En ... Hoe was het?

Bezoek 2021- 01, Lente in Natuurtuin De Robbert

2020.08.08.1LOGO

Vandaag: Bezoek in de Natuurtuin‘ de Robbert’ te Helmond. DINSDAG (2021-03-30),

Basisschool De Rank op bezoek in de Natuurtuin. De weergoden zijn ons vandaag goed gezind. Het eerste schoolbezoek sinds lange tijd, speuren in en naar natuurnieuwtjes. Vandaag een kleuterklas -groep 1 en 2 van de basisschool de Rank komen een paar uurtjes langs. Op voorhand hebben we gesproken  over de aanpak i.v.m. de corona afstandsregels. Tegen 11.00 uur precies op afspraak staan de docenten Cindy en Marjolein met 21 leerlingen voor de toegangspoort. Na het welkom praatje splitsen we de grote groep in twee groepjes.

Groep 2, Met Will mee, voor een wandeling door de Natuurtuin.
Groep 2, Met Will mee, voor een wandeling door de Natuurtuin.
Groep 1, Met Rinus mee, om in de grote poel waterdiertjes scheppen.
Groep 1, Met Rinus mee, om in de grote poel waterdiertjes scheppen.

Op zoek -'Voor de Vuist weg’- naar natuurontdekkingen. Tijdens deze ontdekkingen, geven we antwoord op de gestelde vragen van de kinderen. Allerlei groene onderwerpen komen voorbij, b.v. vlinders, planten, insectenleven onder de boomschors, de zoogdieren die 's nachts in de tuin een bezoek brengen. Een Ree die zijn -hoefafdruk- achter laat in de modder. Ook het verhaal over de Bijen en Hommels die rondvlogen rondom het pas vernieuwde Bijenhotel valt bij de kinderen in de smaak.

Grote bonte specht Dendrocopos-major (Foto: Jaap Vette)
Grote bonte specht Dendrocopos-major (Foto: Jaap Vette)

Tijdens de uitleg net vliegt er opeens een Grote bonte specht tegen een boomstam. Nieuwsgierig kijken de kinderen naar de vogel die rustig blijft zitten. Gelijk haken we er op in; Waar broed de Specht? Wat voor een geluid maakt een specht? De handige vogelapp op de telefoon biedt uitkomst. Dan blijkt dat er meerdere geluiden bij de familie Specht horen, bv hoe klinkt zijn roep en de roffel tijdens het hakken. Ook hebben spechtensoorten verschillende kleuren verenkleden, en allemaal laten ze 'eigen' geluiden horen, hier ben ik!

Als het warmer wordt tegen de middag gonst het van nog meer Insecten, Bijen, Hommels en Vlinders die rond vliegen in de tuin.

Dan gaan we wisselen de andere groep gaat ook vissen en kunnen tegelijkertijd 'de 'buit' bekijken van de vorige groep. De Waterscorpioen maakt indruk op de leerlingen en docenten. Ook de geschepte Libellenlarve (2e jaar) is ook een pracht vangst. Ondertussen genieten de kinderen zichtbaar van het geen we ze laten zien en vertellen.

Waterschorpioen
Waterschorpioen
Libelle larve
Libelle larve

Tegen 13.00 uur verzamelen we ons weer bij de werkschuur voor het laatste gesprekje en terwijl we afscheid nemen en de kinderen in de rijstaan om te vertrekken, vliegt op dat moment het mooiste voorjaars vlindertje voorbij,- het Oranjetipje. Gelijk hoorde je de Aaaaa,s en Ooooo’s, prachtig 😉

Jonge onderzoekers bestuderen de gevangen slootdiertjes foto Will van Berkel
Jonge onderzoekers bestuderen de gevangen slootdiertjes foto Will van Berkel
Oranjetipje (Anthocharis cardamines) foto Will van Berkel
Oranjetipje (Anthocharis cardamines) foto Will van Berkel

Het was een geslaagde -leuke en leerzame- morgen voor jong en Oud in de Natuurtuin.

Wij bedanken de leerlingen van de basisschool De Rank voor hun belangstelling en interesse in de Natuur. Je kunt het allemaal ontdekken het is dichtbij in je leefomgeving.

Groeten van de Onderzoekers van de Natuurtuin,
Rinus en Will

d.d. 20210330 Natuurtuin De Robbert

Waterral

29 januari 2021

bericht
Wat een bijzonder foto's van de waterral in de Natuurtuin! Dat jullie dat met de camera hebben kunnen vastleggen! Super! Complimenten.
Groetjes, Agnes

Vogelbescherming - Waterral

 

Groep 4 Vrije school Helmond

8 juli 2020,

Beste meisjes en jongens ,

Geweldig dat jullie het bezoek en de Natuurexcursie in De Robbert Natuurtuin leuk en leerzaam vinden.

Het is fantastisch om te zien hoe jullie al die leuke kleurrijke natuurtekeningen in het bedankboekje gemaakt hebben. Alle onderwerpen en verhalen die verteld zijn, ook tijdens de wandeling door de Natuurtuin, zie ik terug in de tekeningen.

Leuk, en ik bedank jullie ook voor je belangstelling en je interesse in de Natuur.

Groetjes, WiLL

22

1- verhaal over de planten: Riet met duivelsbeet merk, Kleefkruid en Pyjamawants -rood/zwart getekend- leeft op Kleefkruid en de Lijsterbessen die klimaatgevoelig zijn 'hittestress'.

2-verhaal over de Gierzwaluw boven de poel -de 100 dagen vogel- die komt met Koningsdag en vertrekt van de ene op andere dag eind juli naar Afrika.

20

3-verhaal over de Lijsterbes. De bessen worden gegeten door de lijsterachtigen: Merel, Zanglijster, Kramsvogel, Koperwiek en Zwartkop.

4-Bijenstal/hotel met allerlei nestmaterialen van hout met verschillende diameter gaatjes waarin de bijen eitjes leggen en larven in op groeien.

19

5- verhaal over de Lijsterbes klimaatgevoelig en 'hittestress. Vogels vliegen rondom de gevulde kruinen met oranje/rode bessen trossen.

6-verhaal over "Reintje" de Vos en de Raaf en maaibeheer gras- en bloemvelden in Natuurtuin.

17

 

7- verhaal over de insecten, bijen en vlinders in de Natuurtuin.

8-verhaal over allerlei Natuur tijdens de rondwandeling in de tuin met Klas 4.

15

 

9-verhaal over de bijen die wonen in de bijenstal en die soms ook bezoek krijgen van de vogels. Zelfs de naaktslak die ervoor op de grond zat is nog getekend.

10- verhaal over mozaïek maaibeheer voor  graslandjes en bloemen, en over beheer en behoud bomen en planten in de Natuurtuin.

13

11- verhaal gebruik vergrootglas en kijk glasdoosje met daarin een spin uit de Natuurtuin.

12-beleving bezoek en rondwandeling met groep 4 in de Natuurtuin.

11

 

13- verhaal 'Hoe ziet een Vos er uit...? En leeft die ook in de Natuurtuin?

14- verhaal bij de bijenstal/hotel met allerlei nestmaterialen met de leerlingen van Klas 4.

9

15-wandelen met de groep, in de Natuurtuin in het kleine bosje rechts nabij de ingang.

16- waterdiertjes scheppen vanaf de houtenbrug in de poel. Verschillende diertjes zwemmen in het water.

9

17- natuurbeleving met de groep, in de Natuurtuin en het bos.

18- waterdiertjes vangen in de grote poel vanaf de houtenbrug in de Natuurtuin.

5

19- natuurbeleving en bedankje voor allerlei onderwerpen over de natuur.

20- 'drome' tekening van de Natuurtuin, tijdens de rondwandeling met de groep over het bospad en ‘struinen’ langs de gras- en bloemenvelden.

3

21- vertelling over de natuur en Lijsterbessen aan de leerlingen groep.

22- verhaal opgetekend, een overzicht van alle Vogels, Vlinders en insecten / diertjes die in de Natuurtuin De Robbert leven.

kaft

 

 

 

 vrije school helmond

vrije school helmond

 

 

vrije school helmond

vrije school helmond

vrije school helmond

vrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondgroep 4 vrije school

Woensdag (2020-07-08), Vanmorgen tegen negen uur kregen we bezoek, de kinderen van Klas 4 stapten de Natuurtuin binnen. De grote groep werd in tweeën gedeeld, een groep ging met Kees waterdiertjes scheppen in de grote poel en de andere groep ging met mij mee voor een wandeling door de Natuurtuin. Tijdens de tuinronde kwamen vele verhalen met natuur als onderwerp ter sprake. Na een uurtje gingen we wisselen met de groepen.

rietHet (Verzonnen) verhaal van het Riet, Phragmites australis werd verteld, -waarom er een beet teken in het Rietblad zit- en hoe dat gekomen is tijdens de schepping.

Waterdiertjes scheppen:

De andere groep ging aan de slag met schepnetjes en waterbakjes om allerlei waterinsecten en amfibieën te scheppen. Er werd op toegezien dat de diertjes een korte tijd in kleine bakjes zaten waarna ze werden teruggezet in het grote water van de poel. Vele soorten diertjes werden gevangen en bestudeerd door de jonge onderzoekers. Kikkervisje die al bijna volgroeid zijn, kokerjuffers, vele soorten kevers, bootsmannetjes en watertorren, watervlooien, muggenlarven en kleine salamanders.

kikkervisjewaterinsecten

 Na afloop werd nog even na gepraat met de kinderen en gidsen wat ze van dit ‘boeiende’ natuur uitstapje vonden. Ondanks dat de regen -die af en toe naar beneden kwam- was dat voor de kinderen deze morgen geen spelbreker.

Tot de volgende ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel