En ... Hoe was het?

6 juli 2023: Basisschool De Rank

29 juni 2023: Basisschool De Rank

21 juni 2023: IVN Laarbeek

15 juni 2023: Basisschool Dierdonk groep 6 (2)

10 juni 2023: IVN-slootjesdag

8 juni 2023 Dierdonkschool groep 6

Ook deze week is er weer geschept opzoek naar ‘Waterdiertjes’ in de poel van de Natuurtuin. Deze keer groep 6 van de school Dierdonk.

Inspectie van de vangst in de ‘witte bakken’ alles -waterinsecten, kevers- amfibieën en larven’ wordt aandachtig onderzocht. Ook de instructieve Natuurwandeling door de tuin en spelletjes vallen in de smaak bij de leerlingen, er gaat een wonderlijke onderwaterwereld voor ze open.

1 juni 2023: Basisschool De Toermalijn

27 mei 2023: natuurcursus IVN

25 mei 2023: Basisschool De Rank

Kinderen onderzoeken platte bakken met vangsten op houten brug

13 mei 2023: Scouting Leonardus

Zomer 2022: Bedankt 'waterscheppers'!

Hoi Waterscheppers, 

Afgelopen zaterdag kwamen een paar kinderen de natuurtuin binnengewandeld. Ze hadden eerder met de Islamitische basisschool waterbeestjes geschept. De drie hadden vriendjes uitgenodigd en een vader meegesleept om alles nog een keer mee te maken. We hebben netjes en bakken erbij gepakt en met de zeven bezoekers een gezellig uurtje op de houten brug doorgebracht.  

Jullie uitleg is goed blijven hangen en heeft de blik van de kinderen zichtbaar vergroot. De ‘ervaren’ kinderen stonden al snel over de zoekkaart gebogen en vroegen zich af of ze de “Geelgerande” hadden gevangen. Er volgden meer discussies, hebben we een salamanderlarve of kikkervisje? Uiteindelijk werden ze allebei gevangen. Na een tijdje riepen andere zaterdagse verplichtingen en namen we afscheid van het onverwachte bezoek.

Leuk om zo eens ‘overvallen’ te worden als gevolg van jullie excursiebegeleiding. En alweer een tastbaar bewijs dat het ‘waterscheppen’ werkt! Een levenslange leuke herinnering voor de meesten, maar voor enkelen ook inspiratie om zelf te ontdekken en zelfs hulpmiddelen te gebruiken om meer te kunnen zien. Dat beloofd veel goeds voor de toekomst! Goed voorbeeld doet goed volgen.

 Net als vorig jaar worden de vangstgegevens verzameld, opgenomen in ons jaarverslag en doorgegeven aan Waarneming.nl, waar ze worden beoordeeld. Met goedgekeurde waarnemingen worden wetenschappelijke databases bijgewerkt. En natuurlijk krijgen we ook een steeds beter beeld van het waterleven in de natuurtuin zelf.

 Letterlijk in meer dan een opzicht een nuttig en succesvol ‘waterschepseizoen’ dus. Dankzij jullie hebben acht groepen kinderen geleerd dat ‘voor hun neus’ van alles is te ontdekken wanneer je maar kijkt. In een moeite door is een serieuze bijdrage geleverd aan het in kaart brengen van het plaatselijke waterleven.

 Hopelijk hebben ook jullie er een goed gevoel aan overgehouden en zien we jullie volgend jaar weer als waterscheppers! 

Namens Stichting Natuurtuin Helmond, Stan Sanders.

Start, Scholen ‘waterdiertjesscheppen’

Donderdag (2022-05-05), Bevrijdingsdag; Vooraf aan de start van het ‘waterdiertjesscheppen’ voor de aangemelde scholen, is de BSO ‘De Boemerang’ die vanmorgen het spits afbijt.

De Gierzwaluw Apus Apus is gearriveerd!

Vooraf aan het hoofdprogramma ‘Slootje scheppen’ loop ik nog een vogeltelronde als eerste -wanneer ik de sleutel van het hangslot omdraai- zie ik achter in de tuin twee bekende reeën wegsprinten. Bij de werkschuur huppelen twee Konijnen voor me uit. Zo, beide zoogdieren vink ik aan in de App soortenlijst. Loop richting de bijenstal en noteer alle vogelsoorten om me heen die ik waarneem en luister naar hun zang. Dan kijk ik automatisch omhoog en zie … de ‘sikkelvormige’ zwaluw boven me vliegen. Het donkere vliegsilhouet tekent af tegen de witte wolken. De Gierzwaluw (Apus Apus) is terug in het telgebied van de Natuurtuin en Bundertjes.

BSO Dierdonk in De Robbert
BSO Dierdonk in De Robbert
BSO Dierdonk in De Robbert
BSO Dierdonk in De Robbert

Rondom ‘tienen’ ging de tuinpoort van de Natuurtuin weer open voor het seizoen 2022. Achttien kinderen van de BSO De Berenboot, Dierdonk-Helmond -gestoken in een groen hesje- met hun begeleiders kwamen vol enthousiasme de tuin binnenstappen. Wat zal er vandaag in hun schepnetjes boven de waterspiegel komen?

uitleg op de brug
uitleg op de brug
begeleidng bij het scheppen
begeleidng bij het scheppen

Als we aan het einde van de ‘vangstsessie’ zijn van de twee groepen de balans op maken is er een scala van waterinsecten en waterleven gevangen. Op de totaal soortenlijst staan o.a.: bouwsels van de Kokerjuffer (huisjes), Kikkervisje, Libellen- en Jufferlarven, Poelslak, Schijfslak, Bootsmannetje, Staafwants en Waterscorpioen. Ook zijn enkele (onbekende) Insecten en Kevers bovengehaald, zoals een aan watergebonden spin; de Poelpiraat (Pirata piraticus), Diksprietwaterroofkever (Noterus clavicornis) en Liopterus haemorrhoidalis. Na afloop bij het evalueren van deze morgen, was iedereen verbaast wat er onder en boven de waterlijn en in de Natuurtuin aan Flora en Fauna leeft.

Poelpiraat
Poelpiraat
Gewoon bootsmannetje
Gewoon bootsmannetje
Waterroofkever (Liopterus H.)
Waterroofkever (Liopterus H.)

Aukje houdt ons op de hoogte van vlakbij de natuurtuin

Van de naaste buur van de prachtige natuurtuin De Robbert en de Bundertjes,

Vorige week voor de eerste keer deze winter dat de keep (vrouwtje)* komt eten in onze achtertuin in de Keepstraat, zoals al heel veel winters eerder.

Gisteren de sperwer (vrouwtje) in de achtertuin, bijna 2 uur lang, stilzittend wachten op dat ene klein vogeltje, dat in de vlucht gevangen kan worden. En als dit lukt wordt die ook opgepeuzeld op een puistje in de tuin. Je vindt alleen maar wat veertjes, de rest is allemaal op.

Keep
Keep
vuurgoudhaantje aan het bijkomen
vuurgoudhaantje aan het bijkomen
Sperwer op wacht
Sperwer op wacht
ree in grasland
ree in grasland

Gisteren de sperwer (vrouwtje)* in de achtertuin, bijna 2 uur lang, stilzittend wachten op dat ene klein vogeltje, dat in de vlucht gevangen kan worden. En als dit lukt wordt die ook opgepeuzeld op een puistje in de tuin. Je vindt alleen maar wat veertjes, de rest is allemaal op.

Maar zoals al wekenlang, verdwijnen de troep groenlingen, koolmezen, pimpelmezen, holenduiven, Turkse tortels, houtduiven, merels, heggenmus, roodborstje, vinken, spechten direct als de sperwer in de tuin komt. Zodra de sperwer na lange wachttijd wat rondjes in de tuin vliegt en vertrekt naar het natuurgebied, komen alle vogels direct weer in de tuin om te eten van het voer, zonnepitten en pinda’s. De eekhoorns komen vroeg in de morgen zodra mijn man met walnoten het eekhoornhuisje vult. Als zij toevallig in de tuin zijn als de sperwer aanvliegt, rennen zij direct naar het topje van de Koreaanse den en bewegen niet.

Een maand geleden vloog een vuurgoudhaantje (het kleinste vogeltje in Nederland) tegen de glas pui en bleef minutenlang een beetje verdoofd zitten en zo kon ik een prachtige foto hiervan maken. Het was al jaren geleden dat dit vogeltje onze tuin bezocht had. Het goudhaantje komt in de winter regelmatig.

Gisterenmiddag kon ik een mooie foto maken van een prachtige ree die heerlijk stond te grazen in de wei naast ons huis.

En zo genieten we elke dag van deze prachtige wintertijd in een fantastische natuurrijke omgeving.

Aukje

*Onderzoeker Will meldt dat het een man is.

Intussen bij de buren ...

Hierbij een stukje uit het dagboek van een van de naaste buren van Natuurtuin De Robbert: en om te laten horen hoe belangrijk uw inzet en natuurbeheer is voor de leefbaarheid van onze wijk. Ik ben zeer geïnteresseerd in alles wat met natuur te maken heeft, als een echte IVN-er en in mijn vroege jeugd door mijn moeder met de paplepel er ingegeven.

Onze relatief kleine tuin, wij wonen er nu ruim 40 jaar, is na eerst een speelweide voor de kinderen, geheel ingericht als vogel-, vlinder- en insectentuin. Wij wonen nagenoeg vast aan de Natuurtuin De Robbert en een groot natuurgebied De Bundertjes dat zich uitstrekt van Helmond Noord naar Aarle-Rixtel.

Gulden Aa

De Gulden AA meandert hier prachtig, dit was in mijn jeugd geheel anders. Deze Gulden AA stroomt namelijk vanaf Lierop dwars door het centrum van Helmond, via de vroegere Abdij van Binderen (nu nog een kapelletje) naar Aarle-Rixtel en stroomt uit in de AA, vlakbij de Zuid-Willemsvaart. In het centrum stroomt de Gulden AA, opzij van het Kasteel in Helmond en dus ook via de Vlisco fabrieken. Deze fabriek gebruikte de Gulden AA als afvoer van de gebruikte verfstoffen en ammoniak. Het kon zo maar zijn dat de Gulden AA de ene dag roodgekleurd was en vervolgens geel en blauw. Ongeveer 20 jaar geleden heeft de Gemeente Helmond voor meer dan een miljoen gulden de Gulden Aa gesaneerd en is nu een prachtig wandelgebied, met rijke schakering aan dieren en vogels, zoals de ijsvogel en de gele kwikstaart.

Tuindagboek

Geweldig wat kunnen mijn man en ik in deze lockdown extra genieten van onze tuin. In de winter komen er dagelijks 10 tot 16 soorten vogels eten van verschillende soorten voer. Ik houd al meer dan 50 jaar een tuindagboek bij, ook al in ons eerdere huis, en weet nagenoeg exact wanneer de trekvogeltjes en vlinders vertrekken en weer terugkomen om in Nederland te broeden of te verblijven en onze tuin aandoen. Deze winter hebben wij tijdens 2 dagen de volgende vogels gespot: winterkoning, staart-, kool- en pimpelmees, merel, heggemus, holenduif (deze komt alleen maar in het zuidoosten van ons land regelmatig voor, groenling, roodborst, houtduif, Turkse tortel, ekster, (Vlaamse) gaai, kauw, vink, boomklever, boomkruiper en de grote bonte specht (eet van de pinda’s). In november en januari was de keep weer in de tuin, altijd bijzonder, de keep in de Keepstraat. Deze overwintert hier vanuit de Scandinavische landen. En dit jaar opnieuw de distelvink (Puttertje) en de koperwiek die even een hapje kwamen eten.

Tuinbezoek

Om de 2, 3 dagen zien we de sperwer, zowel het mannetje als het vrouwtje roerloos in de tuin zitten om een klein vogeltje te vangen. En soms lukt dit, de volgende dag zien we gelukkig alleen maar wat veertjes in de tuin. Verder bezoeken de eekhoorns onze tuin elke dag en halen uit een speciaal eekhoornvoederhuisje hazelnoten. En wat ze niet opeten verstoppen ze overal in de tuin en in de bloempotten.

Seizoenen

In het gebied naast ons huis, wonen bosuilen (die je ’s nachts hoort roepen) en verder buizerds en blauwe reigers. De eerste vogel die je na de winter hoort is de zanglijster en vanaf de laatste week in april hoor je de koekoek, de wielewaal en de tjiftjaf die ook in de zomer in de tuin komt. Vanaf mei zwieren de gierzwaluwen boven de tuin en ‘s avonds de vleermuizen. In het natuurgebied wonen veel reeën (deze eten in het voorjaar de krokussen op uit onze voortuin) en wezels, die bij strenge vorst ook onze tuin bezoeken. Vorig jaar heb ik een ransuil zien zitten. Vorige week vlogen 4 kraanvogels over om in het natuurgebied te foerageren. En een aantal ooievaars zien we regelmatig in de weilanden.

Insecten

In het voorjaar en zomer hebben we 6 soorten hommels, verschillende soorten lieveheersbeestjes, vlinders (sinds een aantal jaren ook de koninginnenpage, zie bijgaand artikel uit het Eindhovens Dagblad), allerlei soorten libellen, vliegen, kevers, sluipwespen en wantsen. Maar ook wilde honingbijen, hoornaars en heel veel mieren. In ons heel klein vijvertje woont en overwintert de heidekikker, padden en een salamander. En in de zomer zwemmen er geelgerande watertorren en schaatsenrijders.

Aukje van de Mortel-Boogaarts, een buurvrouw van Natuurtuin De Robbert

Bezoek 2021- 01, Lente in Natuurtuin De Robbert

Vandaag: Bezoek in de Natuurtuin‘ de Robbert’ te Helmond. DINSDAG (2021-03-30),

Basisschool De Rank op bezoek in de Natuurtuin. De weergoden zijn ons vandaag goed gezind. Het eerste schoolbezoek sinds lange tijd, speuren in en naar natuurnieuwtjes. Vandaag een kleuterklas -groep 1 en 2 van de basisschool de Rank komen een paar uurtjes langs. Op voorhand hebben we gesproken  over de aanpak i.v.m. de corona afstandsregels. Tegen 11.00 uur precies op afspraak staan de docenten Cindy en Marjolein met 21 leerlingen voor de toegangspoort. Na het welkom praatje splitsen we de grote groep in twee groepjes.

Groep 2, Met Will mee, voor een wandeling door de Natuurtuin.
Groep 2, Met Will mee, voor een wandeling door de Natuurtuin.
Groep 1, Met Rinus mee, om in de grote poel waterdiertjes scheppen.
Groep 1, Met Rinus mee, om in de grote poel waterdiertjes scheppen.

Op zoek -'Voor de Vuist weg’- naar natuurontdekkingen. Tijdens deze ontdekkingen, geven we antwoord op de gestelde vragen van de kinderen. Allerlei groene onderwerpen komen voorbij, b.v. vlinders, planten, insectenleven onder de boomschors, de zoogdieren die 's nachts in de tuin een bezoek brengen. Een Ree die zijn -hoefafdruk- achter laat in de modder. Ook het verhaal over de Bijen en Hommels die rondvlogen rondom het pas vernieuwde Bijenhotel valt bij de kinderen in de smaak.

Grote bonte specht Dendrocopos-major (Foto: Jaap Vette)
Grote bonte specht Dendrocopos-major (Foto: Jaap Vette)

Tijdens de uitleg net vliegt er opeens een Grote bonte specht tegen een boomstam. Nieuwsgierig kijken de kinderen naar de vogel die rustig blijft zitten. Gelijk haken we er op in; Waar broed de Specht? Wat voor een geluid maakt een specht? De handige vogelapp op de telefoon biedt uitkomst. Dan blijkt dat er meerdere geluiden bij de familie Specht horen, bv hoe klinkt zijn roep en de roffel tijdens het hakken. Ook hebben spechtensoorten verschillende kleuren verenkleden, en allemaal laten ze 'eigen' geluiden horen, hier ben ik!

Als het warmer wordt tegen de middag gonst het van nog meer Insecten, Bijen, Hommels en Vlinders die rond vliegen in de tuin.

Dan gaan we wisselen de andere groep gaat ook vissen en kunnen tegelijkertijd 'de 'buit' bekijken van de vorige groep. De Waterscorpioen maakt indruk op de leerlingen en docenten. Ook de geschepte Libellenlarve (2e jaar) is ook een pracht vangst. Ondertussen genieten de kinderen zichtbaar van het geen we ze laten zien en vertellen.

Waterschorpioen
Waterschorpioen
Libelle larve
Libelle larve

Tegen 13.00 uur verzamelen we ons weer bij de werkschuur voor het laatste gesprekje en terwijl we afscheid nemen en de kinderen in de rijstaan om te vertrekken, vliegt op dat moment het mooiste voorjaars vlindertje voorbij,- het Oranjetipje. Gelijk hoorde je de Aaaaa,s en Ooooo’s, prachtig 😉

Jonge onderzoekers bestuderen de gevangen slootdiertjes foto Will van Berkel
Jonge onderzoekers bestuderen de gevangen slootdiertjes foto Will van Berkel
Oranjetipje (Anthocharis cardamines) foto Will van Berkel
Oranjetipje (Anthocharis cardamines) foto Will van Berkel

Het was een geslaagde -leuke en leerzame- morgen voor jong en Oud in de Natuurtuin.

Wij bedanken de leerlingen van de basisschool De Rank voor hun belangstelling en interesse in de Natuur. Je kunt het allemaal ontdekken het is dichtbij in je leefomgeving.

Groeten van de Onderzoekers van de Natuurtuin,
Rinus en Will

d.d. 20210330 Natuurtuin De Robbert

Waterral

29 januari 2021

bericht
Wat een bijzonder foto's van de waterral in de Natuurtuin! Dat jullie dat met de camera hebben kunnen vastleggen! Super! Complimenten.
Groetjes, Agnes

Vogelbescherming - Waterral

 

Groep 4 Vrije school Helmond

8 juli 2020,

Beste meisjes en jongens ,

Geweldig dat jullie het bezoek en de Natuurexcursie in De Robbert Natuurtuin leuk en leerzaam vinden.

Het is fantastisch om te zien hoe jullie al die leuke kleurrijke natuurtekeningen in het bedankboekje gemaakt hebben. Alle onderwerpen en verhalen die verteld zijn, ook tijdens de wandeling door de Natuurtuin, zie ik terug in de tekeningen.

Leuk, en ik bedank jullie ook voor je belangstelling en je interesse in de Natuur.

Groetjes, WiLL

22

1- verhaal over de planten: Riet met duivelsbeet merk, Kleefkruid en Pyjamawants -rood/zwart getekend- leeft op Kleefkruid en de Lijsterbessen die klimaatgevoelig zijn 'hittestress'.

2-verhaal over de Gierzwaluw boven de poel -de 100 dagen vogel- die komt met Koningsdag en vertrekt van de ene op andere dag eind juli naar Afrika.

20

3-verhaal over de Lijsterbes. De bessen worden gegeten door de lijsterachtigen: Merel, Zanglijster, Kramsvogel, Koperwiek en Zwartkop.

4-Bijenstal/hotel met allerlei nestmaterialen van hout met verschillende diameter gaatjes waarin de bijen eitjes leggen en larven in op groeien.

19

5- verhaal over de Lijsterbes klimaatgevoelig en 'hittestress. Vogels vliegen rondom de gevulde kruinen met oranje/rode bessen trossen.

6-verhaal over "Reintje" de Vos en de Raaf en maaibeheer gras- en bloemvelden in Natuurtuin.

17

 

7- verhaal over de insecten, bijen en vlinders in de Natuurtuin.

8-verhaal over allerlei Natuur tijdens de rondwandeling in de tuin met Klas 4.

15

 

9-verhaal over de bijen die wonen in de bijenstal en die soms ook bezoek krijgen van de vogels. Zelfs de naaktslak die ervoor op de grond zat is nog getekend.

10- verhaal over mozaïek maaibeheer voor  graslandjes en bloemen, en over beheer en behoud bomen en planten in de Natuurtuin.

13

11- verhaal gebruik vergrootglas en kijk glasdoosje met daarin een spin uit de Natuurtuin.

12-beleving bezoek en rondwandeling met groep 4 in de Natuurtuin.

11

 

13- verhaal 'Hoe ziet een Vos er uit...? En leeft die ook in de Natuurtuin?

14- verhaal bij de bijenstal/hotel met allerlei nestmaterialen met de leerlingen van Klas 4.

9

15-wandelen met de groep, in de Natuurtuin in het kleine bosje rechts nabij de ingang.

16- waterdiertjes scheppen vanaf de houtenbrug in de poel. Verschillende diertjes zwemmen in het water.

9

17- natuurbeleving met de groep, in de Natuurtuin en het bos.

18- waterdiertjes vangen in de grote poel vanaf de houtenbrug in de Natuurtuin.

5

19- natuurbeleving en bedankje voor allerlei onderwerpen over de natuur.

20- 'drome' tekening van de Natuurtuin, tijdens de rondwandeling met de groep over het bospad en ‘struinen’ langs de gras- en bloemenvelden.

3

21- vertelling over de natuur en Lijsterbessen aan de leerlingen groep.

22- verhaal opgetekend, een overzicht van alle Vogels, Vlinders en insecten / diertjes die in de Natuurtuin De Robbert leven.

kaft

 

 

 

 vrije school helmond

vrije school helmond

 

 

vrije school helmond

vrije school helmond

vrije school helmond

vrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondvrije school helmondgroep 4 vrije school

Woensdag (2020-07-08), Vanmorgen tegen negen uur kregen we bezoek, de kinderen van Klas 4 stapten de Natuurtuin binnen. De grote groep werd in tweeën gedeeld, een groep ging met Kees waterdiertjes scheppen in de grote poel en de andere groep ging met mij mee voor een wandeling door de Natuurtuin. Tijdens de tuinronde kwamen vele verhalen met natuur als onderwerp ter sprake. Na een uurtje gingen we wisselen met de groepen.

rietHet (Verzonnen) verhaal van het Riet, Phragmites australis werd verteld, -waarom er een beet teken in het Rietblad zit- en hoe dat gekomen is tijdens de schepping.

Waterdiertjes scheppen:

De andere groep ging aan de slag met schepnetjes en waterbakjes om allerlei waterinsecten en amfibieën te scheppen. Er werd op toegezien dat de diertjes een korte tijd in kleine bakjes zaten waarna ze werden teruggezet in het grote water van de poel. Vele soorten diertjes werden gevangen en bestudeerd door de jonge onderzoekers. Kikkervisje die al bijna volgroeid zijn, kokerjuffers, vele soorten kevers, bootsmannetjes en watertorren, watervlooien, muggenlarven en kleine salamanders.

kikkervisjewaterinsecten

 Na afloop werd nog even na gepraat met de kinderen en gidsen wat ze van dit ‘boeiende’ natuur uitstapje vonden. Ondanks dat de regen -die af en toe naar beneden kwam- was dat voor de kinderen deze morgen geen spelbreker.

Tot de volgende ‘natuurontdekkingen’ in de Natuurtuin ‘De Robbert’

Met ‘gevederde’ groet, Will van Berkel