En ... Hoe was het?

Groep 4 Vrije school Helmond

8 juli 2020,

Beste meisjes en jongens ,

Geweldig dat jullie het bezoek en de Natuurexcursie in De Robbert Natuurtuin leuk en leerzaam vinden.

Het is fantastisch om te zien hoe jullie al die leuke kleurrijke natuurtekeningen in het bedankboekje gemaakt hebben. Alle onderwerpen en verhalen die verteld zijn, ook tijdens de wandeling door de Natuurtuin, zie ik terug in de tekeningen.

Leuk, en ik bedank jullie ook voor je belangstelling en je interesse in de Natuur.

Groetjes, WiLL

22

1- verhaal over de planten: Riet met duivelsbeet merk, Kleefkruid en Pyjamawants -rood/zwart getekend- leeft op Kleefkruid en de Lijsterbessen die klimaatgevoelig zijn 'hittestress'.

2-verhaal over de Gierzwaluw boven de poel -de 100 dagen vogel- die komt met Koningsdag en vertrekt van de ene op andere dag eind juli naar Afrika.

20

3-verhaal over de Lijsterbes. De bessen worden gegeten door de lijsterachtigen: Merel, Zanglijster, Kramsvogel, Koperwiek en Zwartkop.

4-Bijenstal/hotel met allerlei nestmaterialen van hout met verschillende diameter gaatjes waarin de bijen eitjes leggen en larven in op groeien.

19

5- verhaal over de Lijsterbes klimaatgevoelig en 'hittestress. Vogels vliegen rondom de gevulde kruinen met oranje/rode bessen trossen.

6-verhaal over "Reintje" de Vos en de Raaf en maaibeheer gras- en bloemvelden in Natuurtuin.

17

 

7- verhaal over de insecten, bijen en vlinders in de Natuurtuin.

8-verhaal over allerlei Natuur tijdens de rondwandeling in de tuin met Klas 4.

15

 

9-verhaal over de bijen die wonen in de bijenstal en die soms ook bezoek krijgen van de vogels. Zelfs de naaktslak die ervoor op de grond zat is nog getekend.

10- verhaal over mozaïek maaibeheer voor  graslandjes en bloemen, en over beheer en behoud bomen en planten in de Natuurtuin.

13

11- verhaal gebruik vergrootglas en kijk glasdoosje met daarin een spin uit de Natuurtuin.

12-beleving bezoek en rondwandeling met groep 4 in de Natuurtuin.

11

 

13- verhaal 'Hoe ziet een Vos er uit...? En leeft die ook in de Natuurtuin?

14- verhaal bij de bijenstal/hotel met allerlei nestmaterialen met de leerlingen van Klas 4.

9

15-wandelen met de groep, in de Natuurtuin in het kleine bosje rechts nabij de ingang.

16- waterdiertjes scheppen vanaf de houtenbrug in de poel. Verschillende diertjes zwemmen in het water.

9

17- natuurbeleving met de groep, in de Natuurtuin en het bos.

18- waterdiertjes vangen in de grote poel vanaf de houtenbrug in de Natuurtuin.

5

19- natuurbeleving en bedankje voor allerlei onderwerpen over de natuur.

20- 'drome' tekening van de Natuurtuin, tijdens de rondwandeling met de groep over het bospad en ‘struinen’ langs de gras- en bloemenvelden.

3

21- vertelling over de natuur en Lijsterbessen aan de leerlingen groep.

22- verhaal opgetekend, een overzicht van alle Vogels, Vlinders en insecten / diertjes die in de Natuurtuin De Robbert leven.

kaft

 

 

 

 vrije school helmond

vrije school helmond

 

 

vrije school helmond

vrije school helmond

vrije school helmond

vrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondgroep 4 vrije school

Woensdag (2020-07-08), Vanmorgen tegen negen uur kregen we bezoek, de kinderen van Klas 4 stapten de Natuurtuin binnen. De grote groep werd in tweeën gedeeld, een groep ging met Kees waterdiertjes scheppen in de grote poel en de andere groep ging met mij mee voor een wandeling door de Natuurtuin. Tijdens de tuinronde kwamen vele verhalen met natuur als onderwerp ter sprake. Na een uurtje gingen we wisselen met de groepen.

rietHet (Verzonnen) verhaal van het Riet, Phragmites australis werd verteld, -waarom er een beet teken in het Rietblad zit- en hoe dat gekomen is tijdens de schepping.

Waterdiertjes scheppen:

De andere groep ging aan de slag met schepnetjes en waterbakjes om allerlei waterinsecten en amfibieën te scheppen. Er werd op toegezien dat de diertjes een korte tijd in kleine bakjes zaten waarna ze werden teruggezet in het grote water van de poel. Vele soorten diertjes werden gevangen en bestudeerd door de jonge onderzoekers. Kikkervisje die al bijna volgroeid zijn, kokerjuffers, vele soorten kevers, bootsmannetjes en watertorren, watervlooien, muggenlarven en kleine salamanders.

kikkervisjewaterinsecten

 Na afloop werd nog even na gepraat met de kinderen en gidsen wat ze van dit ‘boeiende’ natuur uitstapje vonden. Ondanks dat de regen -die af en toe naar beneden kwam- was dat voor de kinderen deze morgen geen spelbreker.

Tot de volgende ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel