer is nu zaterdagmorgen niet helemaal geschikt voor een ideale Libellentelling. Begin van de morgen regen, harde windvlagen en een te lage temperatuur. Wel staat dit weekend de Landelijke Libellentelling op de Natuuractiviteiten kalender; (vindt dit jaar plaats op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024). De resultaten van 2023 vind je op de website van Tuintelling.
TEL TIP zondag: Je kunt nu tellen! Ga vandaag op een zonnig moment de tuin in en tel de libellen die je ziet voor een kwartier lang. Lees hieronder meer over hoe je het beste kunt tellen én hoe je jouw tuin nog libelvriendelijker kunt maken. Maar ook hoe je een juffer en libel uit elkaar kunt halen.
Libel of juffer?
De term ‘libellen’ wekt soms wat verwarring. Want heb je het dan over juffers, ‘echte’ libellen of over allemaal?
De orde der libellen (orde Odonata) bestaat uit twee onderorden. De onderorde Zygoptera, wat gelijk vleugelen betekent, en de onderorde Anisoptera, wat ongelijkvleugelen betekent. De eerste zijn de Juffers, de tweede de Libellen. Start INFO: https://www.vlinderstichting.nl/libellentelling
LIBELLEN: VERSCHILLEN IN BOUW
De Vuurjuffer is een Juffer.
De juffers herken je aan:
• Het lange, dunne achterlijf
• Alle 4 de vleugels hebben dezelfde vorm
• In rust worden de vleugels meestal langs of boven het achterlijf samengeklapt
• De ogen zijn als een halve bol en zitten aan de zijkant van de kop
• De ogen raken elkaar niet
De Blauwe glazenmaker is een ‘echte’ Libel.
De ‘echte’ libellen herken je aan:
• Een robuuster en meestal breder achterlijf
• De achtervleugels zijn aan de basis breder dan de voorvleugels
• In rust zitten de vleugels gespreid of zelfs schuin naar beneden
• De ogen zijn groot en raken elkaar (bijna) boven op de kop
Blauwe juffers herkennen: INFO: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32424
https://www.tuintelling.nl/tellingen/libellentelling/00e23480-2233-11ee-baf5-813d7f24bbb2
Libellen, Juffers en Insecten tellen in de Natuurtuin.
Na de werkzaamheden aan de haag aan de voorzijde van de Natuurtuin gaan Stan en ik toch een poging wagen om Libellen en Juffers en andere insecten te tellen. Op weg zijn we naar het weideterreintje omzoomd met bramen links van de tuin. We lopen langs jaren oude (Witte) Abelen pracht bomen ‘valt’ m’n oog op twee geel/zwart vlinderachtige insecten. Na deze ontdekking zien we nog meer insecten, speur ook mee.
De Hoornaarvlinder is een insect uit de familie wesp- of glasvlinders. Andere benamingen zijn Horzelvlinder en Wespvlinder (SESIIDAE).
Levenswijze: Vliegtijd en gedrag; Half mei-half augustus in één generatie. De meeste vlinders vliegen van begin juni tot half juli. Verse vlinders en parende exemplaren kunnen overdag rustend op populierenstammen worden gevonden; vliegende exemplaren worden weinig gezien.
Hoornaarvlinder Sesia apiformis in copula.
Omdat deze soort een onvolledig ontwikkelde roltong heeft, is het geen bloembezoeker. Recent is een effectief feromoonpreparaat voor deze soort ontwikkeld.
Zeldzaamheid: Vrij algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. Veel waarnemingen komen uit het westen van het land; onderzoek naar gerooide populieren suggereert dat deze soort in West-Nederland in vrijwel iedere populierenlaan aanwezig is. RL: kwetsbaar.
Rode lijst: kwetsbaar
Levenscyclus: Rups: augustus-mei van het derde of vierde jaar. De rupsen brengen het grootste deel van hun ontwikkeling door in de wortels; sommige bomen worden jaar in jaar uit bewoond. De soort overwintert twee of drie keer, de eerste (en soms ook de tweede) winter als onvolgroeide rups en daarna als volgroeide rups in een cocon. De uitkruipgaten bevinden zich aan de basis van de stam. Gedurende het vliegseizoen kunnen lege poppen uit de stam steken of op de grond eronder liggen. De vrouwtjes laten hun eieren aan de basis van de stam vallen.
Info/ Bron vlinderstichting: https://www.vlinderstichting.nl/vlinders/overzicht-vlinders/details-vlinder/hoornaarvlinder
Azuurwaterjuffer Coenagrion puella.
Speuren In de Braamstruiken zien we blauwe Juffers let op de onderlinge verschillen!
Beschrijving: Een algemene juffer, waarvan het mannetje veel blauw heeft op het achterlijf. Hij is te verwarren met o.a. de Watersnuffel en de Variabele waterjuffer, die beide in mei vliegen en ook blauw/zwart zijn. De schouderstreep is vaak kenmerkend. Bij Watersnuffel is de lichte schouderstreep even breed of breder dan de onderliggende zwarte, bij variabele waterjuffer is de lichte schuoderstreep vaak onderbroken. Grootte: Ongeveer 3 – 3,5 cm lengte. Habitat: De Azuurwaterjuffer is aan te treffen bij stilstaande wateren, en wordt vaak bij tuinvijvers gezien. Fenofase: Vliegt vanaf half mei, met een piek in juni.
Bruin Zandoogje Maniola jurtina
In het weiland in het lange gras zagen we dartelende Dagvlinders.
Bruin zandoogje Maniola jurtina Levenswijze: Vliegtijd en gedrag Begin juni-eind augustus in één generatie. Dat is een opmerkelijk lange periode voor een vlinder die in één generatie vliegt. De vlinders leven dan ook lang, zo’n 30 dagen en komen verspreid over een lange periode uit. Op zonnige dagen zijn in een bepaald gebied soms honderden vlinders te zien die even boven het gras uithuppen en vervolgens weer snel verdwijnen. De uiterste data waarop een vlinder is waargenomen zijn 17 april en 13 november.
Levenscyclus Rups: half augustus-eind juni. De soort overwintert als jonge of half volgroeide rups, verscholen in een graspol; bij zacht winterweer komen de rupsen soms tevoorschijn om te foerageren. De verpopping vindt plaats in een zijden spinsel aan de waardplant, vrij laag boven de grond.
Kleine bijvlieg (Ristalis arbustorum)
Speuren in de omliggende Braamstruiken zien we een Bij of een Vlieg? Kleine bijvlieg ristalis arbustorum (Linnaeus, 1758) een vrij kleine, Bijachtige zweefvlieg die overal op bloemen gevonden kan worden. Ten opzichte van de andere Bijvliegen heeft het gezicht voorop geen kale zwarte middenstreep. Deze ontbreekt ook bij de Kustbijvlieg en verschil kan met zekerheid alleen met de loupe worden vastgesteld aan de langbehaarde antenneborstel van de Kleine Bijvlieg (Kustbijvlieg heeft vrijwel kale antenneborstel). Daarnaast is bij de Kleine Bijvlieg de top van de middenscheen over een kwart diepzwart, bij de Kustbijvlieg is dat minder dan een vijfde en niet zo zwart.
Sieralgen en Sprinkhanen opname 2024 door Peter van Ruth
27-04-2024) is Peter langs geweest in de Natuurtuin voor de Sieralgen opname en de Sprinkhanen voorjaars inventarisatie. Door de vele neerslag met name regen in de voorliggende maanden waren de Sprinkhanen ‘veldjes’ nog niet begaanbaar voor inventarisatie. Alleen op de hogere delen nabij de ingang van de Natuurtuin werd een Gewoon doorntje waargenomen.
De overzichtslijst van de Sieralgen en Sprinkhanen inventarisatie van: 30-07-2022 t/m 27-04-2024.
Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes, Houd U rekening met de Dieren in uw leefomgeving?
In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Zomer, in het begin van het Jaar 2024 Opzoek naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.
NATUURJAAR 2024-20 juni: Zomer in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: ZOMER juni 2024: Deze week in de NTR: Tweede Kleine karekiet en IJsvogel op de Zuidelijke poel, Groep 6 Dierdonkschool Waterdiertjes scheppen, Huismot gezien in nestkast, BRAAMSLUIPER Curruca curruca gehoord en geteld en Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes.
Zaterdag (2024-06-08), Het begin van een prachtige zonnige dag in de Natuurtuin. Tijdens de Vogeltelronde door de tuin hoor ik nu ook een tweede Kleine karekiet op de Zuidelijke poel. Als ik terugloop van de Noordelijke telronde -richting de werkschuur- kom ik Stan tegen, Hij heeft zojuist twee IJsvogels gezien. Een niet te missen kleurrijke vogel met dat turquoise blauw, die vink ik aan in de digitale tellijst. Verspreid over de tuin, op verschillende plekken in het groen en op de Grote poel, zie ik jonge vogelsoorten foerageren. Sommige jonge vogels zijn al een paar weken oud, nu pas vallen ze op. Info: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/6-weetjes-over-de-roodborst
Als we aan de voorzijde wat hooi bijeenharken komt Mark langs. Onlangs geleden trof ik hem op de brug bij het nieuwe project meanderen Gulden Aa. Samen stappen we die tuin binnen en maken een ronde. Onder de indruk van het vele ‘groen’ in de verschillende biotoopjes, door het beheer en ons soorten onderzoek loopt hij door met zijn wandeling. Een half uur later komt een kennis met zijn vriendin de tuin binnen gelopen, we nestelen ons op het bankje van Tineke. Lekker samen in de zon genieten van de weelderige natuur en vogels(zang) vertel ik mijn verhaal over de Natuurtuin.
Deze week Groep 6 Dierdonkschool Waterdiertjes scheppen.
Deze week een nieuwe schoolklas op bezoek in de Natuurtuin een blik onder de waterspiegel en een Natuurrondje door de tuin en omgeving van de ‘De Bundertjes’.
Onderweg naar de Grote poel om de waterinsecten te scheppen, even langs het Bijen Hotel. Tijdens de uitleg van het doel van een ‘Bijen-Lab’ laat ik de leerlingen een nestkastje zien waarin een verlaten nestje met eitjes zit van een Pimpelmees. Dan vallen me twee kleine Nachtvlindertjes op onder het deksel van het kastje.
Bruine huismot (Hofmannophila pseudospretella)
Orde: Lepidoptera (vlinders), Familie: De Bruine huismot of Zadenmot (Hofmannophila pseudospretella) is een vlinder uit de familie van de sikkelmotten (Oecophoridae)
De Bruine huismot komt zeer algemeen voor en wordt vaak in gebouwen aangetroffen. De larven voeden zich met plantaardige en dierlijke materialen. Soms worden ze op graanzolders en in levensmiddelen gevonden. Bruine huismotten veroorzaken de meeste schade aan enigszins vochtig geworden wollen vloerbedekking en wollen stoffen.
Uiterlijk; De bruine huismot heeft een spanwijdte van 17-26 mm. De mot heeft drie zwarte vlekken op elke bruinzwarte voorvleugel. De achtervleugels zijn iets lichter van kleur. De larven (rupsen) zijn geelwit van kleur, de kop is bruin met aan iedere kant 4 puntogen. Ze spinnen een kokervormig omhulsel en worden maximaal 20 mm lang. De pop bevindt zich in een zijden cocon van 15-20 mm lengte.
Ontwikkeling en leefwijze; Motten ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dit wil zeggen dat de ontwikkeling 4 stadia kent: ei–larve–pop–adult. De ontwikkelingsduur van ei tot volwassen Bruine huismot duurt ca. 4 maanden. Het wijfje legt 200-300 kleine ovale eitjes, niet in groepen maar afzonderlijk, die na 10 tot 15 dagen uitkomen. De larven zijn bijzonder gevoelig voor uitdrogen; zij kunnen zich alleen in vochtig materiaal ontwikkelen. Als de relatieve luchtvochtigheid langdurig laag blijft, kunnen de larven hun ontwikkeling niet voltooien.
Ze worden vooral aangetroffen op rustige, vochtige plaatsen, bijv. onder kasten, vloeren en tapijten en in vogelnesten. Van daaruit kunnen ze gebouwen binnenkomen. Ze leven van dierlijk en plantaardig materiaal, zoals zaden, graan, kurk, linnen, wol en bont. De larven kunnen in een soort rustfase terechtkomen waarin de ontwikkeling stilstaat; mochten de omstandigheden dan weer gunstig zijn, wordt de ontwikkeling vervolgd. Het larvestadium duurt 2 maanden tot (in extreme gevallen) enkele jaren. Volgroeide larven verlaten de voedselbron en verplaatsen zich soms over een vrij grote afstand op zoek naar een geschikte plaats om zich te verpoppen. Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen. In onverwarmde vertrekken treedt 1 generatie per jaar op.
BRAAMSLUIPER Curruca curruca gehoord en geteld.
Van: donderdag 20 juni tot zondag 22 september
Zondag de tweede MUS-telling, fietsend in mijn dorp naar telpunt 4 van de 11 telpunten, hoorde ik 100 meter ervoor een Braamsluiper. Je krijgt hem waarschijnlijk niet eens goed te zien omdat hij zich graag in de begroeiing verschuilt. Deze vanmorgen heb ik een geluidopname kunnen maken van zijn ratelende eentonige zang.
Waarom de Braamsluiper? Nou omdat ik hem al twee weken geleden in Gerwen had gehoord! En dat is, voor mij tenminste, wel heel bijzonder! In Noord-Brabant zijn ze kleine getale te vinden. Het typische aan zijn zang is een ratelend geluidje dat hij alleen laat horen als hij terugkomt uit zijn overwinteringskwartier ten zuiden van de Sahara. Iedere Braamsluiper heeft net als de Boerenzwaluw, Nachtegaal en nog meer zomergasten meer dan 5000 km in de vleugels… Meestal zingen de mannetjes bij aankomst een paar weken om de vrouwtjes, die meestal iets later arriveren, aan zich te binden. De vogel houdt van veel structuur in de beplanting maar het mag ook weer niet te dicht zijn. Een tuinencomplex met wat hoge bomen, struiken en de juiste dichtheden om bescherming en beschutting te vinden is genoeg. Binnenkort zul je hem niet meer horen, pas als de jonkies groot zijn dan schijnt hij een typisch roepje te hebben. Veel succes met het uitkijken naar hem! Info Braamsluiper: https://nl.wikisource.org/wiki/Keulemans_Onze_vogels_1_(1869)/21
Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes, Houd U rekening met de Dieren in uw leefomgeving?
In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Zomer, in het begin van het Jaar 2024 Opzoek naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.
NATUURJAAR 2024-19 juni: Zomer in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: ZOMER mei 2024: Deze week in de NTR: Op weg naar de NTR, de Kuifeend, Gierzwaluw boven de tuin, Kleine, bruine Rietvogeltjes in het Riet, Vogeltekeningen gemaakt door tekenaar Jos Zwarts, VLEERMUISTELLING 2024, 25 jaar Netwerk Ecologische Monitoring, Deel 4-kleurige gids vol bloemen en planten en JAARGETIJDE ZOMER 2024.
Zaterdag (2024-06-01), Zo-even -net voor dat ik vertrek naar de Natuurtuin- valt nog een miezerig buitje regen. Tien minuten later … fiets ik langs het Wilhelminakanaal. Ter hoogte van de graanlosplaats bij de bierfabriek tel ik op het water ruim 27 Kuifeenden. Door het lossen van de gerst uit het schip valt er wel eens een graankorreltje op het water. Onder de aanwezige eenden o.a. de Kuifeenden profiteren mee.
Het is een vochtige grijze morgen met laaghangende bewolking. Zie enkele Gierzwaluwen foerageren boven de boomtoppen. Ook de insecten komen tot leven door de oplopende temperatuur. De Kleine karekiet die ik afgelopen donderdag hoorde zingen in de rietkraag laat zich niet horen. Tijdens de koffie kijk ik omhoog naar de grijze lucht. Zie in een paar minuten de groep Giertjes boven aan zwellen, tel samen met Rinus en Stan een aantal van 30 vogels. Daarna gaan we aan de slag met het hooiwerk en ondertussen hoor ik de Kleine karekiet voluit zingen met zijn krassende variërende zang, krr-krr-kiet-kiet-kiet, krr-krr-kiet-kiet-kiet etc.
Ook in de Natuurtuin zitten kleine, bruine Rietvogeltjes.
Kleine karekieten zijn kleine, bruine vogeltjes. Echte moerasbewoners, maar een stukje riet in park of woonwijk laten ze ook niet links liggen. De kleine karekiet kan zo maar vlakbij u in de buurt zitten! En waar de meeste vogels nu stoppen met zingen, gaat de kleine karekiet gewoon door. Het krr-krr-kiet-kiet-kiet is dan nog niet volop te horen, in parmantig maar zacht staccato. Handig, want zo’n klein, bruin vogeltje hoor je eerder dan dat je ‘m ziet.
Broedseizoen: De eerste kleine karekieten die tegen eind april arriveren zijn vooral vogels van 2-4 jaar oud. De mannen komen enkele dagen vroeger mogelijk, maar dat maakt niet veel uit. De meeste kleine karekieten, en vooral vogels die het jaar daarvoor geboren zijn, arriveren pas in de tweede helft van mei tot begin juni
De jongen: zit 9 tot 13 dagen op het nest, waardoor ze uitvliegen. Om de jongen te voeden zoekt de ouders tot ver buiten de rietkraag insecten. Wilgen zijn vooral favoriete jachtlocaties. Het is een prachtig gezicht om karekieten van hun jongen te zien optreden met al die verschillende insecten en de kuikenkopjes die elke keer synchroon de lucht steken. Tot begin september kun je nog jonge kleine karekieten zien die gevoerd worden. Ze verraden hun aanwezigheid door een zachte ‘ krek’. In de lus van de nazomer gaan de kleine karekieten op trek, de koekoeken achterna, willen ook deze minuscule vogeltjes helemaal naar Afrika vliegen.
INFO deel 1: https://natuurtijdschriften.nl/pub/1001733/KOR2016002011001.pdf
Deel 2: https://natuurtijdschriften.nl/pub/1020203/KOR2022004001001.pdf
Vogeltekeningen gemaakt door tekenaar Jos Zwarts.
21 december 2015) – Na een enthousiast betoog van een werkgroeplid over Project Natuur, besloot tekenaar Jos Zwarts zijn prachtige tekeningen beschikbaar te stellen onder een Creative Commons licentie. Jos zijn werk stond in vele tijdschriften en boeken waaronder: Atlas Nederlandse Broedvogels, Tussen Duin en Dijk en De steenuil.
Opvallend voor zijn werk is dat de vogels in vlotte stijl, kenmerkend worden afgebeeld. Naast vogeltekeningen, Jos zijn specialiteit, prijken ook tekeningen van enkele zoogdieren op Wikimedia Commons waaronder de das en de bunzing. De tekeningen zijn gemaakt met inkt en potlood. Sinds begin december zijn de 1.024 tekeningen op Wikimedia Commons te vinden.
VLEERMUISTELLING 2024 Ondanks slecht weer een succesvolle vleermuistuintelling
Zoogdiervereniging 29-MEI-2024 -) Op 24, 25 en 26 mei vond de landelijke vleermuistuintelling plaats. Vliegende vleermuizen in de tuin met het blote oog waarnemen en tellen kan slechts gedurende een hele korte periode, van zonsondergang tot het echt donker is. Ondanks dat het – zeker op de vrijdagavond – behoorlijk regende is er op veel plekken geteld. Iedereen bedankt voor het meedoen! INFO: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32362 INFOTuintelling:https://www.tuintelling.nl/resultaten
Op weg naar een duurzame toekomst: 25 jaar Netwerk Ecologische Monitoring
Historie van het natuuronderzoek: We hebben in Nederland een ruime traditie van natuuronderzoek door vrijwilligers. Al in 1845 zijn de oprichters van de Nederlandse Entomologische Vereniging begonnen met onderzoek naar verspreiding en voorkomen van insecten. Rond 1900 namen leden van de Nederlandse Natuurhistorische Vereniging het initiatief om alle wilde planten van Nederland in kaart te brengen in de Nederlandse Flora en al in 1908 werd er gerekend met adderstatistieken.
30-MEI-2024 – Het Netwerk Ecologische Monitoring is een unieke samenwerking tussen vrijwillige natuurwaarnemers, statistici, ambtenaren, wetenschappers, organisaties, apparaten en de natuur zelf. Dit jaar bestaat die samenwerking 25 jaar – en dat wordt gevierd, onder andere met een heel mooi feestje.
Op weg naar een duurzame toekomst: https://www.netwerkecologischemonitoring.nl/
Een kleurige gids vol bloemen en planten
Maak kennis met zo’n 175 verschillende plantensoorten die zijn beschreven in dit fraai geïllustreerde natuurboek, de vierde van de jaarlijkse reeks Natuurboeken van de Postcode Loterij. Eerder verschenen in deze serie ‘Vogels in Nederland’, ‘Bomen & struiken in Nederland’ en ‘Vlinders & andere insecten in Nederland’.
Deelnemers van de Postcode Loterij ontvangen tussen 28 mei en 7 juni een prachtig cadeau: het natuurboek ‘Wilde bloemen & planten in Nederland’, inclusief een handige veldgids om er zelf op uit te gaan. Hiermee herkent u de bekende en de minder bekende bloemen en planten die bloeien in Nederland. Daarnaast krijgt u drie heerlijk ruikende geurkaarten. Leuk om te versturen én om te ontvangen.
INFO weblink: https://www.postcodeloterij.nl/hoe-werkt-het/wilde-bloemen-planten
JAARGETIJDE ZOMER 2024 (Noordelijk halfrond).
Van: donderdag 20 juni tot zondag 22 september
Het is Zomer: Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus. Lees alles over het Nederlandse klimaat in de zomer. De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt.
Het is ZOMER in het Natuurgebied de Bundertjes, Houd U rekening met de Dieren in uw leefomgeving?
In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten aan het begin van het kwartaalseizoen de Zomer, in het begin van het Jaar 2024 Opzoek naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.