NATUURJAAR 2025-02 januari: Winter in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: WINTER 2025: Deze week in de NTR: Winterdip voor de vogels, Tel-resultaten vogels, PLANTENJACHT 2025, Binnenkort: NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025, HOE VOEDER JE DE VOGELS IN JE TUIN? en PACIFISCHE PARELDUIKER, gezien bij Neeltje Jans Zeeland.
Zaterdag (2025-01-11), WINTER: Deze week tegen het weekend einde is er wat sneeuw gevallen. Vanmorgen op weg naar de Natuurtuin is door de mist het zicht beperkt tot ca. 150m. een kleine grijs-witte wereld. Tijdens de wekelijkse vogeltelling zie ik door het beperkte zicht enkele vogelsoorten. Het is nu handig dat ik op het gehoor – door herkenning van hun zang – soorten kan aanvullen. Vlak bij me landt op een dode boomstam een Specht. Het silhouet is kleiner dan de Grote bonte, maar door beperkt zicht, dichter wordende mist, kan ik de juiste soort niet vaststellen. Na het afsluiten van de LiveAtlas-telling komen ook de Staartmees, Koperwiek en Kramsvogel nog in focus van de ‘vogelkijker’. Dit jaar zijn de aantallen die ik tel van deze Lijsters lager dan voorgaande jaren. Wellicht zijn de milderzachte winters hier debet aan.
Telresultaten PLANTENJACHT 2025 van FLORON
7-JAN-2025 – Vorige week organiseerde FLORON de Eindejaars Plantenjacht, traditiegetrouw voor het elfde jaar op rij. Een telling met als doel een beter beeld te krijgen van de effecten van klimaatverandering op de plantengroei. Plantenliefhebbers gingen tussen eerste kerstdag en 3 januari op zoek naar bloeiende planten. In totaal vonden zij 656 plantensoorten en gemiddeld ongeveer 15 soorten per telling.
FLORON vroeg plantenliefhebbers om tussen eerste kerstdag en 3 januari een uur te gaan wandelen en te zoeken naar bloeiende planten. In totaal werden 656 wilde of verwilderde plantensoorten bloeiend waargenomen. In de top 3 staan Madeliefje (1074 keer geteld), Straatgras (912) en Klein kruiskruid (814).
Bloeiende Winterbloeiers
De lente begint over 69 dagen. Ontdek dan de lentesoorten. Alle tel resultaten Eindejaar plantenjacht klik op de weblink: https://www.floron.nl/plantenjacht
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33170
DOE MEE NATIONALE TUINVOGELTELLING 2025
STAAT OP DE AGENDA: van 24 tot en met 26 januari 2025
Vogelbescherming Nederland 7-JAN-2025 – Van 24 tot en met 26 januari 2025 is het weer zover: de jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland. Dit jaar vindt de 22e editie plaats. De telling is ondertussen een begrip. Zo namen vorig jaar maar liefst 114.000 mensen deel door een half uurtje vogels te tellen in hun tuin of op het balkon. Hang alvast een netje met pinda’s een vetbol of een voedersilo gevuld met vogelzaad op.
Welke vogel zit in uw tuin of op het Balkon?
Elke Vogel telt! Ieder jaar tellen ruim honderdduizend mensen mee tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. Daar zijn we blij om, want het geeft ons een helder beeld van hoe het met de vogels in onze tuinen gaat. In sommige gevallen is het ronduit zorgwekkend: de huismus en merel hoor en zie je al veel minder in en rond onze tuinen. Met de gegevens van de Tuinvogeltelling kunnen we deze en andere bedreigde vogels beter beschermen. En dat is hard nodig.
Doe ook mee aan de Nationale Tuinvogeltelling van 2025 en help Vogelbescherming Nederland. Voor het te laat is.
Klik op de link en MELD JE AAN: https://www.vogelbescherming.nl/tuinvogeltelling
HOE VOEDER JE DE VOGELS IN JE TUIN? MEER VOGELS MET HET JUISTE VOER, 5 TIPS
De winter is de meest aangewezen periode om de vogels in je tuin te voederen. Insecten verdwijnen onder de grond. Bessen zijn geplukt. Regen en sneeuw maken het moeilijk om zaden te vinden. Bovendien zijn de dagen korter en is er dus minder tijd om voedsel te zoeken. Onze tuinvrienden vinden een pak minder voedsel, terwijl ze nu juist extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Van december tot april voorzie je vetrijke producten (vetbollen, pindaslingers, pindakaas, halve kokosnoten …) en mag je voedertafel goed gevuld zijn.
Klik op de weblink: https://www.natuurpunt.be/natuurinfo/tuintips/hoe-voeder-je-de-vogels-in-je-tuin
Hoe voeder je de vogels in je tuin? | Natuurpunt
03 januari 2025 PACIFISCHE PARELDUIKER, gezien bij Neeltje Jans Zeeland
Fantastische vondst van Sven! De vogel werd zaterdag boven verwachting snel teruggevonden aan de noordwestzijde van Neeltje Jans, waarna de vogel op enkele uitstapjes na vrijwel de hele ochtend in de haven zwom. Veel duikend en daarbij lange afstanden onderwater zwemmend. Een enkele keer lig je dan op de goede plek aan de waterkant. Fijn begin van 2025. 1e waarneming nieuwe Vogelsoort voor NL. Op dit moment zijn er ruim 1350 waarnemingen ingevoerd (vanaf 03januari t/m 11 januari).
In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten midden in het seizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.
NATUURJAAR 2025-01 januari: Winter in de Natuur en -Tuin ‘De Robbert’.
Vandaag: WINTER 2025: Deze week in de NTR: Winterdip voor de vogels, 2025 JAAR van de TORENVALK, VOGELBALANS 2024, 50jaar Sovon boek Vogels tellen is goud! Pacifische parelduiker bij Oosterscheldekering en Will’s NATUURVERHAAL mijn eerste Pacifische Parelduiker in Skagen DK.
Zaterdag (2025-01-04), WINTER: Het is vanmorgen schemerig, de buitentemperatuur is rond het vriespunt, op weg naar de Natuurtuin. Zie onderweg Wilde eenden groepjes -gemengd met Meerkoet en Waterhoentjes- dobberen op de waterspiegel van het Wilhelminakanaal. Hoor verderop enkele vogelgeluiden maar het meest valt op dat de Grote bonte specht alweer roffelt op de boomstam, om zijn toekomstige territorium uit te zetten. Als binnenkort de temperatuur weer enkele graden stijgt reageren de Vogelparen gelijk, dan is de voorjaars zang weer overal te horen.
Een nieuw jaar 2025 is net gestart, dit is de eerste Natuurjaar-01 uitgave van dit nieuwe jaar. Afgelopen jaar is een groot scala aan Natuur-onderwerpen behandeld. Over de ontwikkeling van de Natuurtuin en de ontdekkingen in deze ‘Groene oase’ via deze rubriek. Het komende jaar is de Torenvalk de vogel van het Jaar2025. Een jaar lang volgen vogelaars en onderzoekers deze in de lucht ‘biddende’ stootvogel voor dat de prooi wordt gegeten.
2025 JAAR van de TORENVALK
Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland roepen 2025 uit tot Jaar van de Torenvalk. Door onderzoek en beschermingsactiviteiten in dit jaar dragen we bij aan betere leefomstandigheden voor vogels in het landelijk gebied
Meedoen? Iedereen kan meedoen aan het onderzoek in het Jaar van de Torenvalk. Begin 2025 starten de activiteiten.
KLIK OP DE WEBLINK: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=33264
VOGELBALANS 2024
Onlangs is tijdens de Landelijke Sovondag 30 november j.l. het nieuwe nummer gepresenteerd met interessante informatie o.a. – Gemotiveerd het veld in, wat motiveert vogelaars en natuurliefhebbers? – Achtergrond info Jaar van de Torenvalk 2025 – De balans van de vogels 2025 per leefgebied Vogelbalans 2024: https://pub.sovon.nl/pub/publicatie/22241
In de Vogelbalans zet Sovon de belangrijkste actuele ontwikkelingen op een rij. Welke soorten nemen toe en welke zijn steeds minder te zien? Dankzij meer dan 50 jaar tellingen en onderzoek van vele vrijwilligers en professionals kunnen we uitspraken doen over de trends van 200 soorten broedvogels en 204 doortrekkende en overwinterende vogelsoorten. Ook de oorzaken achter deze veranderingen worden toegelicht. In de editie van 2024 staat een aantal opvallende en actuele ontwikkelingen centraal. In bossen vallen de grote verschillen op tussen de trends van broedvogels van loof- of naaldbomen. Niet alleen geschikt habitat is van belang, maar ook weersomstandigheden spelen een rol. Zo had de vele regenval in het voorjaar invloed op de broedprestaties van verschillende soorten. Onderzoek naar Houtsnippen haalt de dagelijkse gewoonten van deze steltloper uit de schaduw en benadrukt het belang van een gevarieerd landschap met een voedselrijke bodem. Vogels blijven belangrijke graadmeters van onze omgang met de natuur.
Vogels tellen is goud!
Vijftig jaar Sovon! Wat een mijlpaal! Opgericht in 1973 om met behulp van vrijwillige vogeltellers een eerste Nederlandse Broedvogelatlas te maken. In 2023 is Sovon uitgegroeid tot een toonaangevende vereniging met vele leden en vooral met duizenden tellers die gestructureerd gegevens verzamelen over de vogels in Nederland. Het bureau is inmiddels uitgegroeid tot zeventig medewerkers. Terugkijkend is duidelijk dat Sovon een succesverhaal is. Het fundament van dat succes wordt geleverd door onze tellers. Zonder gegevens geen feiten over vogels, en dat is de kern van Sovon. Veel dank dus aan alle tellers voor alle bijdragen! In de Sovon-traditie hoort bij een jubileumjaar ook een boek. Een boek vol met feiten over vogels: dit boek. In het boek wordt teruggekeken, maar gaat het vooral ook over de toekomst. Uit dit boek blijkt de meerwaarde van het langjarig verzamelen van gegevens over de vogels. Een van de artikelen beschrijft de grote veranderingen in de populaties van een aantal soorten. Zelf vogel ik bijna vijftig jaar en iedere vogelaar die zo lang meegaat merkt dat de veranderingen enorm zijn. Maar door de gestructureerde verzameling van gegevens, de tellingen, wordt pas duidelijk hoe groot die veranderingen zijn. Veel artikelen in dit boek gaan over de toepassing van die verzamelde gegevens. De maatschappij is in beweging: klimaat, energie, landbouw, noem maar op. Vrijwel alles wat mensen doen heeft impact op de omgeving en dus ook op vogels. Door gebruik van de gegevens kan Sovon steeds beter voorspellen en bepalen wat de gevolgen van voorgestelde of gerealiseerde veranderingen voor vogels zijn. Sovon wordt steeds meer gevraagd om voor deze onderwerpen onderzoek te doen. Dat biedt veel kansen. Dit boek is dus ook bedoeld om vooruit te kijken. Het werpt daarmee meer een blik op de toekomst van Sovon dan op het verleden, de eerste vijftig jaar. Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland (Nijmegen)
Download boek: Vogels tellen is Goud! https://stats.sovon.nl/pub/publicatie/21509
VOGEL-NIEUWS: Vogelaars in de ban van zeer zeldzame Pacifische parelduiker bij Oosterscheldekering in NL.
Vrijdag 03 januari 2925) Het is voor veel vogelliefhebbers een spannend weekend. De Pacifische parelduiker, een vogelsoort die nog niet eerder in ons land is gezien, is vrijdag vlak bij de Oosterscheldekering gespot. En dat betekent dat veel vogelspotters hun verrekijker uit de lade hebben gehaald om een glimp op te vangen van dit bijzondere beestje. “Mensen kwamen uit allerlei hoeken van het land om de vogel te aanschouwen.”
