Zomerweer en het is nog geen half april! De meeste bomen lopen uit, maar moeten hun bladeren nog volledig uitvouwen, de takken omhuld door een sluier van jong groen. De Vogelkersen staan vol in bloei, Sleedoorn, Zoete kers en Boswilg zijn al klaar. Op de bodem bloeien Gewone smeerwortel, Paardenbloem, Kleine veldkers en Bonte gele dovenetel. De laatste is een verwilderde tuinplant die flink woekert en de wilde planten wegdrukt. Hij is niet uit te roeien, het kleinste stukje wortel dat achterblijft, groeit weer uit. Wanneer een groep Bonte gele dovenetels het te goed gaat doen, maaien we die een seizoen lang telkens opnieuw plat. Ook zo raak je hem niet kwijt, maar hou je hem min of meer onder controle. En deze methode kost weinig moeite. De plant heeft ook voordelen. Er bloeit nu nog niet veel en vooral hommels maken dankbaar gebruik van de nectar in de mooie gele bloemen.

Bijen tellen (en meteen alles wat vliegt op de foto zetten)

Het eerste deel van de ochtend doen we graafwerk bij de zuidelijke poel. Een flink deel van het pad is verhoogd en de vorm van de verbeterde oeverzone wordt langzaam duidelijk. We blijven niet lang graven. Op tijd aan de koffie. Het is nationale bijentelling, een goede reden om een paar keer door de natuurtuin te speuren. Veel echte bijensoorten ontdekken we niet, Rosse metselbij, Gehoornde metselbij en Akkerhommel. Daarnaast Kegelbijvlieg en een Grote kommazweefvlieg. Vlak bij de container zit een Zwarte houtlangpoot. Een indrukwekkend, maar ongevaarlijk insect die als larve in dood hout leeft. De meeste insecten hebben vandaag geen tijd om te poseren en fladderen of schieten snel verder.

Metselbijen doen aan mijnbouw

Fanny komt binnengewandeld en komt kijken wat ze binnenkort met haar schoolgroepen kan doen. Ze heeft drie bezoekjes gepland met kinderen van groepen 1 en 2. De kinderen komen vooral om te beleven en ervaren en misschien vinden ze het leuk om insectenhotels voor het insectenlab te maken. Jef komt binnen. Twee weken geleden is Jef ook op bezoek geweest. Hij is een vrijwilliger uit de begintijd van de natuurtuin en wil graag kijken hoe de flora zich ontwikkelt. Met camera en notitieblok doorkruist hij vandaag de natuurtuin. Ik loop een stukje met Fanny mee en bij het insectenlab treffen we Rinus. Hij wijst ons op een plek in ons graafproject. Een gat waar Gehoornde metselbijen in en uit vliegen. Onderin het gat is één plekje dat ze interesseert. De rest van de kuil wordt genegeerd. Blijkbaar zit precies hier heel geschikt materiaal voor hun metselwerk. Op andere plekken met kale grond zien we ook wel metselbijen, maar hier krioelen ze echt over elkaar heen.

Met een matje ontdekkingen doen

Op een beschut graslandje ligt een matje. Nu en dan kijken we eronder om te zien of er iets onder zit. Vandaag komt een mollengang tevoorschijn, een naaktslak, een mier en een heuse Kettingschallebijter (Carabus granulatus). Ik heb er nog nooit van gehoord en volgens Waarneming.nl is er vanuit De Bundertjes nog nooit een gemeld. Het is een loopkeversoort die ’s nachts op slakken en wormen jaagt. Overdag verstopt hij zich onder boomstammen en stenen (en matjes!). Na twaalf uur sluiten we de poort.


Zaterdag 5 april 2025

Onderweg op de fiets krijg ik nog koude vingers, maar dat is niet voor lang. Het is al de hele week zonnig en vandaag wordt niet anders. Door de harde droge wind verdampt veel water en in de natuurtuin is dat goed te merken. Het waterpeil zakt snel. De overloop van de zuidelijke poel is nog een beetje modderig, alleen in de poel zelf staat nog water. Komende week wordt hetzelfde droge weer verwacht, dus ik denk dat binnenkort alle lage veldjes droogvallen.

Drukte in de ochtend

Een druk begin: De zwerfafvalploeg komt hun gereedschap ophalen, Rinus en oud-voorzitter Kees halen materiaal op voor hun infokraampje en stagiaire Luc en zijn vader komen binnen. Rinus en Kees staan met hun kraampje bij het Jan Vissermuseum, de uiterste zuidpunt van De Bundertjes. De open dag van het Gulden Land project wordt in het noordelijkste puntje georganiseerd. Niet handig dus. Wij blijven vanmiddag ook open en kijken of er nog mensen komen binnenwaaien.

Een bank uitgraven

Onderzoeker Will ontfermt zich over Luc en zijn vader en leidt ze rond terwijl ik het infomateriaal voor Rinus en Kees bij elkaar scharrel. Daarna gaan we verder met ons graafproject bij de zuidelijke poel. We beginnen met het uitgraven van de bank die daar staat. Hij staat midden in het stuk dat we afgraven en moet dus weg. We weten nog niet precies waar we hem neerzetten, in ieder geval op een plek waar hij niet telkens overwoekert wordt door het riet. We krijgen de bank los en kunnen hem op zijn rug leggen, naast de gaten waarin hij verankerd was. Volgende week schroeven we de planken los en sjouwen we de losse stukken naar hun nieuwe plek.

Bodemvondsten en metselbijen

Na de koffie plak ik met Luc foto’s op panelen zodat we vanmiddag iets van ons werk aan eventuele bezoekers kunnen laten zien. Daarna gaan we samen met Pieter weer een stukje afgraven. Luc interesseert zich blijkbaar voor archeologie en heeft al snel een verzameling scherven, plastic en ijzerwaren op een plank liggen. Uiteindelijk krijgen we toch een flinke lading grond weg en is weer een paar meter van het pad verhoogd. Tijdens het graven hou ik het insectenlab een beetje in de gaten. Net als vorige week is het een drukte met veel Gehoornde metselbijen. Ik denk ook een Rosse metselbij te zien, maar die krijg ik niet op de foto, dus dat is niet zeker. De metselbijen komen regelmatig bij ons graafwerk kijken en zoeken geschikt materiaal voor hun nesten.

Bloeiende planten

Na de middag gaan de anderen naar huis en blijf ik met Onderzoeker Will achter. Zoals verwacht wordt het niet echt druk, maar ongeveer twaalf bezoekers is meer dan verwacht. De bezoekers zijn zeer geïnteresseerd en hebben volop vragen. Tussendoor lopen we wat rondjes en schrijf ik bloeiende planten op. Trosvlier, Eenstijlige meidoorn en Amerikaans krentenboompje had ik later verwacht, maar bloeien toch al. Langs het pad zie ik zowaar een Pinksterbloem. Normaal groeien er tientallen in de lage veldjes, maar de langdurige overstroming is waarschijnlijk teveel voor deze soort. Ik ben benieuwd of er nog meer de zondvloed hebben overleefd. De Gulden sleutelbloem bij de noordelijke poel bloeit. Ik heb er kippengaas overheen gezet om te voorkomen dat de reeën hem opeten voordat de bloemen op de foto gaan. Nu is het zover, ik heb de foto’s en kan ze opsturen naar Waarneming.nl als bewijs. Het gaas kan eraf.

Vondsten en ontdekkingen

Verderop weer een rare vondst, een half gemummificeerde kikker. Ik denk dat deze kikker een paar weken geleden te vroeg op pad ging, door de kou is uitgeput en gestorven. De zon en harde droge wind van de laatste weken hebben hem uitgedroogd. Hij gaat in het rijtje met bodemvondsten van stagiaire Luc. Sommige veldjes zijn bezaaid met molshopen, stukjes kale grond waar zaadjes kunnen ontkiemen. Grappig dat we ook hier weer metselbijen zien die zoeken naar geschikt metselmateriaal. Weer een pluspunt voor het werk van de mol. En de ijsvogelwand is in gebruik! We zien een klein bruin vogeltje druk af en aan vliegen naar een hol in de wand. Wanneer het beestje even stilzit herkennen we een Winterkoning. Niet helemaal de bedoelde bewoner, maar toch. Bij het afsluiten zien we bij de container nog twee leuke vlindersoorten: Boomblauwtje en Landkaartje. Het kan niet op met de ontdekkingen vandaag!