Natuurtuin de Robbert

Deze week:                                           

geelrode naaldaarZaterdag 11 augustus 2018: Het heeft geregend. Afgelopen week zijn er eindelijke een aantal millimeters water bijgekomen. In de grote poel staat weer een dun laagje water. Dat is niet veel maar in ieder geval beter dan vorige week. Ook de zuidelijke en noordelijke poel zijn niet meer helemaal droog. Ik weet niet of ik het mij inbeeld maar het lijkt alsof er meer vogelactiviteit is. Een bonte specht (ik weet niet welke precies) is een dode boomstam aan het inspecteren. Elke paar seconden een zacht geklop om te horen of het naar voedsel klinkt. Het gelach van een groene specht is de hele ochtend horen en kauwtjes en kraaien zijn aan het kibbelen. De dierenwereld lijkt langzaam weer tot leven te komen.

 lees verder.. 

open dag: zondagmiddag 19 augustus                                                                          

Zondagmiddag 19 augustus is er weer een open dag in Natuurtuin de Robbert in Helmond Noord.

Ook in de moerassige natuurtuin is te merken dat we dit jaar een droogte-record hebben gebroken. De poelen staan nagenoeg droog maar waarschijnlijk lijdt het waterleven geen blijvende schade. In de natuurtuin leven gezonde populaties insecten en amfibieën. Door de droogte krijgen die populaties een flinke klap te verwerken. Larven van bijvoorbeeld salamanders en libellen leven enkele jaren in het water. Veel van die jonkies zullen deze droge zomer niet overleven. De volgroeide dieren overleven buiten de poelen tussen het vochtige gras in de buurt van de poelen. Zij zullen volgend voorjaar weer nieuwe nakomelingen produceren en na een paar jaar zijn ze de klap weer te boven.

De natuurtuin is op zondag 19 augustus geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Ook elke zaterdagochtend zijn er vrijwilligers in de tuin en staat de poort open voor liefhebbers van rust en natuur.


Nieuwe downloads:                                                                                                         

Zonering gevoelige wilde bijen Eindhoven. Een rapport van bureau Ecologica in opdracht van de gemeente Eindhoven. "Zowel het optimaliseren van een gebied voor honingbijen (aanplant van drachtplanten) als het bijplaatsen van honingbijvolken in een bepaald gebied, kan significante negatieve effecten hebben op de aanwezigheid van populaties wilde bijen." staat in het voorwoord. De onderzoekers proberen uit te vinden waar in Eindhoven wel en waar beter geen honingbijen gehouden kunnen worden

Onderhoudsverslag 2017 van de Stichting Natuurtuin Helmond

Op de pagina informatie&downloads zijn nog meer interessante stukken te vinden.

 

Elke week:                                                                                                                       

plattegrond naturtuin


Wij werken elke zaterdagochtend van 09.00 uur tot 12.00 uur in de natuurtuin. Tijdens die werkzaamheden is de tuin ook geopend voor iedereen die een kijkje wil nemen. Gebruikt u navigatie dan kunt u het beste Kemenadelaan 2 Helmond intoetsen. De ingang van de natuurtuin is aan het einde van de stoep.

 

 
Stichting Natuurtuin Helmond

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK