juni 2021

Zaterdag 12 juni 2021

zuidzijde voorkant natuurtuin
zuidzijde voorkant natuurtuin
zuidzijde voorkant natuurtuin
zuidzijde voorkant natuurtuin
noordzijde voorkant natuurtuin
noordzijde voorkant natuurtuin

Vandaag hebben we een dipje in het weer. Het is al dagen volop zomer met zon en warmte. Deze ochtend blijft grotendeels bewolkt. Het water in de poelen is aan het zakken. De lage delen van de zuidelijke strook zijn weer droog na de stortbui van vorige week vrijdag. Ik had op wat zon gerekend zodat we weer eens bloembezoekende insecten konden zoeken. We hebben gemerkt dat zonneschijn daarbij een grote rol speelt. Vandaag blijkt dat opnieuw. Weinig wilde bijen, geen vlinders en een paar zweefvliegen. Volgende week beter. Rinus helpt vandaag mee met een IVN-cursus en onderzoeker Will heeft de caravan gepakt en is naar de camping gereden. Wil en ik krijgen vandaag gezelschap van IVN-gids Antoinette die een groep van de Scouting Leonardus rondleidt.

Voorjaarsmaaibeurt

Afgelopen maandag hebben we de berg maaisel buiten de poort opgeruimd. Met een grote aanhanger van Scouting Paulus hebben we alles in twee vrachten naar Biemans Recycling gebracht. Daar wordt ons maaisel verwerkt tot compost. Het materiaal was behoorlijk nat en stonk. Net een mestvaalt. Op de plek waar het gelegen heeft is het nog te ruiken.

Vingerhoedskruid op bospad
Vingerhoedskruid op bospad
Gewone vlier bij de ingang
Gewone vlier bij de ingang

De planten hebben een flinke groeispurt gemaakt. De graslandjes die nog niet gemaaid zijn, staan een have meter hoog. De meeste bloeiende planten houden die groei goed bij. Ook waar het gras op zijn hoogst staat (in de lage noordelijke veldjes) piepen de boterbloemen er tussendoor. Over een paar weken doen we het tweede deel van de voorjaarsmaaibeurt. Daar zal wel een flinke berg maaisel opleveren.

Klussen

Hoog tijd om de paden te maaien. De gazonmaaier heeft er moeite mee en sommige stukken moet ik twee keer doen. Een keer in een hoge maaistand en nog een keer laag. Dan beginnen we aan de voorkant van de natuurtuin. Ik maai de hele strook langs het wandelpad en daarna werk ik met de accu-heggenschaar de haag bij. We harken het maaisel tegen de onderkant van de haag. Zo zijn we dit maaisel kwijt en wordt de begroeiing langs de haag onderdrukt.

Stoelen

De stoelen die een paar weken langs het wandelpad hebben gestaan halen we op bij de buren. We weten nog steeds niet wie ze langs het pad heeft gezet. Er werd vuurtje bij gestookt en de buren hebben ze bewaard omdat ze dachten dat ze van ons waren. We nemen ze mee en brengen ze naar de milieustraat wanneer wij ons eigen afval wegbrengen.

Scouting Leonardus doet natuuronderzoek
Scouting Leonardus doet natuuronderzoek
bloeiende Gewone vlier
bloeiende Gewone vlier

Scouts

Intussen vermaken de scouts zich prima op de houten brug en zijn enthousiast over de vangsten. Nog steeds veel kikkervisjes en opvallend veel kleine zoetwatermosseltjes. Ook verschillende waterschorpioenen, salamanderlarven, bloedzuigers, kokerjuffers en kevers en een enorme larve van de Geelgerande watertor.

Bloei

Ook de plantenwereld laat zich van zijn mooie kant zien. Boterbloemen en Vergeet-me-nietjes in de graslandjes en langs het elzenbosje staat Vingerhoedskruid in bloei. Altijd een mooi gezicht. Zeker waar ze worden begeleid door een groepje Kale jonkers. Vorige week stonden de Rode kornoelje-struiken vol in bloei. Daar is nu weinig van over, maar de Gewone vlier heeft het stokje overgenomen. Vooral langs de voorkant en zuidkant van de natuurtuin overheersen nu de witte bloeischermen.

Meidoorns

De scouting is vertrokken. Terwijl twee bezoekers nog een rondje door de tuin doen, bekijken we de Meidoorns bij de ingang. De exemplaren bovenop de helling staan er niet goed bij. Even verderop staan ook Meidoorns, maar die zien er een stuk frisser uit, hebben veel uitbundiger gebloeid en hebben nu veel vruchten. We denken dat de droogte van de afgelopen jaren teveel is voor de “hoge” Meidoorns. Wanneer de wandelaars hun rondje er op hebben zitten, sluiten we af.

Zaterdag 5 juni 2021

de zuidelijke strook
de zuidelijke strook
op weg naar de grote poel
jeugd-IVN op weg naar de grote poel
jeugd-IVN op de grote brug
jeugd-IVN op de grote brug

Het wordt een korte ochtend voor mij. De winkels zijn weer open en ik ga met een kleindochter shoppen. Het is alweer raar weer. Het is warm. Gisterenavond heeft het flink geregend en al dat vocht trekt nu de lucht in. Wanneer ik de poort binnenkom ka ik de andere kant van de natuurtuin niet zien. Het levert een mooi gezicht op en een rustige sfeer. Niet alleen omdat dikke mist (verkeers)geluid dempt, maar ook omdat de vogels zich rustig houden. Onderzoeker Will meldt dat hij toch de twee Bosrietzangers van vorige week heeft gehoord. Alleen mist hij de Karekieten die vorig jaar in het riet van de natuurtuin hebben gebroed. Misschien komen die nog.

maaibeurt

Ik hark alle maaisel dat nog op de zuidelijke strook ligt op dijkjes. Na een dik uur is dat klaar en kan ik beginnen met het afvoeren. De zijsteunen van de hooikruiwagen komen doen weer goed werk. Nu kunnen we het maaisel los opstapelen en met een spanband vastzetten. Met 2,5 wagenladingen heb ik het hele stuk opgeruimd tot aan de voorkant, waar Wil inmiddels klaar met het maaisel dat daar lag. Komende maandag regelen we een wagen met grote aanhanger bij de scouting Paulus. Ik denk dat we met 2 keer rijden alles weg hebben. Dan is deel 1 van de voorjaars-maaibeurt klaar.

jeugd-IVN aan het werk
jeugd-IVN aan het werk
verzameling vangsten
verzameling vangsten
jeugd-IVN aan het werk
jeugd-IVN aan het werk

slootjesdag

Halverwege de ochtend begint het druk te worden in de natuurtuin. Het jeugd-IVN heeft vandaag de jaarlijkse slootjesdag. Een dertigtal kinderen met begeleiders vult de brug over de grote poel en aangrenzende oevers. Ik heb maar weinig tijd om de vangsten te bekijken. Gelukkig is biologiestudent Fleur er vandaag bij. De vangsten worden keurig geordend in een overzichtelijke verzameling glazen potjes. De beestjes zijn goed te bekijken en hebben naamplaatjes. Het is een drukte van belang bij de tafel.

Echte koekoeksbloem en Rode kornoelje

Wil en ik lopen verder. De graslandjes die nog niet zijn gemaaid hebben in een week tijd een enorme groeispurt gemaakt. Het lijkt nu dubbel zo hoog als vorige week. Jammer dat de zon nu niet schijnt. Dat scheelt veel kleur van bloeiende planten. Toch is tussen het groen de Echte koekoeksbloem (Silene flos-cuculi) in bloei aan het komen. Op steeds meer plekken zijn de roze franjes van de bloemen te zien. Een andere opvallende bloeier van nu is de Rode kornoelje (Cornus sanguinea) . Vooral langs de zuidelijk strook valt hij op met honderden witte bloeischermen. Die worden graag bezocht door wilde bijensoorten. Een vlinder als het Groentje (Callophrys rubi ) heeft hem nodig voor zijn rupsen. Het Groentje is vrij zeldzaam, maar lijkt hier wel voor te komen. Ik zal het de komende weken eens in de gaten houden. Wie weet, misschien zit hij hier ook?