Natuurtuin de Robbert

Deze week:                                           

herfstkleurenZaterdag 10 november 2018: Het is regenachtig maar niet koud. Vandaag graaf ik het laatste stukje weg van de voormalige kruidentuin. De grond gaat in de sloot langs de zuidkant en het dijkje aan de voorkant van de tuin. Wil gaat verder met het snoeiwerk bij de zuidelijke poel. We willen veel meer zon in het zuidelijke stuk van de natuurtuin. Hij begint deze week met de dunnere stammetjes. Alles wordt op elkaar gegooid zodat een wirwar van snoeimateriaal ontstaat. Een effectieve afscheiding waar tegelijk kleine vogels en zoogdieren veel plezier van hebben. Na een paar uurtjes ben ik met het graafwerk klaar. Sinds begin dit jaar hebben we telkens kleine stukjes bemeste tuingrond afgegraven. Nu is een grote cirkel oorspronkelijke bodem vrij gekomen. Die ligt een dus een stukje lager en is daardoor veel natter. In de winter zal dit stukje meestal onder water staan. We gaan kijken hoe de plantengroei zich spontaan ontwikkelt en welke dieren daar op af komen. Het enige wat we hier gaan doen is 2 keer per jaar maaien. De rest van de tijd: kijken!

 lees verder..

 

 

Nieuwe downloads:                                                                                                         

Libellen en dagvlinders in Helmond (2018). Het meest actuele overzicht van de Libellen en dagvlinders die in  Helmond zijn waargenomen. Gemaakt door Roel van de Heuvel.

Zonering gevoelige wilde bijen Eindhoven. Een rapport van bureau Ecologica in opdracht van de gemeente Eindhoven. "Zowel het optimaliseren van een gebied voor honingbijen (aanplant van drachtplanten) als het bijplaatsen van honingbijvolken in een bepaald gebied, kan significante negatieve effecten hebben op de aanwezigheid van populaties wilde bijen." staat in het voorwoord. De onderzoekers proberen uit te vinden waar in Eindhoven wel en waar beter geen honingbijen gehouden kunnen worden.

Op de pagina informatie&downloads zijn nog meer interessante stukken te vinden.

 

Elke week:                                                                                                                       

plattegrond naturtuin


Wij werken elke zaterdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur in de natuurtuin. Tijdens die werkzaamheden is de tuin ook geopend voor iedereen die een kijkje wil nemen. Gebruikt u navigatie dan kunt u het beste Kemenadelaan 2 Helmond intoetsen. De ingang van de natuurtuin is aan het einde van de stoep.

 

 
Stichting Natuurtuin Helmond

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK