NATUURJAAR 2025-04 januari: Winter in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: WINTER 2025: Deze week in de NTR: Tuinvogels tellen in tuin en wijk, De Merel, NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025, HEGGENMUSbroedtellingenlopen langzaam terug, Bastaardnachtegaal en Start van de insectenverkiezing 2025.

Zaterdag (2025-01-25), WINTER: Vanmorgen vroeg -het schemert- nog en het motregent. Maar…. het lijkt wel op afspraak dat ik wakker werd van een zingende tuinvogel onder mijn slaapkamerraam. Even later als ik de Natuurtuin binnen wandel komt onze vaste bezoeker achter mij aan. Vandaag ben ik alleen Stan heeft ander buitenwerk, Pietermail dat hij griep heeft en Rinus telt zijn tuinvogels thuis. Vandaag start ik de eerste Liveatlas vogeltelling in de Natuurtuin. Deze morgen zitten er drie paar Wilde eenden op de grote poel en hoor de roep van de Waterral, die verstopt zit in het bruinige riet. Na de koffie loop ik door de wijk voor de tweede telling tuinvogels. Loop de tuinpoort uit en zie op het wandelpad een opvliegend beige kleurige vogel. Land in een bladerloze boomkruin en zie dat het een Appelvink is. Deze vogelsoort zal niet veel geteld denk ik vandaag ook een Boomkruiper zie ik omhoogschuiven langs de boomstam opzoek naar insecten.

Door Marek Szczepanek – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Juist vandaag op de tweede dag van de Nationale tuinvogeltelling. Het is de Merel altijd te vinden in je groene tuinreservaat en een van de mooiste zingende tuinvogels: zwarte is zijn verenpak en een opvallende oranje snavel. Lees meer over de – ‘Gieteling’, Zwarte lijster- nu is zijn roepnaam: MEREL.

Door Malene Thyssen CC BY-SA 3.0

De Merel Turdus merula: Als een van de talrijkste broedvogels in Nederland ontbreekt de Merel alleen in landschappen zonder bomen of struiken. De hoogste dichtheden per vierkante kilometer zitten in stedelijk gebied met veel groen, in agrarisch cultuurland met veel heggen en in randen van gevarieerde loofbossen. Van schuwe bosvogel is de Merel in de afgelopen twee eeuwen veranderd in een succesvolle cultuurvolger. De aantallen namen ook in de afgelopen tientallen jaren nog toe, deels door het bezetten van nieuwe gebieden zoals in uitbreidingswijken of bosaanplant, vooral in Laag-Nederland. Sinds ongeveer 2005 stagneren de aantallen of nemen ze licht af. Dit zou een gevolg kunnen zijn van enkele droge voorjaren, die ongunstig zijn voor de vooral van regenwormen levende Merel. Hoewel vaak waarneembaar, zijn er geen bewijzen dat predatie van eieren en jongen door Eksters van betekenis is voor de populatie Merels. Na een uitbraak van het Usutu-virus in het najaar van 2016, die gevolgd werd door twee droge voorjaren, kwam de populatie in een vrije val. Vanaf 2020 begon de stand zich te herstellen.

Buiten broedtijd: De Nederlandse Merels zijn grotendeels standvogel en vertonen steeds minder neiging om weg te trekken. Met aanvulling uit Noord-Europa zijn Merels in trektijd en winter dan ook door heel Nederland te vinden. Wel worden voedselarme gebieden als schrale bossen of grootschalig cultuurland soms tijdelijk verlaten en wellicht voor bijvoorbeeld nabijgelegen bebouwing verruild. Doortrek vindt in het voorjaar vooral tussen half maart en eind april plaats, in het najaar van half september tot half november. Verplaatsingen, al dan niet na vorst en sneeuw, kunnen echter tot diep in de winter aanhouden. De winteraantallen zijn tot aan de eeuwwisseling geleidelijk toegenomen en nemen sindsdien af. Dit hangt in ieder geval deels samen met de neiging van noordelijke broedvogels om noordelijker te blijven overwinteren. De trend vertoont echter grotere schommelingen die deels samenhangen met het winterweer. Zachte, regenrijke winters zijn gunstiger voor de overleving van Merels dan winters met veel vorst of sneeuw. (Vogelsoorten Sovon)

Klik op de weblink: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/de-luisterrijke-merel

Tuinvogeltelling van start, klokken luiden voor de vogels

De jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling is dit weekend jl. vrijdag voor de 22e keer van start. Sinds 2003 doet de Vogelbescherming samen met tienduizenden Nederlanders onderzoek naar de staat van de vogel in de Nederlandse tuinen.

Klik op kaart voor download

Hoe werkt de Tuinvogeltelling?

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Je kunt je telling invoeren vanaf vrijdagochtend tot maandag 12.00 uur via de web-app MijnTuinvogeltelling, die je kunt gebruiken via mijntuinvogeltelling.nl.

Klik op de link: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/hoe-werkt-het

Maar waarom? Tuintelling: Het gaat volgens de Vogelbescherming niet goed met veel vogelsoorten in Nederland. ‘Gewone’ soorten als de huismus zijn uit de kernen van grote steden in de Randstad verdwenen, er zijn minder merels in tuinen en de spreeuw verdwijnt helemaal uit Nederland, aldus de organisatie. “Hun afname laat zien dat het gebied waarin ze leven, de natuur in de stad, achteruitgaat.”

Om extra aandacht voor de actie te vragen, spelen beiaardiers in steden als Alkmaar, Breda, Delft, Deventer en Rotterdam vrijdag en zaterdag op hun carillon ‘vogel gerelateerde liedjes’. Uit kerktorens klinken nummers als ‘Alle duiven op de Dam’, ‘De Vogeltjesdans’, of ‘Blackbird’ van The Beatles. De zelfgekozen liedjes zijn volgens de Vogelbescherming “een herinnering aan de vogels en het belang van de Tuinvogeltelling”.

Vorig jaar deden meer dan 112.000 mensen mee aan de telling. Zij zagen toen meer dan anderhalf miljoen vogels. De huismus werd het meest geteld, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees.

De Vogelbescherming heeft een speciale website gemaakt waarop mensen hun resultaten kunnen invoeren. Zondagavond komt de organisatie met een top 10. (Door: ANP)

HEGGENMUS, Bastaardnachtegaal betekenis & definitie

  1. N volksnaam voor de Heggenmus, die wegens zijn aangename zang die ‘erenaam’ kreeg. Het element Bastaard moest er echter aan herinneren, dat de Heggenmuszang het evenwel tegen die van de ‘echte’ Nachtegaal moest afleggen.

De broedtellingen van de Heggenmus lopen langzaam terug. Begin deze week viel de Nieuwsbrief van Sovon op de deurmat.

Door Karstenderivative work: CC BY-SA 3.0

Een Heggenmus gedraagt zich vaak maar wat stiekem. Zo onopvallend als de soort is, zo geruisloos is ook de afname van deze muisgrijze scharrelaar. De broedvogelaantallen zijn sinds 1990 licht gedaald. Op korte termijn lijkt er echts iets aan de hand. Vanaf de zomer ligt de trefkans aanmerkelijk lager dan in andere jaren en meerdere waarnemers gaven aan dat ze bijna geen Heggenmussen meer tegenkomen. Is het een ziekte zoals Usutu? We blijven het volgen…

Stiekeme schuiver: De heggenmus is de meest gemiste tuinvogel van Nederland. Hij zit in bijna alle tuinen, maar wordt vrijwel altijd over het hoofd gezien. Want zo opvallend als het gedrag van de huismus is, zo stiekem is dat van de heggenmus. Als je heggenmussen wilt zien, moet je niet speuren naar vogels, maar naar muizen! Ze schuiven – de pootjes zijn niet te zien – laag over de grond, met schokjes voorwaarts onder struiken of heggen. Ze doen hun naam heggenmus dus alle eer aan.
Een heggenmus is echt een tuinvogel om te ontdekken. Ten eerste om hem alleen al te vinden in de tuin. Dat is best lastig vanwege zijn perfecte schutkleuren en verborgen leefwijze. Ten tweede vanwege zijn verrassend fraaie uiterlijk. Wie een heggenmus door een verrekijker bekijkt, ziet meteen de schoonheid van het blauwachtige kopje met de bruine kraaloogjes.

De heggenmus is een trekvogel. Als de kou aanbreekt trekken ze zuidwaarts. De noordelijke populatie trekt in grote getalen door Nederland en kan hier ook als wintergast verblijven. De heggenmus trekt van de broedgebieden richting het middellands zeegebied, maakt echter geen oversteek naar Afrika. Het liefdesleven van heggenmussen is goed onderzocht. Naar menselijke maatstaven blijkt deze zeer heftig te zijn. Mannetjes houden er vaak meer vrouwtjes op na, en andersom. Overigens komt dit bij meer vogels voor. Het aantal heggenmussen neemt gemiddeld genomen licht toe.

Het gedrag van een heggenmus heeft iets nerveus. Het lijkt wel alsof hij een zenuwtrekje heeft: hij slaat telkens en bliksemsnel heel even zijn vleugels uit. ‘Flicking’ noemen de Engelsen dat. In het voorjaar zoeken heggenmussen het hogerop. Boven in het topje van een struik of conifeer, dus volop in het zicht in plaats van verstopt in de struiken, laten ze steeds weer hetzelfde korte zilveren liedje horen. Heel zacht en heel helder. Als je zijn liedje leert herkennen, zal je ‘m in het voorjaar snel ontdekken.

De mus die geen mus is: De rug van de heggenmus is zwart gestreept en aan de snavel is te zien dat we hier niet met een huismus van doen hebben. Huismussen hebben een forse kegelsnavel om zaden te kraken. Heggenmussen hebben een fijn dun snaveltje, heel geschikt voor de insectenjacht. Op deze illustratie staan ze naast elkaar en is het verschil meteen duidelijk te zien.

Huismus, ringmus, heggenmus… niet iedereen houdt ze uit elkaar. Om alvast goed beslagen ten ijs te komen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 17 & 18 januari, hierbij een lesje ‘leer de mus kennen’. Handig om te weten is dat een heggenmus heel schuw is en meestal alleen. Huismussen zijn vaak in groepjes en het mannetje en vrouwtje hebben een verschillend verenkleed. Ringmussen zijn makkelijk te herkennen aan de zwarte wangvlek en komen vooral voor bij boerderijen of aan de rand van het dorp.

Start van de insectenverkiezing 2025

Het tijd voor de leukste verkiezing van het jaar! Binnenkort kan iedereen weer stemmen op de Insect van het Jaar. Voor initiatiefnemer Aglaia Bouma, insectenonderzoeker bij Naturalis, is dat het hoogtepunt in het jaar. Uit een shortlist van vijf bijzondere inheemse insecten, elk geadopteerd door een bekende Nederlander, kiest het publiek zijn favoriet. Onder de stemmers worden prijzen verloot. De actie draagt bij aan het populairder maken van insecten onder het brede publiek. Iedereen kan nu zijn of haar favoriete insect nomineren voor de verkiezing.

Klik op de weblink: https://insectvanhetjaar.org/

Vorig jaar won de veldkrekel de verkiezing. https://insectvanhetjaar.org/verkiezing/

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten midden in het seizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.


NATUURJAAR 2025-03 januari: Winter in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: WINTER 2025: Deze week in de NTR: Het jaar van deTorenvalk én van de Woelmuis, Landelijke Parkietentelling SOVON, Volgend weekend: NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025, JAAR van de WOELMUIS en VOGEL-NIEUWS: Vogelaars naar Texel zit een EXTREEM ZELDZAME BRILEIDER.

Zaterdag (2025-01-18), WINTER: Het zijn mistige laatste dagen deze week, buitentemperaturen tegen en onder het vriespunt. Vandaag geen bezoek aan de Natuurtuin maar wel meer tijd voor een vol NATUURJAAR-03. Verschillende projecten zijn opgestart zoals; het JAAR v/d TORENVALK en WOELMUIS en de afronding van de Halsbandparkieten telling. Volgende week in het Weekend van 24 tot en met 26 januari is de Nationale Tuinvogeltelling 2025.

Het jaar 2025 is uitgeroepen tot het jaar van de Torenvalk én van de Woelmuis.

Klik op het plaatje voor meer info

Maar waarom? Wat hebben de torenvalk en de woelmuis met elkaar gemeen? In ieder geval niet hun favoriete maaltje. Waar de woelmuis graag knaagt aan een bloembol, kauwt de torenvalk liever op een sappig… woelmuisje! En waar de torenvalk hangend in de lucht een duikvlucht maakt om zijn favoriete hapje van de grond te plukken, wroet de woelmuis liever in de aarde om op zoek te gaan naar lekkernijen.

Spotlight: Wat dan wel overeenkomt? Een titel in het jaar 2025. Want het is zowel het ‘Jaar van de woelmuis’ als het ‘Jaar van de torenvalk’. Geheel toevallig is dit niet. De Vogelbescherming wil graag extra aandacht voor de torenvalk, omdat het niet goed gaat met de roofvogel. Er is steeds minder land beschikbaar waar het dier kan jagen. De Zoogdiervereniging wil graag het woelige muisje in de spotlight zetten, juist omdat dit diertje zo belangrijk is voor torenvalk en de natuur in Nederland.

Landelijke Parkietentelling SOVON

Landelijke Parkietentelling SOVON 36 gemeenten, met in totaal ongeveer 28 duizend vogels. Onlangs is door Sovon de landelijke winter parkietentelling georganiseerd. Drie soorten parkieten broeden jaarlijks in Nederland: de Halsbandparkiet, de Grote Alexanderparkiet en de Monniksparkiet.

Enorme toename parkieten: De exotische vogels komen van oorsprong voor in de Sahel en in India, Daar worden ze nota bene bedreigd, omdat het lucratief is om de vogels te vangen en te verkopen. In de westerse wereld zijn het geliefde kooivogels, maar die willen dus ook nog wel eens ontsnappen. Ook worden ze wel expres losgelaten, omdat mensen denken dat ze toch wel terugkomen. Sinds 2004 worden de verwilderde parkieten iedere winter geteld. In het begin kwamen ze voor in zes grotere steden in de Randstad, 4.500 vogels in totaal. Nu, twintig jaar later, zitten ze al in 36 gemeenten, met in totaal ongeveer 28 duizend vogels.

Luister naar Radio-interview: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/steeds-meer-parkieten-in-nederland

Door Nir Ofir – Eigen werk, CC BY-SA 2.5

In Nederland komen halsbandparkieten sinds midden jaren zestig tot broeden. Het zwaartepunt ligt in de Randstad. De vogels nestelen er in holtes in oude bomen, soms ook in nestkasten. Buiten het broedseizoen bezoeken ze gezamenlijke slaapplaatsen, waartoe ze soms tientallen kilometers overbruggen.

Broedtijd: Halsbandparkieten, afstammelingen van ontsnapte of losgelaten kooivogels, broeden vanaf 1968 in ons land. Snel toenemende aantallen koloniseerden achtereenvolgens Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. Kleinere aantallen vestigden zich in andere steden in het westen en midden van het land, waaronder Haarlem, Leiden en Utrecht. Ze broeden gewoonlijk in holtes van oude bomen in parken en lanen met name oude nestholtes van Grote Bonte specht en soms ook in grote nestkasten en muurnissen.

DOE MEE NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025

STAAT OP DE AGENDA: van 24 tot en met 26 januari 2025

Klik op plaatje voor meer info

Van 24 tot en met 26 januari 2025 is het weer zover: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar vindt de 22e editie plaats. De telling is ondertussen een begrip. Zo namen vorig jaar maar liefst 114.000 mensen deel door een half uurtje vogels te tellen in hun tuin of op het balkon. Hang alvast een netje met pinda’s een vetbol of een voedersilo gevuld met vogelzaad op.

Hoe werkt de Tuinvogeltelling? en Handige tellijst:

Wil je de vogels liever eerst op papier noteren? Geen probleem! Download dan deze handige tellijst (PDF), print hem uit en begin direct met tellen. Zo kun je de vogels rustig bij een kop koffie bijhouden voordat je je resultaten online via mijntuinvogeltelling.nl doorgeeft.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe ook mee; het is leuk en nuttig!

Download de tellijst: https://www.vogelbescherming.nl/docs/c9f893fb-55b7-4d7c-87b6-7fe0626bbd3a.pdf

Klik op kaart voor download

Je kunt je telling volgende week invoeren vanaf vrijdagochtend tot maandag 12.00 uur via de webapp MijnTuinvogeltelling, die je kunt gebruiken via mijntuinvogeltelling.nl.

Doe ook mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van 2025 en help Vogelbescherming Nederland. Voor het te laat is.

Klik op de link en MELD JE AAN: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

Webapp MijnTuinvogeltelling: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling/app-mijntuinvogeltelling

JAAR van de WOELMUIS

2025 staat in het teken van deze leuke, bijzondere en nuttige kleine zoogdieren

Klik op het plaatje voor meer info

Waarom het Jaar van de woelmuis?

Woelmuizen spelen een grote rol in onze natuur. Waarom en hoe is bij veel mensen onbekend. Daarom laat de Zoogdiervereniging in 2025 zien waarom woelmuizen belangrijk zijn, hoe je ze kan herkennen en waar je welke soort kan aantreffen. De ene soort houdt van ‘ruig’, de ander van groots en weids, de volgende juist van kleinschalig en knus. Dit jaar kom je het allemaal te weten.

Het belangrijkste is wellicht dat woelmuizen het voornaamste voedsel zijn voor veel roofdieren en roofvogels. Vrijwel alle roofdieren en roofvogels zijn afhankelijk van een gezonde en vooral grote populatie woelmuizen. De aanwezigheid van grote aantallen woelmuizen heeft direct effect op het broedsucces of het aantal jongen wat het eerste levensjaar overleefd. Veel woelmuizen betekent veel wezels en hermelijnen, maar bijvoorbeeld ook veel kerkuilen en torenvalken. Gaat het goed met de woelmuizen, dan gaat het ook goed met veel andere soorten.

Webapp Woelmuissoorten: https://www.zoogdiervereniging.nl/jaarvandewoelmuis

VOGEL-NIEUWS: Vogelaars massaal naar EXTREEM ZELDZAME BRILEIDER op Texel.

Het nieuwe jaar is amper drie weken oud en de tweede nieuwe Vogelsoort voor NL is een fijt. Op 03 januari j. l. is de Pacifische Parelduiker Gavia pacifica gezien nabij de Oosterscheldekering – Roompotsluis Binnenhaven (Zeeland) en op 13 januari jl.. -tien dagen later- werd een Brileider Somateria fischeri gespot op Texel – Waddenzee – Wagejot (Noord-Holland).

Afgelopen week ging er een schokgolf door vogelend Nederland. Er werd een brileider gezien bij Texel. Met zijn kleine oranje snavel, mosgroene vlakken en zwarte bril lijkt hij uit een schilderij van Picasso gezwommen én hij is in Europa nog maar amper waargenomen. Beeldschoon en extreem zeldzaam dus; de twee ingrediënten waarvoor veel vogelaars de verrekijkers pakken en erop uitgaan. Hier meer info over deze waarneming

Zeldzaamste vogel ooit: De brileider bij Texel is flink verdwaald. Van nature broedt hij aan de kust van Alaska en Noordoost-Siberië en overwintert hij tussen de ijsschotsen op de Beringzee. Hoe het dier in Nederland terecht is gekomen is onbekend. “In ieder geval vliegend”, grapt Robert. Dat de brileider in Europa extreem zeldzaam is staat wel vast. Daan: “Hij is nog maar een handje vol keren in Europa gezien. Dit is de eerste voor Nederland.” Lobke voegt daaraan toe: “Er wordt gesproken over de zeldzaamste vogel in ons land ooit.”

Door ALAN SCHMIERER
klik voor meer info

De Brileider broedt in het noorden en westen van Alaska en het noordoosten van Siberië. Ornithologen hebben een schatting gemaakt van de afwijkende koers <6000 km van zijn Noordelijkste leefgebied.

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten midden in het seizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.


NATUURJAAR 2025-02 januari: Winter in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: WINTER 2025: Deze week in de NTR: Winterdip voor de vogels, Tel-resultaten vogels, PLANTENJACHT 2025, Binnenkort: NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025, HOE VOEDER JE DE VOGELS IN JE TUIN? en PACIFISCHE PARELDUIKER, gezien bij Neeltje Jans Zeeland.

Zaterdag (2025-01-11), WINTER: Deze week tegen het weekend einde is er wat sneeuw gevallen. Vanmorgen op weg naar de Natuurtuin is door de mist het zicht beperkt tot ca. 150m. een kleine grijs-witte wereld. Tijdens de wekelijkse vogeltelling zie ik door het beperkte zicht enkele vogelsoorten. Het is nu handig dat ik op het gehoor – door herkenning van hun zang – soorten kan aanvullen. Vlak bij me landt op een dode boomstam een Specht. Het silhouet is kleiner dan de Grote bonte, maar door beperkt zicht, dichter wordende mist, kan ik de juiste soort niet vaststellen. Na het afsluiten van de LiveAtlas-telling komen ook de Staartmees, Koperwiek en Kramsvogel nog in focus van de ‘vogelkijker’. Dit jaar zijn de aantallen die ik tel van deze Lijsters lager dan voorgaande jaren. Wellicht zijn de milderzachte winters hier debet aan.

Door David Friel from Telford, England CC BY 2.0

Telresultaten PLANTENJACHT 2025 van FLORON

7-JAN-2025 – Vorige week organiseerde FLORON de Eindejaars Plantenjacht, traditiegetrouw voor het elfde jaar op rij. Een telling met als doel een beter beeld te krijgen van de effecten van klimaatverandering op de plantengroei. Plantenliefhebbers gingen tussen eerste kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 656 plantensoorten en gemiddeld ongeveer 15 soorten per telling.

FLORON vroeg plantenliefhebbers om tussen eerste kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen en te zoeken naar bloeiende planten. In totaal werden 656 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. In de top 3 staan Madeliefje (1074 keer geteld), Straatgras (912) en Klein kruiskruid (814).

Bloeiende Winterbloeiers

De lente begint over 69 dagen. Ontdek dan de lentesoorten. Alle tel resultaten Eindejaar plantenjacht klik op de weblink: https://www.floron.nl/plantenjacht

https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33170

DOE MEE NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025

STAAT OP DE AGENDA: van 24 tot en met 26 januari 2025

Vogelbescherming Nederland 7-JAN-2025 – Van 24 tot en met 26 januari 2025 is het weer zover: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar vindt de 22e editie plaats. De telling is ondertussen een begrip. Zo namen vorig jaar maar liefst 114.000 mensen deel door een half uurtje vogels te tellen in hun tuin of op het balkon. Hang alvast een netje met pinda’s een vetbol of een voedersilo gevuld met vogelzaad op.

Welke vogel zit in uw tuin of op het Balkon?

Elke Vogel telt! Ieder jaar tellen ruim honderdduizend mensen mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Daar zijn we blij om, want het geeft ons een helder beeld van hoe het met de vogels in onze tuinen gaat. In sommige gevallen is het ronduit zorgwekkend: de huismus en merel hoor en zie je al veel minder in en rond onze tuinen. Met de gegevens van de Tuinvogeltelling kunnen we deze en andere bedreigde vogels beter beschermen. En dat is hard nodig.

Doe ook mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van 2025 en help Vogelbescherming Nederland. Voor het te laat is.

Klik op de link en MELD JE AAN: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling

HOE VOEDER JE DE VOGELS IN JE TUIN? MEER VOGELS MET HET JUISTE VOER, 5 TIPS

De winter is de meest aangewezen periode om de vogels in je tuin te voederen. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Onze tuinvrienden vinden een pak minder voedsel, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn.

Klik op de weblink: https://www.natuurpunt.be/natuurinfo/tuintips/hoe-voeder-je-de-vogels-in-je-tuin

Hoe voeder je de vogels in je tuin? | Natuurpunt

03 januari 2025 PACIFISCHE PARELDUIKER, gezien bij Neeltje Jans Zeeland

foto: Kingturtle

Fantastische vondst van Sven! De vogel werd zaterdag boven verwachting snel teruggevonden aan de noordwestzijde van Neeltje Jans, waarna de vogel op enkele uitstapjes na vrijwel de hele ochtend in de haven zwom. Veel duikend en daarbij lange afstanden onderwater zwemmend. Een enkele keer lig je dan op de goede plek aan de waterkant. Fijn begin van 2025. 1e waarneming nieuwe Vogelsoort voor NL. Op dit moment zijn er ruim 1350 waarnemingen ingevoerd (vanaf 03januari t/m 11 januari). Meer info over deze waarneming.

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten midden in het seizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.


NATUURJAAR 2025-01 januari: Winter in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.

Vandaag: WINTER 2025: Deze week in de NTR: Winterdip voor de vogels, 2025 JAAR van de TORENVALK, VOGELBALANS 2024, 50jaar Sovon boek Vogels tellen is goud! Pacifische parelduiker bij Oosterscheldekering en Will’s NATUURVERHAAL mijn eerste Pacifische Parelduiker in Skagen DK.

Zaterdag (2025-01-04), WINTER: Het is vanmorgen schemerig, de buitentemperatuur is rond het vriespunt, op weg naar de Natuurtuin. Zie onderweg Wilde eenden groepjes -gemengd met Meerkoet en Waterhoentjes- dobberen op de waterspiegel van het Wilhelminakanaal. Hoor verderop enkele vogelgeluiden maar het meest valt op dat de Grote bonte specht alweer roffelt op de boomstam, om zijn toekomstige territorium uit te zetten. Als binnenkort de temperatuur weer enkele graden stijgt reageren de Vogelparen gelijk, dan is de voorjaars zang weer overal te horen.

Door Mbdortmund – Eigen werk, CC BY 3.0

Een nieuw jaar 2025 is net gestart, dit is de eerste Natuurjaar-01 uitgave van dit nieuwe jaar. Afgelopen jaar is een groot scala aan Natuur-onderwerpen behandeld. Over de ontwikkeling van de Natuurtuin en de ontdekkingen in deze ‘Groene oase’ via deze rubriek. Het komende jaar is de Torenvalk de vogel van het Jaar2025. Een jaar lang volgen vogelaars en onderzoekers deze in de lucht ‘biddende’ stootvogel voor dat de prooi wordt gegeten.

2025 JAAR van de TORENVALK

Klik op plaatje voor meer info

Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland roepen 2025 uit tot Jaar van de Torenvalk. Door onderzoek en beschermingsactiviteiten in dit jaar dragen we bij aan betere leefomstandigheden voor vogels in het landelijk gebied

Meedoen? Iedereen kan meedoen aan het onderzoek in het Jaar van de Torenvalk. Begin 2025 starten de activiteiten.

KLIK OP DE WEBLINK: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33264

VOGELBALANS 2024

Onlangs is tijdens de Landelijke Sovondag 30 november j.l. het nieuwe nummer gepresenteerd met interessante informatie o.a. – Gemotiveerd het veld in, wat motiveert vogelaars en natuurliefhebbers? – Achtergrond info Jaar van de Torenvalk 2025 – De balans van de vogels 2025 per leefgebied Vogelbalans 2024: https://pub.sovon.nl/pub/publicatie/22241

Klik op plaatje voor meer info

In de Vogelbalans zet Sovon de belangrijkste actuele ontwikkelingen op een rij. Welke soorten nemen toe en welke zijn steeds minder te zien? Dankzij meer dan 50 jaar tellingen en onderzoek van vele vrijwilligers en professionals kunnen we uitspraken doen over de trends van 200 soorten broedvogels en 204 doortrekkende en overwinterende vogelsoorten. Ook de oorzaken achter deze veranderingen worden toegelicht. In de editie van 2024 staat een aantal opvallende en actuele ontwikkelingen centraal. In bossen vallen de grote verschillen op tussen de trends van broedvogels van loof- of naaldbomen. Niet alleen geschikt habitat is van belang, maar ook weersomstandigheden spelen een rol. Zo had de vele regenval in het voorjaar invloed op de broedprestaties van verschillende soorten. Onderzoek naar Houtsnippen haalt de dagelijkse gewoonten van deze steltloper uit de schaduw en benadrukt het belang van een gevarieerd landschap met een voedselrijke bodem. Vogels blijven belangrijke graadmeters van onze omgang met de natuur.

Vogels tellen is goud!

Vijftig jaar Sovon! Wat een mijlpaal! Opgericht in 1973 om met behulp van vrijwillige vogeltellers een eerste Nederlandse Broedvogelatlas te maken. In 2023 is Sovon uitgegroeid tot een toonaangevende vereniging met vele leden en vooral met duizenden tellers die gestructureerd gegevens verzamelen over de vogels in Nederland. Het bureau is inmiddels uitgegroeid tot zeventig medewerkers. Terugkijkend is duidelijk dat Sovon een succesverhaal is. Het fundament van dat succes wordt geleverd door onze tellers. Zonder gegevens geen feiten over vogels, en dat is de kern van Sovon. Veel dank dus aan alle tellers voor alle bijdragen! In de Sovon-traditie hoort bij een jubileumjaar ook een boek. Een boek vol met feiten over vogels: dit boek. In het boek wordt teruggekeken, maar gaat het vooral ook over de toekomst. Uit dit boek blijkt de meerwaarde van het langjarig verzamelen van gegevens over de vogels. Een van de artikelen beschrijft de grote veranderingen in de populaties van een aantal soorten. Zelf vogel ik bijna vijftig jaar en iedere vogelaar die zo lang meegaat merkt dat de veranderingen enorm zijn. Maar door de gestructureerde verzameling van gegevens, de tellingen, wordt pas duidelijk hoe groot die veranderingen zijn. Veel artikelen in dit boek gaan over de toepassing van die verzamelde gegevens. De maatschappij is in beweging: klimaat, energie, landbouw, noem maar op. Vrijwel alles wat mensen doen heeft impact op de omgeving en dus ook op vogels. Door gebruik van de gegevens kan Sovon steeds beter voorspellen en bepalen wat de gevolgen van voorgestelde of gerealiseerde veranderingen voor vogels zijn. Sovon wordt steeds meer gevraagd om voor deze onderwerpen onderzoek te doen. Dat biedt veel kansen. Dit boek is dus ook bedoeld om vooruit te kijken. Het werpt daarmee meer een blik op de toekomst van Sovon dan op het verleden, de eerste vijftig jaar. Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland (Nijmegen)

Download boek: Vogels tellen is Goud! https://stats.sovon.nl/pub/publicatie/21509

VOGEL-NIEUWS: Vogelaars in de ban van zeer zeldzame Pacifische parelduiker bij Oosterscheldekering in NL.

Vrijdag 03 januari 2925) Het is voor veel vogelliefhebbers een spannend weekend. De Pacifische parelduiker, een vogelsoort die nog niet eerder in ons land is gezien, is vrijdag vlak bij de Oosterscheldekering gespot. En dat betekent dat veel vogelspotters hun verrekijker uit de lade hebben gehaald om een glimp op te vangen van dit bijzondere beestje. “Mensen kwamen uit allerlei hoeken van het land om de vogel te aanschouwen.”

Zo’n honderd vogelspotters deden er zaterdag alles aan om de zeldzame vogelsoort te spotten. “Toen we hoorden dat de Pacifische parelduiker gespot was, zijn we meteen in de auto gesprongen om de vogel te fotograferen”, aldus een vogelaar in gesprek met Hart van Nederland. Een andere vogelspotter laat weten dat het erg zeldzaam is dat de vogel in Nederland te zien is. “Het is de eerste keer dat we de Pacifische parelduiker kunnen waarnemen in ons land, want normaal verblijft deze soort alleen in Alaska en Oost-Siberië. Dus dat geeft wel aan hoe speciaal het is.”

Will’s NATUURVERHAAL, mijn eerste Pacifische Parelduiker

Een verrassende ontmoeting in Skagen DK. Tijdens de aankomst augustus 2028, op een Deense camping in Skagen, zag ik vele vogelaars in de weer met telescopen, vogelkijkers en fototoestellen. Wat bleek voor de kust bivakkeerde een (zeer zeldzaam) Parelduiker, watervogel.

Verspreiding:

  • Broedgebied => North America, Palearctic: high Arctic to subarctic: Yana and Indigirka rivers e to Chukotka (nc, ne Siberia), Wrangel I. (n of ne Siberia), Alaska, wc British Columbia, and n Canada to Baffin I. and James Bay (ne, se Canada)
  • Overwintering => to Japan, Korean Peninsula and n Yellow Sea (ne China); c Baja California (nw Mexico)

Pacifische Parelduiker Gavia Pacifica (Lawrence, 1858), Pacific 1e tweede zomer verenkleed Foto: © Will van Berkel 1e voor DK volgens plaatselijke vogelaars. Is constant samen met Parelduiker. Info: Dunne zwarte keelstreep, kleine platte snavel, geen witte zijflank.

Dinsdagmiddag 14 augustus 2018, We kwamen aan op de camping in Skagen Denemarken. Eenieder die me kent of lezingen van me heeft gezien over Zweden weet dat mijn favoriete vakantiebestemming Scandinavië is. In tegenstelling tot andere jaren (Zweden) viel dit jaar de keuze op Denemarken, mede ivm de berichten over de vele natuurbranden deze zomer. Bij aankomst op de camping -tijdens het inschrijven- viel me meteen op dat er nogal veel actieve vogelaars rondlopen. Op de rug van enkele vogelaars; een telescoop met statief, fototoestel en vogelkijker. Even later een vogelaar gevraagd wat er te ‘doen’ en ‘zien’ is. Toen kwam het antwoordt, dat er voor het eerst in Denemarken een Amerikaanse Parelduiker (Gavia pacifica) voor de kust te zien is. Snel de caravan op de gereserveerde plek -vlak tegen de duinen- geplaatst en toen snel met kijker en fototoestel het strand op. Tussen de oude bunkers door gelopen, de stroom vogelaars volgend, kwamen we uit vlak bij de vuurtoren. Daar stond een clubje spotters. Kijkend met behulp van verrekijker, telescoop en wijzend richting twee watervogels (Duikers) die vlak bij elkaar zitten. Dat moeten ze zijn dacht ik. Zag toen voor het eerst de Amerikaanse ondersoort. Deze vogel had de volgende opvallende kenmerken -tov de Europese soort-; een zwarte hals- keellijn onder snavel door, geen witte zijvlek op de waterlijnen een kleinere snavel. Vergelijk de vogels op de bijgevoegde foto’s. Heb nog niet eerder -zo’n spectaculaire vondst- van een nieuwe vogel meegemaakt. Maar nu voor het eerst, op het uiterste Noordelijkste puntje van Denemarken.

Groet, Will van Berkel.

GELUKKIG NIEUWJAAR

In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.

We zitten midden in het kwartaalseizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.