Zo’n honderd vogelspotters deden er zaterdag alles aan om de zeldzame vogelsoort te spotten. “Toen we hoorden dat de Pacifische parelduiker gespot was, zijn we meteen in de auto gesprongen om de vogel te fotograferen”, aldus een vogelaar in gesprek met Hart van Nederland. Een andere vogelspotter laat weten dat het erg zeldzaam is dat de vogel in Nederland te zien is. “Het is de eerste keer dat we de Pacifische parelduiker kunnen waarnemen in ons land, want normaal verblijft deze soort alleen in Alaska en Oost-Siberië. Dus dat geeft wel aan hoe speciaal het is.”
Will’s NATUURVERHAAL, mijn eerste Pacifische Parelduiker
Een verrassende ontmoeting in Skagen DK. Tijdens de aankomst augustus 2028, op een Deense camping in Skagen, zag ik vele vogelaars in de weer met telescopen, vogelkijkers en fototoestellen. Wat bleek voor de kust bivakkeerde een (zeer zeldzaam) Parelduiker, watervogel.
Verspreiding:
- Broedgebied => North America, Palearctic: high Arctic to subarctic: Yana and Indigirka rivers e to Chukotka (nc, ne Siberia), Wrangel I. (n of ne Siberia), Alaska, wc British Columbia, and n Canada to Baffin I. and James Bay (ne, se Canada)
- Overwintering => to Japan, Korean Peninsula and n Yellow Sea (ne China); c Baja California (nw Mexico)
Pacifische Parelduiker Gavia Pacifica (Lawrence, 1858), Pacific 1e tweede zomer verenkleed Foto: © Will van Berkel 1e voor DK volgens plaatselijke vogelaars. Is constant samen met Parelduiker. Info: Dunne zwarte keelstreep, kleine platte snavel, geen witte zijflank.
Dinsdagmiddag 14 augustus 2018, We kwamen aan op de camping in Skagen Denemarken. Eenieder die me kent of lezingen van me heeft gezien over Zweden weet dat mijn favoriete vakantiebestemming Scandinavië is. In tegenstelling tot andere jaren (Zweden) viel dit jaar de keuze op Denemarken, mede ivm de berichten over de vele natuurbranden deze zomer. Bij aankomst op de camping -tijdens het inschrijven- viel me meteen op dat er nogal veel actieve vogelaars rondlopen. Op de rug van enkele vogelaars; een telescoop met statief, fototoestel en vogelkijker. Even later een vogelaar gevraagd wat er te ‘doen’ en ‘zien’ is. Toen kwam het antwoordt, dat er voor het eerst in Denemarken een Amerikaanse Parelduiker (Gavia pacifica) voor de kust te zien is. Snel de caravan op de gereserveerde plek -vlak tegen de duinen- geplaatst en toen snel met kijker en fototoestel het strand op. Tussen de oude bunkers door gelopen, de stroom vogelaars volgend, kwamen we uit vlak bij de vuurtoren. Daar stond een clubje spotters. Kijkend met behulp van verrekijker, telescoop en wijzend richting twee watervogels (Duikers) die vlak bij elkaar zitten. Dat moeten ze zijn dacht ik. Zag toen voor het eerst de Amerikaanse ondersoort. Deze vogel had de volgende opvallende kenmerken -tov de Europese soort-; een zwarte hals- keellijn onder snavel door, geen witte zijvlek op de waterlijnen een kleinere snavel. Vergelijk de vogels op de bijgevoegde foto’s. Heb nog niet eerder -zo’n spectaculaire vondst- van een nieuwe vogel meegemaakt. Maar nu voor het eerst, op het uiterste Noordelijkste puntje van Denemarken.
Groet, Will van Berkel.
In elk jaargetijde, nieuwe waarnemingen in de Natuurtuin. Afgelopen week bijna -elke dag van de week- wel een Natuurmoment maar: Kom ook eens op zaterdagmorgen naar de Natuurtuin Opzoek gaan naar natuurfenomenen.
We zitten midden in het kwartaalseizoen WINTER van het Jaar 2025 Samen opzoek gaan naar: Nieuwe ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’ Samen ontdekken we meer! Tot de volgende keer
Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel.