Weekverslag van Stan, augustus 2023
Zaterdag 26 augustus 2023
Lekker fris nazomerweer. Zon, wind en wolken. Ook aan de begroeiing is te zien dat de zomer ouder wordt. Het is groeizaam weer, maar steeds meer planten raken uitgebloeid. Stengels worden topzwaar en gaan hangen. Lang gras ligt plat. Het zonlicht verandert ook. Minder fel en meer sfeervol.
Klussen
Ik kijk rond of er nog bloeiende planten zijn om te noteren. In een laag stuk kom ik Waterpeper tegen. De plant doet zijn naam eer aan, kauw maar eens op een blaadje. Vooral aan de voorkant vallen ineens de bellen van de Hop op. Op de afgegraven veldjes staat de grootste variatie aan planten. Daar zijn nu ook de meeste bloeiers te vinden. Oud-vrijwilliger Theo komt naar de kapotte gazonmaaier kijken. Het lange handvat is afgebroken. Theo gaat de onderdelen weer aan elkaar lassen. Later in de ochtend is hij terug met het gerepareerde onderdeel. We drinken koffie en eten koek om het heuglijke feit te vieren.
Grondverzet
Daarna gaat Theo zijn zaterdagse vis kopen en wij gaan verder het pad langs de stenen muur verder ophogen. Vijf ladingen grond gaan in de motorkruiwagen en op het pad. Het was al opgevuld maar nu maken we de “op en afrit” en zorgen dat ervoor dat alle stenen onder de grond zitten. De gazonmaaier kan nu probleemloos over dit pad en de messenbalkmaaier kan zonder onderbreking de hellingen maaien. Bij de zuidelijke poel hebben we daardoor nu best een diepe kuil. Onderin sijpelt grondwater naar boven. Over een tijd willen we de oeverzone van de poel verder uitgraven. Deze kuil beschouwen we maar als voorlopig begin. We gaan over een tijdje met een bodemguts monsters nemen. Dan kunnen we een bodemprofiel tekenen en inschatten hoeveel grond we moeten verplaatsen en waar we die kwijt kunnen.
Bomen snoeien
Buiten de natuurtuin is de groenaannemer takken van een grote schietwilg aan het opruimen. Een tak was afgebroken en blijkbaar is ook een andere niet te vertrouwen. Ook die wordt afgezaagd. De laatste tijd zijn er in de omgeving al meer bomen gesnoeid. We bekijken het gebeuren en Rinus krijgt een afgezaagde schijf mee. Hij wil die gebruiken bij een demonstratie over bomen en jaarringen. Op een of andere manier vliegt de tijd voorbij en het loopt tegen 13:00 uur wanneer we afsluiten.
Zaterdag 19 augustus 2023
Het blijft een zomer vol verrassingen. Gisterenochtend was het fris, later werd warme lucht het land ingeblazen en was het ineens hoogzomer. Vandaag is het bewolkt, warm en benauwd. We zitten nog steeds in de rustige periode tussen de maaibeurten. Ook in de wijk is het nog volop vakantie. Opvallend weinig wandelaars en hondenuitlaters.
Paden maaien en brandnetels knippen
De nieuwe messenbalkmaaier staat nog steeds bij de dealer. Hij is aan het overleggen met de leverancier over de vastloper die ontstond bij de eerste proefrit. Het gras op de paden is flink gegroeid, maar ook de gazonmaaier heeft schade. Het handvat is afgebroken en moet opnieuw worden gelast. Gelukkig hebben we de oude messenbalkmaaier nog. Die maait niet zo strak als de gazonmaaier, maar de paden blijven begaanbaar. Een half uur later ben ik klaar, badend in het zweet. Rinus gaat de brandnetels aan de voorkant te lijf. Ik heb een uitschuifbare heggenschaar meegenomen van thuis. Lang genoeg om zonder geprikt te worden hoge brandnetels te knippen. Rinus werkt de hele ochtend stug door en krijgt een flink stuk klaar. Vanaf het wandelpad kun je weer diep de natuurtuin inkijken.
Quirin
We drinken op ons gemak koffie en krijgen bezoek van oud-bestuurslid Agnes. We praten wat over de begintijd van de natuurtuin en het verschil met het beheer van nu. Eerder op de ochtend is oud-voorzitter Kees met een kleinkind waterbeestjes komen vangen. Hij is naar de begrafenis geweest van oud-bestuurslid Quirin. Quirin was in de jaren tachtig betrokken bij de oprichting van de natuurtuin. Dat is lang voordat wij, de huidige vrijwilligers, er bij kwamen. Al die tijd bleef hij actief als bestuurslid, totdat dat niet meer ging. Daarna kwam hij toch nog regelmatig helpen bij de klussen in de natuurtuin. Gewoon, omdat hij dat graag deed. Een fijne mens, die genoot van de natuur om hem heen.
Nazomerbloeiers
We hebben geen puf om nog in het wilgenbosje te gaan werken. We lopen een laatste ronde en bekijken de nazomerbloeiers die boven de gemaaide veldjes uit piepen. Vooral de afgegraven stukken in de zuidelijke strook vallen op. We zijn steeds tevredener over ons grondverzet van een paar jaar geleden. Binnenkort gaan we in kaart brengen welke stukken we nog meer kunnen afgraven. Een dame die de hond uitlaat vraagt ons of we weten hoeveel reeën er eigenlijk in De Bundertjes leven. We hebben daar geen goed idee van. We horen wel allerlei schattingen, maar dat zegt niet veel. We raden haar aan om eens contact op te nemen met de wildbeheereenheid (jagersclub) van Helmond. Buiten de poort lopen we oud-vrijwilliger Theo tegen het lijf. Theo heeft een lasapparaat en is zo vriendelijk om binnenkort onze gazonmaaier te repareren. Een mooie afsluiting van een tropische zaterdagochtend.
Zaterdag 12 augustus 2023
Over wisselvallig weer gesproken. Gisteren de hele dag zon en warmte, alsof het altijd zomer is. Deze ochtend wolken en regen met tussendoor motregen. Pas vanmiddag zal het beter worden. Onderzoeker Will is nog op vakantie en Rinus stuurt een appje dat hij vandaag binnen blijft. Wanneer de regen mindert, komt onze vaste bezoeker binnen en we kletsen wat over het weer. Wil komt erbij en we besluiten vanwege de nattigheid niet te klussen. Eigenlijk wilden we in het wilgenbosje Canadese kornoeljes opruimen, maar dat zal opnieuw een weekje moeten wachten.
Gemaaid en ongemaaid
Alles is nat en de poelen zijn flink gevuld. Iets wat we in augustus al een paar jaar niet meer hebben meegemaakt. Op het pad door de lage veldjes komt het water tot halverwege mijn laarzen. Normaal zien we dat aan het eind van de winter. De ongemaaide stukken grasland zien er gehavend uit. Regen en wind hebben veel planten en grassen plat geslagen. Stukken die wel zijn gemaaid zijn uiteraard korter en daar bloeien sinds de maaibeurt steeds meer planten. Sommige soorten opnieuw, andere voor het eerst. Moerasandoorn valt op, net als Egelboterbloem en Grote kattenstaart. De eerste bloeiende Wilde bertram heeft gezelschap gekregen en ik ben benieuwd hoeveel er uiteindelijk in bloei komen. Op drogere stukken blijven Jakobskruiskruid, Streepzaad en Gewone berenklauw het beeld bepalen. In de wat ruigere stukken vallen Moerasspirea en Koninginnenkruid op. Een bosje Boerenwormkruid in de zuidelijke strook moet nog in bloei komen.
Vroeg afsluiten
Gisterenmiddag heb ik met vooruitziende blik de buitenhaag aan de voorkant gesnoeid. De bijgewerkte buitenhaag is een mooie overgang van wilde natuurtuin naar keurige woonwijk. Dat is meteen de enige klus van deze week. Halverwege een inspectierondje begint het opnieuw te miezeren. Daarom houden we het voor gezien en sluiten de ochtend vervroegd af.
Zaterdag 5 augustus 2023
Vanmiddag gaat het regenen, maar deze ochtend blijft droog. Het waterpeil is afgelopen week flink gestegen. De bospoel en de noordelijke poel zijn weer gevuld. De wildcamera heeft zelfs gedeeltelijk onder water gestaan. Deze week zijn er alleen maar close-ups van het wateroppervlak te zien. De lage graslandjes staan blank. Door de hoge begroeiing valt dat pas op wanneer ik er doorheen loop. De Zuidelijke en de grote poel zijn een stukje groter geworden. Ik ben benieuwd hoeveel water er komende dagen nog bij komt. Het is verder rustig in de natuurtuin. Windstil, soms laat een kleine vogel een piepje horen. Twee reeën vluchten geruisloos uit het berkenbosje.
Kleine klusjes
Weer een kalme vakantiedag. Rinus ruimt het maaisel op waar we vorige week de nieuwe machine hebben getest. Daarna controleren we de paden op overhangende takken. Volgende week gaan we de Canadese kornoelje in het wilgenbosje aanpakken. Op verschillende plekken kom ik plukjes Late guldenroede tegen. Ik trek ze uit de grond en gooi ze in het diepe water van de noordelijke poel. Daarna hebben Wil, ik en penningmeester Ton ons kwartaaloverleg.
Het seizoen gaat verder
Na het overleg hebben we niet veel meer te doen. De rust doet bijna vergeten dat het seizoen op volle snelheid verder gaat. Bramen, Lijsterbessen, Kornoeljes, Vlier en Gelderse roos staan vol bessen. Late bloeiers als Gewone berenklauw en Jakobskruiskruid zijn al een tijdje bezig. Vandaag zie ik dat de Heelblaadjes beginnen te bloeien en in een laag (nat) graslandje ontdek ik de eerste Wilde bertram. Vorig jaar kon ik die plant nergens vinden. Net als de Akkermunt, die dit jaar op verschillende plaatsen weer tevoorschijn komt. Ondanks de lage temperatuur zien we Bont zandoogje, Oranje zandoogje en Moerassprinkhaan. Tijdens het lopen springen insecten en eenjarige kikkertjes alle kanten op. Overal ontdek je leven, als je maar oplet.
Op Ecopedia.be is te lezen waarom de lage graslandjes en ons maaibeheer goed uitpakken voor de Moerassprinkhaan.