Natuurtuin de Robbert

 Groep 4 van de Vrije school 8 juli 2020 - en ... hoe was het 

 

Onderzoeksverslag door Will van Berkel 1 augustus 2020 - onderzoek

 

Geen open dagen in 2020 (wel open op zaterdagochtend): Vanwege het Corona-risico zullen er dit jaar in de natuurtuin geen speciale open dagen zijn. Op zaterdagochtend kunt u de natuurtuin wel bezoeken zolang de veiligheidsvoorschriften (1,5 meter enz.) niet in gevaar komen.


Kompassla (Lactuca serriola) Deze week                                                         

Zaterdag 1 augustus 2020: Tropisch, drukkend weer. Ik hou al een tijdje een plant achter de container in de gaten. Wanneer hij in bloei komt, noteer ik hem. Vandaag dus. Het is Kompassla (Lactuca serriola), een wild familielid van de sla in supermarkt. Er staan een stuk of tien plantjes naast de omgevallen wilg. Het grijsgroene blad valt meteen op door de gestekelde randen en middennerf. Kompassla heet zo, omdat de bladeren opvallend gedraaid aan de stengel staan en richting noord-zuid wijzen. Met het aardmagnetisch veld heeft dat waarschijnlijk niet veel te maken. De bladstand wordt aangepast om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Hier staat de Kompassla in de schaduw en blijken noord en zuid in alle richtingen te liggen ...

 lees verder                                            

Archief Natuurtuin Deze Week

 

Nieuwe downloads:                                           

Honingbijen versus wilde bijen "De opvattingen over de mate waarin de honingbij de wilde bijenfauna beconcurreert lopen sterk uiteen. Volgens de één is het een serieus probleem, volgens de ander valt het allemaal wel mee. In de afgelopen 20 jaar is er aardig wat wetenschappelijk onderzoek naar dit onderwerp verricht. Veel van deze onderzoeken wijzen uit dat concurrentie met honingbijen in veel situaties een probleem vormt voor wilde bestuivers."  

Wie hier eens meer over wil lezen kan terecht op de website van Bestuivers.nl. voor een overzicht van recent wetenschappelijk onderzoek naar deze kwestie.

Op onze pagina informatie&downloads zijn nog meer interessante stukken te vinden.

 

Elke week:                                                                                                                       

plattegrond natuurtuin

Wij werken elke zaterdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur in de natuurtuin. Tijdens die werkzaamheden is de tuin ook geopend voor iedereen die een kijkje wil nemen. Gebruikt u navigatie dan kunt u het beste Kemenadelaan 2 Helmond intoetsen. De ingang van de natuurtuin is aan het einde van de stoep.

 
Stichting Natuurtuin Helmond

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK